Life

Destin ca în filmele de la Hollywood. A avut 14 meserii, i s-a zis scriitorul fără școală și a impresionat milioane de români

Un cunoscut autor român, destin ca în filmele de la Hollywood. A fost supranumit scriitorul fără școală și a avut 14 meserii, dar operele sale i-au impresionat pe oameni.
14.06.2023 | 17:38
Destin ca in filmele de la Hollywood A avut 14 meserii i sa zis scriitorul fara scoala si a impresionat milioane de romani
Autor român, destin ca în filmele de la Hollywood. A avut 14 meserii și nu a terminat școala. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un autor român a avut 14 meserii, a fost supranumit “scriitorul fără școală” și a avut un destin ca în filmele de la Hollywood, însă operele sale au fost apreciate de milioane de români. A fost mecanic, cazangiu, lăcătuș, portar, servitor, valet și zugrav. Cu toate acestea, și-a urmat pasiunea de a scrie.

Destin ca în filmele de la Hollywood pentru un autor român, care a avut 14 meserii și era numit scriitorul fără școală

Pe numele său din naștere Gherasim Istrate, Panait Istrati a fost un cunoscut scriitor român atât de limba română, cât și de franceză. A fost un autor foarte cunoscut, dar puțini știu povestea sa de viață.

ADVERTISEMENT

Eugen Lovinescu, critic și istoric literar, a spus despre Panait Istrati că a avut “14 meserii lipsite de intelectualitate”. Chiar dacă a muncit pentru a se putea întreține, nu a renunțat la scris, marea sa pasiune.

Născut la Brăila, pe 10 august 1884, Panait Istrati a fost fiul unei spălătorese, Joița Istrate, și al unui contrabandist grec din Cefalonia, Gheoghios Valsamis. Un an mai târziu, tatăl s-a stins din viață, fiind bolnav de tuberculoză.

ADVERTISEMENT

Panait Istrati a fost crescut de bunica lui din Baldovinești. Nu a avut o copilărie prea fericită din cauza sărăciei și a terminat șase ani de școală finală. A fost nevoit să repete doi ani, astfel că a urmat doar patru clase.

Pentru a-și putea câștiga existența, a fost nevoit să muncească de la o vârstă fragedă, așa că a abandonat școala în 1896. A fost salahor, băiat de prăvălie, dar și ucenic al unui brutar și al unui vânzător ambulant. La un moment dat, a fost cărbunar la bordul navelor Serviciului Maritim Român.

ADVERTISEMENT

S-a mutat în București în 1904. Acolo a avut mai multe locuri de muncă. A ajuns să lucreze ca servitor, valet la hotel, precum și ca infirmier la spital. Deși munca îi ocupa destul de mult timp, Panait Istati reușea să și citească.

Primul său articol a fost publicat în revista “România muncitoare” și s-a numit “Hotel Regina”. Între 1910 și 1912, Panait Istrati a publicat primele sale povestiri, și anume “Mântuitorul”, “Calul lui Bălan”, “Familia noastră” și “1 Mai”. A publicat și în alte ziare, cum ar fi “Viața socială”, “Dimineața” sau “Adevărul”.

ADVERTISEMENT

După ce s-a întors în Brăila, autorul a lucrat ca zugrav pentru a câștiga bani. În 1906 a fost arestat și condamnat cu suspendare. A fost acuzat de răpirea unei minore, după ce ar fi avut o legătură amoroasă cu aceasta, notează omofon.com.

Panait Istrati a învățat singur limba franceză

A plecat apoi la Constanța, unde a lucrat ca portar la un hotel, însă era dornic să călătorească. A plecat din țară în 1907, fără pașaport și vize. S-a îmbarcat pe un vapor și a ajuns în Siria și Liban, iar în acest timp s-a întreținut lucrând ca zugrav.

Panait Istrati a ajuns pentru prima dată la Paris în 1913, iar limba franceză a reușit să o învețe singur, cu dicționarul în mână. Nu a urmat cursuri și nu a avut profesori. O perioadă a dormit pe străzi.

S-a mai plimbat o perioadă prin vestul Europei, după care a revenit în orașul natal în 1914. A înființat o societate a zugravilor și a pus bazele unei ferme de porci. S-a căsătorit cu Janetta Malthus, văduva lui Ștefan Gheorghiu, în 1916, dar cei doi nu au stat prea mult împreună.

După începutul Primului Război Mondial în România, Panait Istrati a închis ferma de porci și a plecat în Elveția. Acolo a lucrat tot ca zugrav. În ianuarie 1919, la Lausanne, autorul l-a cunoscut pe ziaristul Josue Jehouda, care a avut un rol foarte important în viața lui.

A comunicat prin scrisori cu Romain Rolland, care a insistat ca Panait Istrati să redacteze primele povestiri, în limba franceză. În gazeta “La Feuille” au fost publicate primele sale articole în limba franceză.

Panait Istrati nu era fericit, iar în 1921, atunci când se afla la Nisa, a încercat să-și pună capăt zilelor. La îndemnul lui Romain Rolland, autorul român a continuat să scrie, iar povestirea “Chira Chiralina” a fost publicată în 1923. Scrierile sale i-au impresionat pe cititorii francezi.

S-a întors definitiv în țara natală în 1930, fiind grav bolnav de tuberculoză. A murit pe 16 aprilie 1935, la doar 50 de ani, singur și izolat, la Sanatoriul Filaret din București.

De-a lungul timpului, Panait Istrati a scris mai multe opere literare de renume. Printre acestea se numără “Codin”, “Nerantzula” sau “Ciulinii Bărăganului”. Aceasta din urmă a fost dedicată celor 11.000 de țărani care și-au pierdut viețile  în timpul Răscoalei din 1907. Operele sale au fost traduse în peste 30 de limbi.

ADVERTISEMENT