News

Dezastru în pușcării! Testarea a 14.000 de deținuți pentru hepatită B și C scoate la iveală o problemă uriașă de sănătate publică

O campanie medicală de testare a deținuților scoate la iveală o problemă uriașă în ceea ce privește incidența cazurilor de hepatită din pușcăriile românești.
20.05.2022 | 12:51
Dezastru in puscarii Testarea a 14000 de detinuti pentru hepatita B si C scoate la iveala o problema uriasa de sanatate publica
Testarea de hepatită B și C din cadurl penitenciarelor subliniază o problemă serioasă de sănătate publică
ADVERTISEMENT

Peste 7.000 de deținuți au fost testați pentru depistarea infecției cu virusul C și B hepatitic și alte 7.000 de persoane private de libertate și personal angajat din unitățile penitenciare vor fi testați în perioada următoare, în cadrul uneia dintre cele mai mari campanii de testare gratuită organizate în cadrul unităților penitenciare din România. Iar rezultatele înregistrate până acum provoacă îngrijorare.

Procentul infectaților cu hepatită din închisori, de 10 ori mai mare decât printre cei liberi

Campania “Liber de hepatita C”, lansată sub egida Societății Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Sf. Spiridon Iași, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie O. Fodor Cluj se adresează grupurilor vulnerabile reprezentate de deținuți precum și personalului angajat din unitățile penitenciare.

ADVERTISEMENT

Faza întâi a proiectului “Liber de hepatita C” a fost derulată în unitățile penitenciare din partea de Sud, Centru și Est a țării, în perioada martie 2021 – februarie 2022. Au fost testați deținuții și personalul angajat din 15 închisori dintre care Rahova, Jilava, Giurgiu, Vaslui, Botoșani, Iași, Brăila, Galați, Poarta Albă, Ploiești, Slobozia, Tulcea și Valul lui Traian.

Rezultatele fazei întâi a proiectului au evidențiat 688 de deținuți depistați pozitiv pentru infecția cu VHC și 206 pentru infecția cu VHB. Acum, cei depistați pozitiv pentru hepatita C și B sunt evaluați de medicii specialiști pentru confirmarea diagnosticului, stadiul bolii hepatice și oportunitatea includerii în tratament.

ADVERTISEMENT

Conform rezultatelor intermediare, majoritatea pacienților se află în fereastra de oportunitate pentru inițierea tratamentului antiviral. Rata de vindecare a infecției cu VHC la pacienții care beneficiază de tratament antiviral este de peste 98%.

Conform datelor, prevalența infecției cu VHC din rândul celor aflați în închisori este de 9,92%, confirmând faptul că în România apariția acestor boli în penitenciare este de 10 ori mai mare decât în populația generală.

ADVERTISEMENT

Hepatita, problemă de sănătate publică

Hepatitele virale B, C, D reprezintă în România și în lume o problemă de sănătate publică, cu atât mai mult cu cât pot conduce la apariția bolilor cronice hepatice precum hepatită cronică, ciroză și cancer hepatic.

”Testarea persoanelor privative de libertate este o necesitate având în vedere că acești oameni au familii, mulți dintre ei, și vor reveni în mijlocul acestora. Fără voia lor pot fi sursa de infecție pentru alți membri. Dreptul la sănătate și servicii medicale este garantat în România chiar și în aceste condiții.

ADVERTISEMENT

În plus, aceste persoane odată depistate se confruntă cu o stigmatizare suplimentară, nedreaptă. Nu putem vorbi de eradicarea hepatitelor virale în România dacă nu acordăm șansa de a avea acces la depistare precoce și terapia adecvată fiecărei persoane, fără nici o formă de discriminare”, spune Marilena Debu, președinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

Vor fi testați încă 7.000 de deținuți

În a doua fază a proiectului “Liber de hepatita C”, echipele de medici de la București  și Cluj vor testa pentru infecția cu virusul C și B aproximativ 7.000 de deținuți și angajați ai unităților de detenție din zona de Vest a României.

Etapa de testare este precedată ca și în prima fază, de o etapă de informare și conștientizare asupra modului de transmitere a virusurilor hepatitice B, C și D precum și a riscurilor determinate de întârzierea diagnosticului și tratamentului antiviral. Testele rapide de diagnostic, investigațiile ulterioare necesare confirmării diagnosticului, evaluării stadiului bolii hepatice și includerii în terapie, precum și tratamentul sunt în totalitate gratuite.

“Campania de testare și tratament a hepatitelor virale a populației rezidente în unitățile de detenție (mulți dintre ei foști consumatori de droguri intravenoase) coordonată și implementată de echipele de specialiști gastroenterologi din centre universitare din București, Iași și Cluj, având alături psihologi, asistenți medicali, rezidenți și studenți voluntari, reprezintă nu numai un element obligatoriu în vederea eliminării hepatitelor virale, dar și o dovadă a implicării  profesionale și  sociale a medicilor gastroenterologi în obiectivele de sănătate publică asumate la nivel național”, spune și prof. Dr. Cora Pop, Profesor de Gastroenterologie și Medicină Internă, Clinica de Medicină Internă a Spitalului Universitar de Urgență București.

Trebuie precizat că România face eforturi să se alinieze strategiei Organizației Mondiale a Sănătății de eliminare a hepatitelor virale ca amenințare pentru starea de sănătate a populației până în 2030, acesta fiind un obiectiv asumat în Planul Cadru Național pentru Controlul Hepatitelor Virale.

ADVERTISEMENT