News

Dezastru ecologic în Marea Neagră. Nava cu 3.000 de tone de uree a început să se scufunde

Dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce nava Vera Su a început să se scufunde
13.10.2021 | 20:45
Dezastru ecologic in Marea Neagra Nava cu 3000 de tone de uree a inceput sa se scufunde
Dezastru ecologic în Marea Neagră. Nava cu 3.000 de tone de uree a început să se scufunde. Sursa foto: Twitter/ Radio Bulgaria
ADVERTISEMENT

Nava de marfă a eșuat pe coasta bulgară pe data de 20 septembrie, iar până în acest moment autoritățile bulgare nu au reușit să evite o catastrofă ecologică.

Dezastru ecologic în Marea Neagră, după ce nava Vera Su a început să se scufunde

Nava transporta 3000 de tone de uree, iar dacă acesta va ajunge în apa mării va crea un adevărat dezastru ecologic, iar toate animalele care vor intra în contact cu aceasta vor muri.

ADVERTISEMENT

Autoritățile bulgare au precizat că operațiunile din acest caz sunt foarte dificile în special din cauza locului stâncos în care se găsește nava Vera Su, dar și din cauza vremii.

Probleme au fost din cauza lipsei de echipament tehnic pentru a interveni în acest caz.

Totuși, timp de șase zile după ce accidentul a avut loc, autoritățile de aici nu au luat măsuri pentru ca nava să fie salvată, în ciuda faptului că vremea a fost atunci una favorabilă.

ADVERTISEMENT

Între timp, până când bulgarii au decis că e momentul să intervină, vremea s-a stricat și operațiunile au devenit din ce în ce mai greoaie.

„Sala motoarelor este inundată. Există găuri în carena navei. Vaporul nu mai poate fi salvat, pot fi luate doar măsuri pentru recuperarea proprietății scufundate”, a precizat Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației Maritime Bulgare.

ADVERTISEMENT

Ce a declarat ministrul bulgar al transporturilor după eșuarea navei

Autoritățile bulgare au trimis niște nave de salvare la opt zile de la momentul producerii accidentului, dar acestea nu aveau echipamentul potrivit pentru ca ureea să fie descărcată.

Ministrul bulgar al transporturilor a informat la acea vreme că a fost înființat un comandament pentru ca nava Vera Su să fie recuperată cât mai repede, iar încărcătura acesteia să nu ajungă în apă.

ADVERTISEMENT

Acesta afirmat că prioritatea salvatorilor este mediul, dar și sănătatea oamenilor, și el a precizat că acum vremea nu mai ține cu ei și operațiunile desfășurate sunt foarte grele.

„Avem mai multe priorităţi, mediul şi sănătatea oamenilor, precum şi o operaţiune de evacuare a echipajului, dacă vremea se înrăutăţeşte”, a spus ministrul bulgar al transporturilor.

„După ce s-a ratat ocazia de a goli nava de încărcătura sa timp de aproape o săptămână, condițiile meteorologice sunt acum proaste pentru o operațiune de salvare și valurile înalte împing nava înspre stânci”, a precizat el, conform Digi24.

ADVERTISEMENT
Tags: