Fotbal international

Detaliul neştiut despre finala de la Sevilla, care a favorizat Steaua și a dinamitat Barcelona! „L-am schimbat şi a plecat direct acasă în timpul meciului”

06.05.2020 | 22:05
Detaliul nestiut despre finala de la Sevilla care a favorizat Steaua si a dinamitat Barcelona Lam schimbat si a plecat direct acasa in timpul meciului
ADVERTISEMENT

Sevilla 1986 este cel mai cel mai important moment din istoria fotbalului românesc, dar în acelaşi timp aduce o tristeţe uriaşă în rândul fanilor Barcelonei. În 2014, Terry Venables, antrenorul catalanilor în perioada 1984-1987, a dezvăluit în autobiografia lui un detaliu neştiut din meciul cu Steaua, iar FANATIK îţi prezintă acuzele aduse de tehnicianul englez.

Detaliul neştiut despre Steaua – Barcelona, finala de la Sevilla. Scandal în rândul catalanilor

În urmă cu 34 de ani, Barcelona era văzută drept mare favorită în finala cu Steaua, iar Bernd Schuster era văzut drept principalul pericol pentru defensiva lui Emerich Ienei. Neamţul a avut o evoluţie ştearsă, însă nu acest lucru l-a dezamăgit crunt pe Terry Venables.

ADVERTISEMENT

Antrenorul englez a dezvăluit în 2014 că Bernd Schuster a plecat direct acasă, în timpul finalei cu Steaua, după ce l-a schimbat în minutul 85. Momentul a rămas bine întipărit în memoria lui Terry Venables, care susţine că decizia neamţului a contribuit la ratarea trofeului.

“Schuster a jucat o ultimă carte împotriva clubului, asta în timp ce colegii lui trăiau cu intensitate ultimele minute din timpul regulamentar, apoi anxietatea prelungirilor şi a penalty-urilor. I-am atenţionat pe toţi că trebuie să fie prezenţi în vestiar până la testul anti-doping. Riscam să fim suspendaţi dacă un jucător era ales şi lipsea.

ADVERTISEMENT

Am fost foarte nervos când am aflat că după ce l-am scos de pe teren, a mers în vestiar, s-a îmbrăcat şi a plecat acasă. Privind retrospectiv, încă spun că atitudinea lui Schuster ne-a redus şansele. O singură pedeapsă aveam în minte. Să-l suspend timp de un an, cât ar fi putut să fie suspendat clubul de UEFA. Nu l-am mai folosit deloc în ultimul meu sezon”, a povestit Terry Venables în cartea “Born to manage”.

Cum a trăit Terry Venables finala cu Steaua : „S-au apărat aglomerat, dar nu-i blamez”

“Am ajuns în finala Cupei Campionilor Europeni, unde urma să întâlnim Steaua. Erau multe pericole pentru noi, dar cel mai mare era automulţumirea sau falsul simţ al superiorităţii pentru că întâlneam o echipă din România. Tot auzeam că este o finală simplă, că doar ne vom prezenta şi vom câştiga. Stupid şi nerespectuos.

ADVERTISEMENT

Steaua jucase foarte bine până în această fază şi jucătorii erau motivaţi de faptul că puteau să devină primii români care câştigau trofeul. Meciul în sine a fost dezamăgitor. S-au apărat aglomerat, dar nu-i blamez pentru acest lucru.

Mulţi dintre jucătorii mei nu au făcut diferenţa. Archibald era accidentat şi a jucat când ar fi trebuit să nu o facă. Schuster a fost o ruşine, nu a depus niciun efort. Şi dacă era în cârje nu ar fi jucat aşa de slab. Simţeam că nu poate şi d-asta l-am scos de pe teren în minutul 85″, a mai spus fostul antrenor al catalanilor.

ADVERTISEMENT

Momentele grele de la penalty-uri: „Eram neajutorat”

“Niciodată nu am mai revăzut finalul meciului, dar a rămas în memoria mea. Românii au bătut primii şi au ratat. Noi deveneam favoriţi. Alexanko, care marcase la penalty-uri în semifinale, a ratat. Dumnezeule, urma Steaua.

Jucătorul lor a ratat, dar la fel s-a întâmplat şi cu Pedraza. Eram neajutorat. Ca antrenor, nu poţi să faci nimic în astfel de momente. Steaua a executat perfect următoarele două lovituri şi noi am ratat din nou. Puteam să fim eroii Barcelonei, dar am trecut pe lângă o şansă imensă”, a conchis Terry Venables.

ADVERTISEMENT