News

Detalii din dosarul de corupție din spitalele Covid. Date secrete divulgate membrilor rețelei

10.12.2020 | 09:01
Detalii din dosarul de coruptie din spitalele Covid Date secrete divulgate membrilor retelei
ADVERTISEMENT

Au ieșit la iveală noi detalii din dosarul de corupție, instrumentat de DNA, cu privire la achiziția de echipamente medicale ale spitalelor Covid din Brașov și Odorheiul Secuiesc. Informații secrete din interiorul anchetei au fost dezvăluite membrilor rețelei.

Chiar șeful Biroului de Operațiuni Speciale din Brașov, instituție care se ocupă cu obținerea de informații prin interceptarea apelurilor telefonice, implantarea microfoanelor, filaj și alte astfel de tehnici de spionaj, era corupt, iar informațiile obținute prin intermediul funcției pe care o ocupa ajungeau la membrii rețelei, care îl plăteau pentru ajutorul acordat.

ADVERTISEMENT

Astfel, ofițerul Emanoil Mirică, potrivit procurorilor DNA, ar fi informat persoanele vizate în anchetă și le-ar fi divulgat acestora informații pe care le deținea datorită funcției ocupate.

Detalii șocante ale dosarului de corupție din Spitalele Covid

Direcția Națională Anticorupție a reținut 12 persoane în acest dosar și arestarea a șapte dintre ele. Suspecții sunt acuzați de corupție. Oamenii pentru care nu s-a cerut mandatul de arestare „au recunoscut faptele de care sunt acuzate și au colaborat cu anchetatorii”, au dezvăluit surse din cadrul anchetei pentru Gândul.

ADVERTISEMENT

Pe lista celor reținuți se află:

  • „Gheorghe Nedelea, referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov;
  • Marius Andrei Iluna Kadas, consilier județean și  președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov;
  • Marius Cristian Popa, consilier local în municipiul Săcele;
  • Emanoil Mirică, ofițer de poliție în cadrul Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul IGPR – Direcția Operațiuni Speciale;
  • Antal Lukacs, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc;
  • Eniko Balint, referent la Serviciul Achiziții Publice în cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc;
  • Laszlo Barczan, magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, dar și alte trei persoane fizice, angajate în societăți private.”

Suse din cadrul anchetei au explicat că sistemul era structurat astfel încât în funcțiile importante erau plasate persoane fidele șefilor rețelei, ca lucrurile că poată fi controlate de aceștia. Astfel, Marius Andrei Kadas, cel care era președinte al consiliilor de administrație ale ambelor spitale ar fi pus în funcția de manager a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov pe Ramona Delia Ioana, iar Oana Olaru a fost numită director financiar. Totodată, în cadrul aceluiași spital, Gheorghe Nedelea ocupa funcția de administrator, devenit referent de specialitate.

ADVERTISEMENT

La Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie a fost numit Nicușor Bîgiu în funcția de manager, iar Diana Croitoru ocupa funcția de director financiar-contabil.

„În cauză se efectuează cercetări cu privire la faptul că inculpatul Kadas, fost consilier județean PNL, președintele comisiei nr. 7 din cadrul CJ Brașov – pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte, care și-ar fi traficat influența dată de funcția publică deținută, pentru a obține foloase necuvenite din fondurile publice alocate unităților spitalicești din județul Brașov, printre care Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Spitalul Clinic de Neurologie și Psihiatrie, sens în care ar fi acționat pentru numirea sau delegarea în funcții de conducere în unitățile sanitare/ DSP a unor persoane apropiate care au acționat potrivit intereselor sale”,au mai declarat sursele publicației numite mai sus.

ADVERTISEMENT

Anca Dora Bertea ar fi ajuns în funcția de director DSP Brașov tot prin influența lui Marius Andrei Kadas. Anterior, acesta a deținut funcția director în cadrul SC Chantel Sante SRL, unde îi avea ca asociați pe părinții ei.

„Organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la atribuirea frauduloasă a unor contracte de achiziții publice privind aparatură medicală la prețuri supraevaluate către SC Chantel Sante SRL, administrată în fapt de Bertea Doru Dumitru, în cazul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov și către SC Liamed SRL, reprezentată de (…), în cazul Spitalului Clinic de Neurologie și Psihiatrie Brașov”, mai spun sursele respective.

Informațiile din anchetă, dezvăluite suspecților

Cercetătorii au cerut judecătorului de drepturi și libertăți, pentru documentarea cazului, acordul pentru supravegherea tehnică, prin interceptarea apelurilor și a comunicațiilor la distanță, dar și supravegherea video și audio în mediul ambiental/ în spații private și localizarea.

De asemenea, s-a cerut perimisiunea accesului în respectivele spații pentru activarea și dezactivarea mijloacelor tehnice folosite pentru activitățile numite mai sus.

Procurorii de la DNA, după obținerea mandatelor de la judecător, s-au adresat Biroului de Operațiuni Speciale Brașov pentru „executarea tacticilor informativ operative în teren”, fără a ști că informațiile urmau să ajungă direct la suspecți prin intermediul șefului respectivei instituții.

„Ordonanța de delegare, încheierea judecătorului de drepturi și libertăți și mandatele de supraveghere tehnică au fost predate în data de 10 aprilie 2020 lui Emanoil Mirică, comisar șef ce îndeplinește funcția de șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Operațiuni Speciale, după ce anterior – în cursul zilei de 09.04.2020 – a fost informat verbal cu privire la solicitarea ce urma a fi adresată în dosarul cu numărul (…) către structura pe care o conduce.(Mirică), după ce a aflat cu exactitate aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, a comunicat la data de 10.04.2020 aceste informații lui Doru Dumitru Bertea, administrator al firmei Chantel Sante, îngreunând urmărirea penală care se desfășoară în cauză”, au mai spus surse din anchetă.

Ofițerul Emanoil Mirică a acționat cu rapiditate, Doru Bertea fiind informat în aceeași zi despre acțiunile anchetatorilor. „În ziua în care Mirică Emanoil a primit încheierea judecătorului de drepturi și libertăți și mandatele de supraveghere tehnică – 10.04.2020 – la ora 10:22 a purtat o convorbire telefonică cu Bertea, din cuprinsul căreia a rezultat că acesta din urmă avea informații despre existența dosarului și se interesa de calitatea pe care o are în acest dosar.

Mirică Emanoil i-a precizat că lucrurile sunt ”foarte complicate”, urmând să le detalieze ulterior într-o convorbire telefonică și cu ocazia unei întâlniri”.

Tot la data respectivă, Mirică a formulat o notă de raport pe care a trimis-o către Serviciul Teritorial al DNA din Brașov, în care aducea la cunoștință că îl cunoaște pe Doru Bertea, pentru că este medicul stomatolog al acestuia. Ofițerul mai nota că vorbește periodic cu reprezentantul SC Chantel Sante, dar că subiectele au legătură cu sfera personală (familia) și tratamente stomatologice, exceptând informațiile profesionale.

Procurorii au descoperit sute de apeluri telefonice între cei doi. „În perioada 8 octombrie 2019 și aprilie 2020, Mirică a inițiat 68 de comunicări constând în convorbiri telefonice cu durate cuprinse între 4 și 107 secunde sau a trimis mesaje de tip SMS către stomatologul său.

Invers, în aceeași perioadă, stomatologul a inițiat 204 apeluri telefonice către MIRICĂ, cu durate cuprinse între 1 și 292 secunde (circa 5 minute). Ei vorbeau aproape zilnic, și mult, numărul convorbirilor a crescut de la o lună la alta, culminând cu perioada octombrie 2019 – aprilie 2020”. În lunile aprilie și august au mai fost înregistrate alte 52 de conversații telefonice.

Suspecții au încercat să deruteze procurorii

Un apel telefonic între cei doi, înregistrat la data de 14 aprilie, a avut drept subiect de discuție aspecte stomatologice, pentru a oferi credibilitate spuselor ofițerului și a încerca să deruteze anchetatorii.  „Faptul că această conversație s-a purtat doar pentru a confirma cele menționate de Mirică Emanoil în cuprinsul raportului este dovedit și de aceea că astfel de discuții nu au mai avut loc până în momentul în care cel dintâi a beneficiat întra-devăr de intervenții stomatologice în perioada 21.09.2020 – 16.10.2020, în contextul în care acesta cunoștea că telefonul SC Chantel Sante SRL, utilizat în fapt de Bertea Doru Dumitru era interceptat”, notează sursele publicației citate mai sus.

După primirea mandatelor tehnice emise de judecători în acest dosar, Emanoil Mirică a redus numărul convorbirilor cu Bertea pe telefonul firmei Chantel Sante. Reprezentatul respectivei societăți a continuat să discute cu ofițerul folosind diverse alte telefoane, cel al soției sau al șoferului. Ulterior, Doru Bertea și-a achiziționat alt telefon după ce a fost înștiințat că mandatele pentru supravegherea tehnică nu au fost prelungite.

Cei doi suspecți s-au întâlnit la o zi după incheierea mandatelor și au depus contestații acuzațiilor aduse de procurori.

ADVERTISEMENT
Tags: