Life

Detaliul banal care te lasă fără bani de concediu. Amenda e uriașă dacă circuli cu prea multe odorizante la oglindă sau viniete lipite pe parbriz

Știai că poți să te trezești cu o amendă uriașă pentru un simplu obicei în trafic? Un detaliu banal te poate costa chiar și până la 3.000 de lei și îți poate ruina concediul.
12.03.2023 | 10:59
Detaliul banal care te lasa fara bani de concediu Amenda e uriasa daca circuli cu prea multe odorizante la oglinda sau viniete lipite pe parbriz
Ce amendă primești dacă ai prea multe odorizante în mașină. Sursă foto: Pinterest, Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Codul Rutier aduce câteva noutăți pe care toți șoferii ar fi bine să le cunoască. Aceștia riscă să se confrunte cu amenzi usturătoare pentru niște lucruri cât se poate de banale. Astfel, înainte de a pleca în concediu sau la un drum mai lung, ar fi bine să ne uităm de două ori în mașina noastră.

Detaliul care poate duce la o amendă uriașă în trafic

Probabil ai mai auzit deja că sancțiunile în rândul șoferilor s-au înăsprit în ultima perioadă. Astfel, dacă obișnuiești să călătorești în străinătate, ar fi bine să fii atent la numărul de viniete lipite pe parbriz. De asemenea, atenție și la odorizante, pentru că și ele îți pot aduce amenzi consistente.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, conform legislației rutiere aflate în vigoare, șoferii care au lipite pe geamurile laterale, lunetă, ori pe parbriz, mai multe accesorii care reduc vizibilitatea, riscă să fie amendați cu sume care ajung chiar și până la 3.000 de lei. Ce spune, de fapt, legea?

”Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție. Acesta este încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, drept urmare, se pedepsește cu amenzi destul de mari.

ADVERTISEMENT

Conform Codului Rutier, în contravenția din clasa a IV-a de sancțiuni, un șofer se alege cu circa 9 și chiar și cu 20 de puncte amendă. Iar pentru că punctul de amendă este de 145 de lei, dacă ești surprins cu obiectele menționate anterior și care restrâng vizibilitatea riști să fii amendat cu sume cuprinse între 1.305 și chiar și 2.900 de lei.

Greșeala pe care mulți șofer o fac atunci când merg în concediu

Despre ce accesorii este, de fapt, vorba și ce ce trebuie să ne ferim? În Codul Rutier avem o serie de mențiuni în acest sens. Astfel este interzis să avem pe marginea parbrizului odorizante, obiecte religioase precum cruciulițe sau iconice, carnete de notițe, dar și alte suporturi pentru diverse dispozitive electronice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vinietele, dar și abțipildurile colecționate pe marginea parbrizului sunt la rândul lor interzice. Motivul? Aceste obiecte reduc vizibilitatea șoferilor, dar și a pasagerilor, iar pentru o mai bună siguranță în trafic, este esențial să scăpăm de ele.

Și nu doar vinietele în exces și iconițele sau odorizatele ne pot aduce o amendă generoasă. Codul Rutier mai spune și că “aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” se sancționează cu amenzi de până la 2.900 de lei.

ADVERTISEMENT

Vestea bună, pentru cei care își doresc o folie pe geamurile mașinii este că acest lucru este posibil, însă în anumite condiții. Mai exact, pentru reducerea transparenței geamurilor unui mașini, pot fi montate folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român.

ADVERTISEMENT
Tags: