News

Descoperirea care ar putea revoluționa transplantul de organe. Cercetătorii au readus la viață celule ale porcilor decedați

Rezultatele studiului efectuat de cercetătorii de la Yale vin să demonstreze că moartea celulelor este reversibilă. Descoperirea ar putea revoluționa transplantul de organe.
07.08.2022 | 09:00
Descoperirea care ar putea revolutiona transplantul de organe Cercetatorii au readus la viata celule ale porcilor decedati
Descoperirea ar putea avea un impact major în transplantul de organe Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Noua cercetare contestă ideea că începutul morții celulare este ireversibil, deși bioeticienii spun că ridică și întrebări semnificative.

Descoperirea care ar putea revoluționa transplantul de organe

Cercetătorii de la Universitatea Yale au folosit o nouă tehnologie pentru a reabilita celulele din unele organe ale porcilor care tocmai muriseră, făcând celulele animalelor să funcționeze din nou.

ADVERTISEMENT

Descoperirile, care au fost publicate miercuri în publicația științifică Nature, ridică întrebări etice profunde cu privire la modul în care medicina definește moartea, dar, de asemenea, deschide noi posibilități pentru recoltarea de organe umane pentru transplant.

Cercetarea se află încă într-o fază incipientă, experimentală și la mulți ani distanță de potențiala utilizare la om. În cele din urmă, ar putea ajuta la extinderea vieții persoanelor ale căror inimi au încetat să mai bată sau care au suferit un accident vascular cerebral.

ADVERTISEMENT

Tehnologia arată, de asemenea, potențialul de a schimba dramatic modul în care organele sunt recoltate pentru transplant și de a crește disponibilitatea acestora pentru pacienții care au nevoie.

Când inima încetează să bată, fluxul sanguin este întrerupt în organism într-un proces numit ischemie și începe o cascadă de efecte biochimice. Oxigenul și nutrienții nu mai ajung în țesuturi. Celulele încep să moară. Este o cale către moarte îm timpul căreia sunt provocate daune pe care oamenii de știință le-au considerat ireversibile.

ADVERTISEMENT

Noua cercetare contestă această idee.

„Decesul celulelor poate fi oprit”, a declarat dr. Nenad Sestan, profesor de neuroștiință la Școala de Medicină din Yale și autor al noii cercetări, citat de NBC News. „Am restabilit unele funcții ale celulelor din mai multe organe care ar fi trebuit să fie moarte.”

Cum funcționează sistemul OrganEx

Cercetătorii de la Yale au realizat această performanță prin construirea unui sistem de pompe, senzori și tuburi care se conectează la arterele porcilor. Ei au dezvoltat, de asemenea, o formulă cu 13 medicamente care pot fi amestecate cu sânge și apoi pompate în sistemele cardiovasculare ale animalelor.

ADVERTISEMENT

Cercetarea se bazează pe lucrările anterioare de la Yale, care au demonstrat că unele daune ale celulelor creierului ar putea fi reversibile după întreruperea fluxului sanguin. Yale a depus un brevet pentru noua tehnologie, dar își pune metodele și protocoalele la dispoziție gratuit pentru uz academic sau nonprofit, se arată în studiu.

Pentru a evalua cât de bine funcționează noul sistem, numit OrganEx, cercetătorii le-au provocat atacuri de cord porcilor anesteziați. Animalele fost decedate timp de o oră, iar cercetătorii le-au răcit corpurile și au folosit inhibitori neuronali pentru a se asigura că animalele nu și-au recăpătat conștiința în timpul experimentelor ulterioare.

Apoi, cercetătorii au început să folosească sistemul OrganEx. Ei au comparat performanța sa cu cea a ECMO, o tehnologie de susținere a vieții folosită astăzi în spitale, în care o mașină oxigenează sângele și îl circulă în tot corpul.

OrganEx a restabilit circulația și a determinat repararea celulelor deteriorate. De exemplu, oamenii de știință au văzut celulele inimii contractându-se și revenirea activității electrice. Alte organe, inclusiv rinichii, au prezentat, de asemenea, îmbunătățiri, arată studiul.

Porcii tratați cu OrganEx i-au uimit pe cercetători. În timpul experimentului, capetele și gâtul porcilor morți s-au mișcat independent. Animalele au rămas sub anestezie profundă.

„Putem spune că animalele nu au fost conștiente în aceste momente și nu avem suficiente informații pentru a specula de ce s-au mișcat”, a spus Sestan.

Cercetătorii consideră că mișcarea gâtului este un indiciu că o anumită funcție musculară a fost restabilită după moarte.

Cercetătorii nu prevăd deocamdată utilizarea OrganEx pentru a trata oamenii

Cercetarea OrganEx este un singur studiu într-un cadru de laborator în care cercetătorii au avut control total asupra circumstanțelor morții și tratamentului porcilor. Chiar și așa, rezultatele timpurii deschid posibilități care ar fi părut science fiction în urmă cu câțiva ani.

Definiția morții este o țintă în mișcare care s-a schimbat pe măsură ce au fost dezvoltate noi tehnologii de susținere a vieții, cum ar fi ventilatoarele sau ECMO. Eticienii consideră OrganEx un ECMO pe steroizi și ceva care ar putea schimba definiția a ceea ce înseamnă moartea medicală.

Cercetătorii de la Yale nu prevăd utilizarea OrganEx pentru a trata oamenii prea curând.

„Înainte de a conecta sistemul la o persoană pentru a încerca să repare leziunile ischemice ale întregului corp la o ființă umană, este necesară mult mai multă muncă. Nu că nu s-ar putea face, dar deocamdata suntem departe”, a spus Stephen Latham, directorul Centrului Interdisciplinar de Bioetică Yale. „Sunt necesare mult mai multe experimente.”

Implicațiile de a repara doar parțial daunele aduse unui pacient care a suferit un atac de cord mortal sau care s-a înecat sunt imense, a spus el.

În schimb, cercetătorii văd moduri mai imediate pentru utilizarea în lumea reală pentru cercetare. Astăzi, chirurgii de transplant trebuie să se chinuie să întreacă ischemia și să prevină situația în care organele rămân prea mult timp fără alimentare cu sânge.

OrganEx ar putea ajuta ca organele transplantate să fie transportate pe distanțe mai lungi și să ajungă la oameni care altfel ar fi în afara razei pentru un transplant, a mai spus Latham. De asemenea, ar putea preveni pierderea organelor din cauza leziunilor ischemice, potențial extinzând aprovizionarea cu organe.

Întrebări de etică medicală

Potențialul noii tehnologii ridică întrebări noi și convingătoare de etică medicală – și adaugă o nouă dimensiune unora care rămân nerezolvate.

Eticienii au dezbătut dacă este adecvat să se utilizeze tehnologii precum ECMO pentru a conserva organele la pacienții care sunt declarați morți conform criteriilor cardiorespiratorii.

Nu există nicio reglementare pentru cât timp trebuie să aștepte medicii pentru a determina decesul înainte de a utiliza tehnologii precum ECMO pentru a conserva organele pentru transplant.

OrganEx ar putea permite mai mult timp între moarte și conservarea organelor. De asemenea, este posibil ca OrganEx să schimbe pragul până la care care este etic pentru medici să lase un pacient să moară și apoi să-i conserve organele pentru donare.

Sistemul este o tehnologie care rămâne în stadiile sale incipiente, dar ar putea avea un impact suficient pentru a redefini linia dintre viață și moarte.

ADVERTISEMENT
Tags:
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN, ÎNLOCUIT la Kremlin?! Cine îl va înlătura: Va fi de folos într-o...
PUTIN, ÎNLOCUIT la Kremlin?! Cine îl va înlătura: Va fi de folos într-o Rusie fără Putin
Schimbări anului la WhatsApp. La asta nu se așteptau utilizatorii
Schimbări anului la WhatsApp. La asta nu se așteptau utilizatorii
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!