Life

Destinația din Europa care a atras milioane de turiști. Are peste trei mii de buncăre

Locul din Europa care a atras milioane de turiști, din lume. Conține peste trei mii de buncăre. Țara care îl adăpostește.
16.03.2023 | 15:15
Destinatia din Europa care a atras milioane de turisti Are peste trei mii de buncare
Locul este precum o insulă și dispune și de un cinematograf, o școală și un spital. Sursa foto: VideoUHD Blog
ADVERTISEMENT

Europa este un continent cu multe locuri frumoase, încărcate de istorie și mister, în același timp. Tot aici există și o destinație ce poate fi un adăpost ideal în cazul unui atac nuclear. Asta deoarece conține peste trei mii de buncăre, mai exact, 3600.

Insula din Europa cu peste trei mii de buncăre. A  fost construită pentru a rezista unui atac nuclear

Este vorba despre insula Sazan, din Albania. S-a deschis în 2017 pentru turiști, iar de atunci numărul lor se înmulțește. Curiozitatea o reprezintă nu doar miile de buncăre, ci și kilometrii de tuneluri sau instalațiile subterane, construite în perioada când țara balcanică era sub regim comunist.

ADVERTISEMENT

Insula Sazan din Albania dispune și de un cinematograf, o școală și un spital. Chiar dacă are o suprafață mică, iată cât este de bogată. În cărțile de istorie scrie că Sazan a fost râvnită de-a lungul timpului de către mai multe popoare: otomani, italieni, germani, romani și greci.

Insula Sazan este, de fapt, o fostă bază militară, care avea ca scop rezistența în fața unui atac nuclear. Dacă te gândești să vii aici nu te vei plictisi, dar vei observa că arată mai mult ca o destinație abandonată. Pe perioada verii vei ajunge în acest loc prin diferite ambarcațiuni.

ADVERTISEMENT

Insula Sazan, dominată de fasciști

Primii care au folosit insula Sazan au fost fasciștii. Se întâmpla în anii 1930. Tot în acele vremuri s-au ridicat primele fortificații, drumuri, case, școli și teatre. Clădiri care s-au construit când dominau italienii încă mai stau în picioare, foarte puțin ruinate.

În perioada Războiului Rece, insula Sazan din Albania a reprezentat un port de apărare pentru guvernanții regimului comunist, din țara balcanică. De altfel, destinația acum turistică nu permitea accesul oricăror persoane, fiind mai mult o bază militară pentru aproape trei mii de soldați.

ADVERTISEMENT

În anul 1930, Benito Mussolini, conducătorul Italiei fasciste (1922-1943), și-a făcut o vilă impozantă în insula Sazan. Dar, a fost distrusă în timp ce se executa ultimul exercițiu comun dintre militarii albanezi și cei ai Alianței Tratatului Atlanticului de Nord.

Climatul ar fi iarăși un punct favorabil de pe insula Sazan. Aici temperaturile medii sunt de la 16 grade Celsius în ianuarie, la 29 grade Celsius în luna iunie. Drept urmare, în cea mai mare parte a anului te vei putea bucura de căldură în zona fostă bază militară.

ADVERTISEMENT

În 2022 aproape cinci milioane de turiști au pus piciorul pe insula Sazan. Mulți dintre ei au rămas uimiți de naturelețea locației, istoria și faptul că ai putea fi protejat de un atac nuclear. Unii și-au promis că vor reveni, ceea ce au și făcut. Astrid Aliaj, un bătrân de 77 de ani, fost miliar de pe insula Sazan, a fost surprins cum îi povestea fiicei lui despre timpurile trăite, scrie Adevărul.

ADVERTISEMENT
Tags: