Life

Descoperire unică într-un sat din România. Ce comoară ascundea un cetățean în propria casă

Descoperire unică într-un sat din România. Ce fel de comoară a ascuns un cetățean în propria casă? Edilul a rămas și el uimit.
25.10.2023 | 15:18
Descoperire unica intrun sat din Romania Ce comoara ascundea un cetatean in propria casa
Descoperire unică într-un sat din România. Sursă foto: Facebook, Radio Color / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Descoperire unică într-un sat din România. Anunțul a fost făcut chiar de către primarul acestui loc. A rămas și el surprins de o comoară pe care un cetățean o ascundea în propria casă.

Descoperire unică într-un sat din România

Descoperire unică în comuna Șoimuș. Un cetățean ascundea în casă o adevărată comoară. Este vorba despre un tezaur alcătuit din 407 monede de argint, care datează din vremea cuceririi Daciei de către Imperiul Roman.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost făcut de către primarul comunei Şoimuş, Mihai Gabriel Irimie. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, acesta a vorbit despre descoperirea remarcabilă, dar și despre ce se va întâmpla cu respectiva comoară.

Potrivit edilului, pentru el a fost o adevărată premieră. De asemenea, fiecare monedă în parte este unică, iar modelele sunt de-a dreptul superbe și au fost păstrate cu mare grijă.

ADVERTISEMENT

”Astăzi am avut surpriza să între pe ușa primariei un cetățean care a descoperit în comuna Șoimuș un tezaur, 407 monede de argint din perioada cuceriri Imperiului Roman a Daciei. 

A fost pentru prima data când am întâmpinat astfel de situatie , monedele sunt superbe , nu este una la fel cu cealaltă și au fost foarte bine păstrate”, a fost anunțul făcut de el pe contul personal de socializare.

ADVERTISEMENT

Anunțul făcut de primarul comunei Şoimuş

Ce se întâmplă mai departe cu această comoară? Conform primarului din Șoimuș, monedele urmează să fie predate către Direcția de Cultura a Județului Hunedoara. Mai departe, ele vor intra în patrimoniul statului român.

În ceea ce privește suma încasată de către cetățean, se pare că acesta va fi despăgubit de statul român cu 30% din valorea totală a monedelor respective. Mai departe, a mai adăugat edilul, vor fi făcute niște cercetări.

ADVERTISEMENT

Specialiștii vor să afle zona în care au fost descoperite aceste monede. Sunt șanse mari ca acolo să existe și o cetate dacică sau romană, a mai subliniat edilul Mihai Gabriel Irimie.

Cel care le-a descoperit v-a fi despăgubit de statul român cu 30 % din valoarea lor. S-ar putea în zona unde s-au descoperit sa fie și o cetate dacica sau romană. Urmează sa se facă cercetări de către specialiștii de la Ministerul Culturii”, a mai scris acesta.

ADVERTISEMENT