Primăria Timișoara a fost obligată să achite daune morale de 100.000 de euro după ce o fetiță a fost lovită la cap de un copac rupt de o furtună, în 2017.
Furtuna din 17 septembrie 2017 din Timișoara e considerată una dintre cele mai violente astfel de furtuni din România ultimilor ani.
Orașul de pe Bega a fost lovit atunci de furtună și cinci oameni din Timiș și-au pierdut viața, 137 au fost rănite și mai multe mașini și clădiri au fost afectate.
În rândul răniților din Timișoarase numără și o fetiță de 11 ani care a fost lovită în cap de un plop doborât de furtună.
În același timp un tânăr de 24 de ani era ucis de poarta de la intrare în Timișoara, doborâtă de aceeași furtună.
Fetița a avut zile după ce s-a ales cu o fractură de craniu și a fost operată de urgență, însă a rămas „cu o gaură în cap”. Plopul rupt de furtună se afla pe domeniul public, astfel că părinții fetei au dat în judecată Primăria Timișoara și au cerut daune morale de 500.000 de euro.
Conform Adevărul, părinții fetei au invocat dureri „inimaginabile” îndurate de fată în procesul de recuperare post operatoriu.
„O tânără fată, în plină dezvoltare fizică şi psihică, foarte aproape de vârsta adolescenţei, care nu are o parte din craniu, fiind nevoită să se afişeze cu o „gaură în cap”, i-a cauzat şi îi va cauza acesteia o depresie gravă, aptă să determine o schimbarea radicală de personalitate, dintr-o persoană veselă, extrovertită şi perfect integrată social, într-o persoană retrasă, introvertită, ce nu agreează compania altor tineri şi preferă singurătatea”, au menționat părinții.
Deși Primăria Timișoara a încercat să demonstreze că responsabilitatea pentru plop aparține Clubului Sportiv Școlar nr. 1, judecătorii au decis că responsabilitatea aparține Primăriei.
„Modalitatea în care a fost descris incidentul este insuficientă în condiţiile în care nu s-a precizat ora la care a avut loc incidentul ţinând cont de faptul că fenomenul meteorologic extrem s-a produs pe raza Municipiului Timişoara la intervale diferite de timp”, au menționat reprezentanții Primăriei.
În primă înstaință, Tribunaul Timiș a obligat instituția condusă atunci de Nicolae Robu să plătească daune de 250.000 de euro, dar suma a fost redusă la 100.000 de euro la apel.
Deși autoritățile au dat pe furtună, instanța a remarcat că acel copac trebuia îngrijit încă din 2010, lucru pe care Primăria nu l-a făcut.
„Nu reprezintă un caz de forţă majoră intensificările de vânt şi furtunile din timpul verii, intensitatea acestor fenomene nefiind de natură a le cataloga ca fiind imprevizibile, de vreme ce sunt specifice verii, motiv pentru care autorităţile care deţin în proprietate sau administrare terenuri pe care se află copaci ce ar putea pune în pericol integritatea fizică a cetăţenilor sunt obligate să ia pe tot parcursul anului măsurile care se impun pentru a preîntâ mpina producerea unor incidente de natura celui care face obiectul cauzei de faţă”, era menționat Curţii de Apel Timişoara.
Mai mult, judecătorii au considerat că suma cerută de părinții fetei drept compensație, anume 500.000 de euro, e o sumă exagerată, astfel că 100.000 de euro ar fi suma corectă pentru a-i despăgubi pe aceștia.