News

Cutremur în Maroc. Peste 2.000 de oameni au murit, alți 2.059 sunt răniți. Trei zile de doliu naţional. Update

Seismul s-a produs în noaptea de vineri, iar epicentrul a fost la 71 km sud-vest de Marrakech, la adâncimea de 18,5 kilometri.
10.09.2023 | 10:56
Cutremur in Maroc Peste 2000 de oameni au murit alti 2059 sunt raniti Trei zile de doliu national Update
Dezastru în Maroc după un cutremur de 6,8. Colaj Fanatik/ Foto Facebook Morocco World News/ Twitter
ADVERTISEMENT
10-09-2023
08:07

Crește numărul victimelor în urma dezastrului din Maroc

Crește numărul persoanelor care și-au pierdut viața în cutremurul devastator din Maroc. Potrivit celor mai recente date prezentate de Ministerul de Interne, 2.012 oameni au murit.

Alte 2.049 de persoane sunt rănite. Dintre acestea, 1.404 se află în stare gravă. Presa locală scrie că acesta a fost cel mai puternic seism care a lovit vreodată această țară.

Drama locuitorilor care trec prin această catastrofă este greu de descris. Unii dintre ei spun că au crezut că are loc un atac terorist în momentul în care au simțit pământul cum se mișcă.

„Clădirile se prăbușiseră în jurul nostru”, „La început am crezut că e un atac terorist”, au declarat doi dintre supraviețuitori pentru BBC. De frica replicilor, cei mai mulți au dormit sub cerul liber.

Autoritățile caută și acum oameni sub ruine. În urma catastrofei, regele a decretat trei zile de doliu național. „S-a decis decretarea unu doliu naţional de trei zile, cu coborârea în bernă a drapelelor pe toate clădirile publice”.

 

09-09-2023
15:07

Cel mai recent bilanț anunță peste 1.000 de morți. Alți 1.204 de oameni sunt răniți

Vine un nou bilanț teribil în urma cutremurului devastator din Maroc. Autoritățile locale anunță, în jurul orei 18.00, că peste 1.000 de oameni (1.037) au murit și alți 1.204 sunt răniți.

Din totalul celor răniți, 721 sunt în stare foarte gravă. Bilanțul victimelor este tot mai mare pe măsură ce lucrătorii serviciilor de urgență încearcă să acceseze comunități mai îndepărtate și rurale din jurul Munților Atlas, la sud de Marrakech, unde a fost epicentrul cutremurului de 6,8 grade.

09-09-2023
11:03

Președintele Klaus Iohannis: „Gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor care şi-au pierdut viaţa”

Numărul persoanelor decedate în urma cutremurului devastator din Maroc crește alarmant. Potrivit bilanțului încă provizoriu, cel puțin 820 de oameni au murit. Alți 672 sunt răniți.

Amintim că bilanțul anterior anunța aproximativ 600 de morți. Totodată, conform seismologilor, cutremurul a fost revizuit la magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter.

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, sâmbătă, în urma tragediei din Maroc. „Întristat de dezastrul care a avut loc aseară în Maroc. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile celor care şi-au pierdut viaţa în această tragedie. Dorim însănătoşire grabnică răniţilor”, a transmis președintele României.

09-09-2023
09:01

Bilanţ actualizat al victimelor cutremurului din Maroc

Bilanțul actualizat privind numărul victimelor în urma cutremurului din Maroc arată că cel puțin 632 de oameni au murit, iar alți 329 sunt răniți. Dintre persoanele care au suferit leziuni, 51 sunt în stare gravă.

Conform autorităților, cele mai multe decese au avut loc în zonele muntoase, unde accesul se face cu greu. În continuare, salvatorii intervin pentru a scoate victimele de sub dărâmături.

Foarte multe clădiri s-au prăbușit în centrul vechi din Marrakesh, iar cea mai mare moschee a fost serios avariată. Locuitorii au dormit pe străzi, fiind îngroziți din cauza replicilor.

Este dezastru în Maroc după un cutremur puternic produs în noaptea de vineri, 8 septembrie, la ora locală 23:11 (22:11 GMT). Seismul a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter și a afectat centrul țării, în zona munților Atlas.

Cutremur de 6,8 în Maroc. Sute de oameni au murit

Potrivit US Geological Survey (USGS), epicentrul a fost la 71 km sud-vest de Marrakech, la adâncimea de 18,5 kilometri. Totodată, Centrul Național de Cercetare Științifică și Tehnică a anunțat că seismul ar fi avut o magnitudine de 7 grade și că epicentrul a fost în provincia Al-Haouz.

ADVERTISEMENT

Bilanțul provizoriu prezentat de Ministerul de Interne din Maroc arată că au murit cel puțin 296 de oameni, iar alți 153 sunt răniți. Cel mai probabil, numărul victimelor va crește pe măsură ce autoritățile vor finaliza căutările.

„Conform unui bilanţ provizoriu, acest cutremur a dus la moartea a 296 de persoane în provinciile şi comunele al-Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua şi Taroudant”, a transmis ministerul de Interne.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a fost simțit și în Casablanca, Rabat și Essaouira, însă cel mai lovit a fost orașul Marrakech. Autoritățile spun că cele mai multe victime sunt în zonele montane, acolo unde este dificil de ajuns. Tocmai de aceea se așteaptă la o creștere privind numărul victimelor.

Seismul a fost „neobișnuit de puternic”

De altfel, armata regală din Maroc a transmis avertismente, atrăgând atenția cetățenilor că vor urma replici. Oamenii sunt sfătuiți să își ia măsuri de siguranță. „Vă reamintim că trebuie să fiţi precauţi şi să luaţi măsuri de siguranţă din cauza riscului de replici”, a transmis armata pe X, cunoscută anterior ca Twitter, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

US Geological Survey (USGS) a catalogat seismul din Maroc ca fiind unul „neobișnuit de puternic”. Un astfel de cutremur nu s-a mai produs în regiunea respectivă din 1900, potrivit seismologilor americani.

„Cutremurele de această magnitudine în regiune sunt neobişnuite, dar nu neaşteptate. Din 1900, nu au mai avut loc cutremure M6 (magnitude 6)”, a transmis USGS, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Oamenii au postat pe internet sute de videoclipuri și fotografii de la fața locului, fiind ilustrate casele distruse din orașul Marrakech, dar și cetățenii care fugeau speriați din locuințele lor.

ADVERTISEMENT
Tags: