Life

Descoperire importantă în ruinele de la Pompei. Arheologii au găsit “Camera neagră”

Descoperire importantă în ruinele orașului Pompei. Arheologii au găsit aici “Camera neagră”, care a fascinat pe toată lumea.
12.04.2024 | 11:44
Descoperire importanta in ruinele de la Pompei Arheologii au gasit Camera neagra
Ce descoperire importantă a fost făcută în ruinele de la Pompei. Sursa foto: Hepta/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Arheologii au făcut o descoperire importantă în ruinele de la Pompei. Aceștia au găsit “Camera neagră”, o încăpere cu mai multe fresce interesante pe pereți.

Ce descoperire importantă a fost făcută în ruinele de la Pompei

O sală de banchet decorată cu fresce rămase bine conservate a fost dezgropată dintre ruinele de la Pompei. Frescele reprezintă personaje din războiul troian, iar descoperirea este considerată ca fiind una dintre cele mai interesante în situl arheologic.

ADVERTISEMENT

Camera are o lungime de 15 metri și o lățime de 6 metri. Aceasta a fost descoperită într-o reședință privată de pe Vila di Nola, cel mai lung drum din Pompeiul antic, în timp ce aveau loc săpăturile din zona Regio IX a sitului.

Încăperea a fost denumită “Camera neagră”, datorită culorilor pereților. Aceștia ar fi putut să fie destinați pentru mascarea funinginii de pe lămăile cu ulei aprins.

ADVERTISEMENT

Această cameră era “cadru rafinat pentru a se distra în momente de convivialitate”, după cum au declarat experții, potrivit The Guardian.

Pe pereți sunt lucrări de artă ce redau personaje mitice grecești. Într-una dintre ele este reprezentată Elena din Troia, care se întâlnește pentru prima dată cu Paris, prințul Troiei.

ADVERTISEMENT

Fresca mai include și un câine, dar și o inscripție în greacă, pe care scrie “Alexandros”, acesta fiind celălalt nume al prințului. Fuga Elenei și a lui Paris au declanșat războiul troian din secolul al XII-lea î.Hr., după cum spune legenda grecească.

O altă frescă îl reprezintă pe zeul Apollo încercând să o cucerească pe preoteasa Cassandra. Acesta i-a oferit darul de a prezice viitorul, încercând să o seducă, dar ea nu a acceptat. Astfel, Apollo a blestemat-o ca nimeni să nu creadă ceea ce prezice.

ADVERTISEMENT
Descoperiri ruine Pompei
Descoperirea de la ruinele orașului Pompei. Sursa foto: Hepta/Colaj Fanatik

Frescele au fascinat pe toată lumea

Potrivit lui Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic din Pompei, aceste personaje mitologice aveau rolul de a-i distra pe oaspeți și de a le oferi acestora subiecte de discuție în timpul festinurilor.

Aceste lucrări de artă sunt de “al treilea stil” sau stil ornamentat. Sunt datate între anii 15 î.Hr. şi 40-50 d.Hr. “Este întotdeauna dificil să judeci calitatea, dar ceea ce vedem este un grad ridicat de grijă pentru detalii, expresie şi umbre.

Acest lucru este foarte izbitor, la fel ca şi tematica lucrărilor”, a explicat Zuchtriegel. Podeaua sofisticată din mozaic din cameră conține mai mult de un milion de plăci albe.

Pompei este al doilea cel mai vizitat sit arheologic din lume. Ruinele orașului Pompei au fost descoperite în secolul al XVI-la. Săpăturile au început în anul 1748.

Orașul Pompei a fost distrus de erupția vulcanului Vezuviu, în secolul I, anul 79. Lava vulcanului a devastat totul și a făcut mii de victime.

ADVERTISEMENT
Tags: