News

Descoperire șocantă despre viermii din Zona de Excludere a Cernobîlului. Ce s-a aflat, la aproape patru decenii de la explozia nucleară

Radiațiile din zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl, care a explodat în 1986, nu au afectat genomul nematozilor, potrivit cercetărilor făcute de oamenii de știință.
07.03.2024 | 15:12
Descoperire socanta despre viermii din Zona de Excludere a Cernobilului Ce sa aflat la aproape patru decenii de la explozia nucleara
Cercetătorii sunt şocaţi cum a evoluat viaţa la Cernobîl, la aproape patru decenii de la explozia nucleară Foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986 a transformat zona din jurul centralei în cea mai radioactivă de pe Pământ. Oamenii au fost evacuați, dar plantele și animalele au continuat să trăiască în regiune, în ciuda nivelurilor ridicate de radiații. Radiațiile au avut un efect neașteptat asupra multora dintre ele, dar radiațiile constante nu au afectat genomul viermilor rotunzi microscopici, numiţi  nematozi, de la Cernobîl, după cum relevă studiile cercetărilor oamenilor de știință de la Universitatea din New York.

Nematodele nu sunt afectate de nivelurile de radiaţii din Zona de Excludere de la Cernobîl

În ultimii ani, cercetările au arătat că animalele care trăiesc în zona interzisă a centralei nucleare de la Cernobîl sunt diferite din punct de vedere fizic și genetic, faţă de celelalte.

ADVERTISEMENT

“Cernobîl a fost o tragedie de o amploare de neimaginat, dar încă nu știm ce efect a avut dezastrul asupra populației locale. Oare schimbarea bruscă a mediului a selectat specii, sau chiar indivizi dintr-o specie, care sunt în mod natural mai rezistenți la radiațiile ionizante?”, se întreabă Sofia Tintori, de la Departamentul de Biologie de la Universitatea din New York, unul dintre autorii studiului.

Prin urmare, ea și colegii ei s-au orientat către nematozi, viermi rotunzi mici cu genom simplu și reproducere rapidă, ceea ce îi face deosebit de utili pentru înțelegerea fenomenelor biologice de bază.

ADVERTISEMENT

“Acești viermi trăiesc peste tot și o fac într-un ritm foarte rapid, trecând prin zeci de generații de evoluție, în timp ce un vertebrat tipic abia ajunge la stadiul de a învăţa să se încălțe cu pantofii”, explică şi Matthew Rockman, profesor de biologie la Universitatea din New York.

“Am văzut filmările din zona interzisă și am fost surprinsă să văd cât de luxuriantă era vegetația. Nu m-am gândit niciodată că zona va fi atât de plină de viață. Dacă vreau să găsesc viermi care sunt deosebit de toleranți la radiații, acesta este peisaj un peisaj propice”, a mai spus, la rândul ei, Tintori.

ADVERTISEMENT

În colaborare cu oameni de știință din Ucraina și SUA, Tintorieva și Rockman au vizitat Zona de Excludere în 2019 pentru a vedea dacă radiațiile au lăsat o urmă vizibilă asupra viermilor din regiune. Cu contoare Geiger și echipament de protecție, aceştia au colectat râme, fructe putrezite și alte materiale organice.

În special, ei s-au dedicat analizei a 15 indivizi din specia de nematod Oscheius tipulae, care a fost folosită în studii științifice. Ei au secvențiat genomul și i-au comparat cu genomul a cinci indivizi din alte părți ale lumii. Cercetătorii au fost surprinși că, folosind diferite analize, nu au reușit să detecteze nicio urmă de deteriorare provocată de radiații în genomul viermilor de la Cernobîl.

ADVERTISEMENT

“Asta nu înseamnă că Cernobîl este sigur. Cel mai probabil înseamnă că nematodele sunt animale foarte rezistente, care pot rezista în condiții extreme. De asemenea, nu știm cât timp au petrecut viermii în zona interzisă, așa că nu putem fi siguri cât de mult au fost expuși la radiații, ei sau strămoșii lor, în ultimele patru decenii”, a mai afirmat Tintori.

ADVERTISEMENT