News

Diferenţa uriaşă de venituri dintre pensionarii români şi cei germani. Deşi muncesc la fel, încasările lunare sunt semnificative

Un român trebuie să muncească de trei ori mai mult ca un neamţ, ca să primească o pensie similară. Diferenţa uriaşă de bani pe care o primesc seniorii din cele două ţări.
21.04.2024 | 10:30
Diferenta uriasa de venituri dintre pensionarii romani si cei germani Desi muncesc la fel incasarile lunare sunt semnificative
Pensionarii germani câştigă cu peste 1.000 de euro mai mult decât cei români Foto: Ruhr24
ADVERTISEMENT

Majoritatea pensiilor vor creşte de la 1 septembrie, după recalculare, dar chir şi aşa, diferenţa dintre câştigul lunar al seniorilor români, comparativ cu omologii lor din vestul Europei, rămâne una uriaşă.

O treime din bugetul Germaniei este rezervat sistemului de pensii

Spre exemplu, în Germania, un pensionar cu aceeaşi vechime în câmpul muncii ca un român ajunde că încaseze lunar cu 1.000 de euro mai mult.

ADVERTISEMENT

În Germania, o parte consistentă din bugetul federal este alocat sprijinirii sistemul de pensii. Potrivit Deutsche Welle, în 2024 suma alocată este de 127 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul cheltuielilor guvernamentale.

Acest procent este cel care diferenţiază atât de mult nivelul încasărilor lunare al pensionarilor germani şi români, dar şi contribuţia la sistemul de pensii a celor aflaţi în câmpul muncii este substanţial diferită între cele două ţări.

ADVERTISEMENT

Astfel, în Germania, o contribuție de 18,6% din salariul brut lunar al angajatului este direcţionat către fondul public de pensii. Salariatul și angajatorul plătesc, fiecare, jumătate din această sumă, dar contribuția lunară nu poate depăși suma de 1.404,30 euro.

În România, conform Casei Naţionale de Pensii, pentru anul 2024, în condiţiile în care nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 3.300 lei, cuantumul contribuției de asigurări sociale  aferent acestui venit este de 825 lei, adică aproximativ 160-170 euro.

ADVERTISEMENT

Firesc, sumele contributive se regăsesc în cele încasate de seniori, astfel că un neamţ care are în spate 40 de ani de cotizare la fondul de pensii încasează în medie 1.550 de euro pe lună, conform cifrelor pe 2023 furnizate de Oficiul German de Statistică.

Chiar şi în Germania există totuşi o diferență semnificativă între pensiile medii ale femeilor și bărbaților. Astfel, dacă pensia medie încasată de femei este de 1.323 euro, bărbaţii primesc în medie cu peste 400 de euro mai mult, respectiv 1.637 euro.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, pensia medie a unui român nu ajunge nici măcar la 500 de euro, ea fiind în prezent de 2.400 lei, adică echivalentul a 480 euro.

ADVERTISEMENT
Tags: