Fotbal intern

Deținătorul drepturilor TV pentru Liga 1, cerințe pentru sezonul viitor: înfrângere la ”masa verde” și fără echipe care nu au licența UEFA în play-off

02.08.2020 | 18:50
Detinatorul drepturilor TV pentru Liga 1 cerinte pentru sezonul viitor infrangere la masa verde si fara echipe care nu au licenta UEFA in playoff
ADVERTISEMENT

EAD.ro, deținătorul drepturilor TV pentru Liga 1 vrea ca LPF și FRF să ia o serie de măsuri pentru desfășurarea sezoanelor următoare.

Oralando Nicoară, directorul general al deținătorului de drepturi TV crede că trebuie să se respecte următoarele cerințe: adoptarea protocolului UEFA pentru toate echipele din Liga 1, prevederi clare pentru cazurile în care o echipă are prea mulți jucători infectați, testarea centralizată a jucătorilor, condiționarea obținerii licenței pentru Liga 1 de un teren cu nocturnă și o instalație de încălzire a gazonului funcțională și echipele care nu obțin licența pentru cupele europene să nu aibă acces în playoff-ul Ligii 1.

ADVERTISEMENT

“La finalul lunii august va începe un nou sezon al Ligii 1 și, ținând cont de ce am învățat în ultimele luni, din experiența acestui sezon, am cerut conducătorilor LPF și FRF câteva lucruri, necesare și obligatorii din punctul nostru de vedere, pentru a nu repeta greșelile acestui final de campionat:

Comunicatul dat de deţinătorul drepturilor TV pentru Liga 1

  1. Adoptarea protocolului UEFA pentru toate echipele din Liga 1. Vom avea 4 echipe în cupele europene ce vor fi obligate să respecte acest protocol care impune testarea săptămânală și testarea în ziua jocului. Consider că acest protocol trebuie adoptat de toate echipele, iar LPF și FRF trebuie să lucreze împreună cu autoritățile, cu premierul și cu ministrul Sănătății, la o aprobare rapidă.
  2. Modificarea regulamentelor astfel încât echipa care are prea mulți jucători infectați și nu poate juca un meci, dacă nu mai există date disponibile pentru reprogramare, să piardă meciul cu 3-0 și să suporte o penalizare semnificativă, reprezentând costul drepturilor plătite, al producției și o despăgubire pentru televiziunile care nu mai pot difuza meciul. Calendarul competițional pentru sezonul 2020/2021 este extrem de strâns, cu foarte puține date disponibile, cu obiectivul terminarea sezonului la finalul lunii mai, deoarece avem un turneu final de Campionat European. Suntem obligați să acceptăm reluarea sezonului la mijlocul lunii ianuarie, posibil să fie meciuri amânate din cauza vremii, iar această cerință este obligatorie dacă vrem ca Liga 1 să se termine la data cerută de UEFA. Ne dorim și sperăm ca profesionalismul jucătorilor și mangementul echipelor din Liga 1 vor face inutilă această clauză însă, pentru confortul nostru și al televiziunilor partenere, ne-o dorim aprobată și funcțională începând cu prima etapă.
  3. Testarea să fie făcută centralizat, la o singură clinică, plata urmând să fie făcută de către LPF sau EAD, costul fiind scăzut din suma plătită pentru drepturile tv și comerciale. Împreună cu LPF am început discuțiile pentru a identifica cea mai bună soluție astfel încât să fie obținut un preț redus pentru toate echipele și garanția livrării la timp a unor rezultate cu un grad mai mic de eroare. Considerăm că acest lucru va elimina discuțiile apărute în spațiul public, LPF având acces și fiind ordonatorul tuturor testărilor care se vor face.
  4. Condiționarea obținerii licenței pentru Liga 1 de un teren cu nocturnă și o instalație de încălzire a gazonului funcțională. Echipele care au instalația dar nu o folosesc să plătească o penalizare semnificativă în cazul în care terenul de joc este impracticabil. Se vor juca meciuri până la finalul lunii decembrie, sezonul se va relua la mijlocul lui ianuarie, nu ne putem baza că iarna va fi blândă.
  5. Echipele care nu obțin licența pentru cupele europene să nu aibă acces în playoff-ul Ligii 1.
ADVERTISEMENT

Considerăm că primele 3 cerințe sunt obligatorii și extrem de necesare.

La final, vreau să reiterăm faptul că, împreună cu televiziunile partenere, rămânem aceiași parteneri pentru fotbalul românesc, contribuind financiar, cu plăți făcute în avans, la susținerea și dezvoltarea celui mai iubit sport din România. În acest sens, am demarat achiziția echipamentelor și a softului necesar implementării sistemului Var la Liga 1. Ținând cont că FRF a anunțat că e nevoie de 8 luni de antrenamente pentru arbitri, sperăm să putem avea primele meciuri cu VAR în primăvara anului viitor.

Tot la nivel de investiții, ne propunem ca din sezonul 2021/2022 să le oferim iubitorilor de fotbal cel puțin un meci pe etapă în format 4K”.

ADVERTISEMENT