Life

Descoperire incredibilă în apele mării. Cercetătorii cred că are peste zece mii de ani

Cea mai recentă descoperire făcută de o echipă de cercetători, în apele mării. Structura impozantă datează din Epoca de Piatră
13.02.2024 | 00:27
Descoperire incredibila in apele marii Cercetatorii cred ca are peste zece mii de ani
Cea mai recentă descoperire din Marea Baltică i-a uimit pe cercetători. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Se spune că apele mărilor și ale oceanelor adăpostesc lucruri uimitoare, la nimeni nu s-ar gândi, vreodată. Datorită evoluției tehnologiei, în prezent, cercetătorii au la dispoziție cele mai avansate instrumente pentru studiul apelor. Grație lor, asistăm la unele dintre cele mai importante și uimitoare descoperiri din ultima vreme.

Blinkerwall, cel mai mare zid de piatră din Marea Baltică

În ultima perioadă, asistăm la din ce în ce mai multe descoperiri maritime. După ouăle misterioase găsite de cercetătorii japonezi în apele oceanului, o altă echipă de cercetători a făcut o descoperire uimitoare.

ADVERTISEMENT

În apele Mării Baltice, cercetătorii cred că au dat peste ceea ce poate fi o filă importantă de istorie. O structură impozantă, toată din piatră antică este cea mai recentă descoperire a oamenilor de știință.

Potrivit echipei care a găsit-o, se pare că această structură este veche de peste 10.000 de ani. Cercetătorii de origine germană, conduși de Jacob Geersen sunt de părere că acesta este, mai degrabă, un zid masiv.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că structura masivă din piatră datează din Epoca de Piatră, nu este exclus ca aceasta să fi fost folosită pe post de instrument de vânătoare pentru oamenii vremii.

Cercetătorii susțin că importanța acestei descoperiri are dimensiuni uriașe și poate fi utilă în înțelegerea strategiilor de subzistență. În ciuda faptului că au trecut zeci de mii de ani la ridicarea ei, structura de piatră din Marea Baltică nu a fost prea mult afectată de eroziune.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință caută explicația existenței unei asemenea construcții în adâncuri

Echipa de cercetători din Germania au numit descoperirea ”Blinkerwall”. Acest zid uriaș a fost descoperit cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație. Oamenii de știință au avut la dispoziție un submarin, iar de aici încolo, lucrurile au fost simple.

Pentru a explora adâncurile apelor, aceștia s-au folosit de imagini hidroacustice de cea mai înaltă rezoluție. Alături de submarinul autonom, la cercetare au luat parte și mai mulți scafandri profesioniști.

ADVERTISEMENT

După ce au explorat și au cartografiat adâncurile, cercetătorii au descoperit peste 1600 de pietre, așezate sub forma unui zid pe o distanță de peste 900 de metri. După ce le-au analizat atent, aceștia au ajuns la concluzia că pietrele nu au fost dispuse în acest fel datorită proceselor naturale.

Oamenii de știință nu exclud nici posibilitatea ca acest zid grandios să fi fost, cândva, țărmul unei mlaștini. Însă, au exclus din start varianta ca Blinkerwall să fi fost un baraj pentru pești, dată fiind inexistența unui flux de apă.

ADVERTISEMENT
Tags: