News

Destinație-surpriză pentru ”telescaunul rușinii”, de la Iași. A costat 500.000 de euro și avea un traseu de doar 360 de metri

Considerat ”cea mai inutilă investiție din Iași”, telescaunul de la Ciric ar putea să mai aibă o șansă. De mai bine de șapte ani, telescaunul stă încuiat.
16.07.2023 | 20:44
Destinatiesurpriza pentru telescaunul rusinii de la Iasi A costat 500000 de euro si avea un traseu de doar 360 de metri
Telescaunul din pădurea Ciric, de departe cea mai proastă investiție a autorităților ieșene / Foto: Ziarul de Iași
ADVERTISEMENT

Primarul Mihai Chirică speră să-și vadă visul cu ochii și să deschidă o zonă de agrement, în cartierul Ciric, situat la marginea municipiului. Cu ani în urmă, aici a funcționat un telescaun, care avea un traseu de 360 de metri, peste câțiva copaci și o apă.

Mihai Chirică a găsit un italian să cumpere telescaunul din Iași

De data aceasta, edilul este optimist și speră să bată palma cu un investitor din Italia, care s-ar fi arătat interesat de echipamentul primăriei.

ADVERTISEMENT

„Un investitor din Italia ar fi dorit să facă un fel de parc de distracţie, chiar utilizând echipamentul. Ne-a arătat deschiderea. Am terminat şi un studiu privind mutarea telescaunului pe alte amplasamente.

Costurile de mutare aproape că depăşesc costul instalaţiei în sine”, a declarat primarul Mihai Chirică, potrivit Adevărul.

ADVERTISEMENT

Dacă primăria reușește să scape de ”telescaunul rușinii”, cum a fost acesta denumit în presă, la Ciric ar putea fi amplasat un parc acvatic. Evident, dacă se vor găsi bani pentru o astfel de investiție. Cum bugetele sunt mai degrabă limitate, ajutorul ar putea veni tot din partea unui investitor străin.

Telescaunul din Iași a produs doar 10.000 de euro în patru ani

Telescaunul de la Iași (Ciric) a funcționat doar patru ani. A fost inaugurat cu mare fast în anul 2016, și a fost închis în 2016, din cauza lipsei de interes a ieșenilor pentru un astfel de obiectiv.

ADVERTISEMENT

Mai puțin de 10.000 de persoane au folosit telescaunul, în perioada amintită, generând încasări totale de 10.600 de euro. O sumă derizorie, dacă luăm în calcul valoarea investiției, de aproximativ 500.000 de euro.

Primăria ar fi vrut o pârtie de schi la Ciric

Nu e de mirare că telescaunul de la Iași nu a impresionat pe nimeni. Cu cel mai scurt traseu din țară, de circa 360 de metri, o călătorie cu telescaunul dura doar 6 minute, timp în care turiștii admirau o pădure și marginea unui lac.

ADVERTISEMENT

În 2018, proiectul e ieșit din perioada de sustenabilitate, iar Mihai Chirică și-a anunțat intenția de a realiza acolo o pârtie de schi. Nici acest proiect nu s-a mai realizat, din cauza lipsei de bani pentru investiții.

ADVERTISEMENT