Potrivit presei din SUA, liderii americani sunt extrem de nemulțumiți că țara lor a ajuns dependentă de Elon Musk și de tehnologia pe care acesta o oferă, în special în contextul războiului din Ucraina. ”Trăim de pe urma bunăvoinței sale. E un lucru foarte nasol”, s-a plâns un lider militar de la Pentagon.
Publicația americană New Yorker a prezentat o analiză amplă, de peste 15 pagini A4, acestui personal controversat și relației pe care Elon Musk o are cu Pentagonul. Concluzia e simplă, deși americanii se rugau la început de Elon Musk să le ofere o mână de ajutor, acum toată lumea nu știe cum să-i îngrădească acestuia accesul la informație și la putere.
Colin Kahl, fost subsecretar pentru politica de apărare din SUA, își aduce aminte cum anul trecut stătea îngrijorat în camera sa de hotel din Paris, gândindu-se cum poate opri războiul din Ucraina. La un moment dat un subaltern i-a înmânat un telefon, iar reacția bărbatului a fost cel puțin una de uimire: ”De ce trebuie să vorbesc cu Elon Musk?”.
Avea să afle în curând, așa cum avea să o afle toată omenirea. Ucraina și SUA aveau nevoie disperată de Elon Musk, în special pentru sistemul său de sateliți Starlink, menit să asigure comunicații performante armatei ucrainene, precum și civililor aflați în zona de război. ”Deși Musk nu e un diplomat sau om de stat, trebuia să-l tratăm ca atare, pentru că avea foarte mare influență”, explică Kahl.
Cu siguranță cei care au urmărit cu atenție războiul din Ucraina își vor aduce aminte acel moment în care Elon Musk a șantajat emoțional guvernul SUA, la câteva săptămâni după ce a dat drumul la Starlink deasupra Ucrainei. Musk cerea atunci ca oficialii americani să plătească pentru aceste servicii, existând chiar un ultimatum în acest sens. ”Am început să ne panicăm”, a completat oficialul american.
Mai mult, în această panică și disperare, cei de la Pentagon nu s-au gândit că vor crea un monstru și practic îi vor da lui Elon Musk mai mult control decât era cazul în această chestiune: ”Nimeni nu s-a gândit la consecințe. Ne gândeam toți hai să-i dăm dracului drumul, oamenii mor acolo”, a punctat Colin Kahl.
Între timp, lunile treceau iar Elon Musk părea tot mai absorbit de războiul din Ucraina și de ideea de a ajuta cu orice preț Kievul, cu sau fără Starlink. Totul s-a schimbat brusc în momentul în care Elon Musk și-a manifestat public susținerea pentru Vladimir Putin, sau cel puțin pentru viziunea liderului rus.
”S-a dus pe scenă la o conferință și a spus că trebuie să negociem, că Putin vrea pace. Părea că Putin deține soluția la problemă”, completează, nemulțumit, liderul militar american. A urmat faimosul tweet al lui Elon Musk, prin care cerea referendum în Ucraina și împărțirea acestei țări. Pe nimeni nu a mirat apoi când brusc armata ucraineană din sudul țării a pierdut orice semnal la Starlink și s-a aflat în imposibilitatea de a comunica pe front.
A fost destul de clar că Elon Musk a decis în acel moment să oprească Starlink pentru a pune în dificultate eforturile ofensive ale Ucrainei. Mai mult, Elon Musk părea tot mai preocupat de modul în care este perceput în Rusia, țară pe care nu mai dorea să o supere. Șocant pentru oficialii militari de la Pentagon, Elon Musk le-a dezvăluit ulterior că vorbește constant cu Vladimir Putin și e chiar entuziasmat să o facă.
Oficial, Elon Musk nu a recunoscut niciodată că ar fi discutat cu Vladimir Putin și nicidecum despre războiul din Ucraina. A recunoscut, însă, lăudându-se, că stă acasă pe laptop și vede prin Starlink tot războiul din Ucraina: ”Of Doamne, nu e de bine”, a reacționat în acel moment Kahl. Între timp, Musk le-a mărturisit oficialilor de la Pentagon că nu este împăcat cu ideea de a-și folosi tehnologia Starlink pentru război. A dat înapoi în momentul în care a văzut că apropierea de Rusia îi provoacă mari probleme de imagine, însă Elon Musk rămâne pentru Pentagon și pentru NATO un personaj problematic, un rău necesar.