Life

Diferențele dintre făina de grâu și cea din insecte. Explicațiile și recomandările unui specialist

Diferențele dintre făina de grâu și cea din insecte. Un specialist a explicat care sunt beneficiile acesteia din urmă, dar și riscurile.
02.05.2023 | 14:14
Diferentele dintre faina de grau si cea din insecte Explicatiile si recomandarile unui specialist
Diferențele dintre făina de grâu și cea din insecte. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Care sunt diferențele dintre făina de grâu și cea din insecte, conform unui specialist? Aceasta din urmă are numeroase avantaje, dar poate veni și cu anumite riscuri, spre deosebire de cea obișnuită.

Diferențele dintre făina de grâu și cea din insecte. Explicațiile unui expert

Făina de grâu este cea mai folosită în panificație, însă are un dezavantaj, spre deosebire de făina din insecte. Pe de altă parte, în cazul acesteia din urmă, există și anumite riscuri.

ADVERTISEMENT

Potrivit studiilor științifice, proteinele de origine animală sunt cele mai bune deoarece asigură un raport echilibrat atât în cantitate, cât și în calitate. Proteinele vegetale nu asigură aminoacizii esențiali în cantitățile stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

“Produsele obținute din insecte aduc un aport proteic major, dar anumite studii invocă un dezechilibru între aminoacizi, în special metionină și glizină, comparabil cu laptele de soia”, a explicat profesorul universitar Petru Alexe, fostul decan al Facultății de Știința și Ingineria  Alimentelor din Galați, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Făina de insecte conține o cantitate mai mare decât cea de grâu. Aceasta din urmă este utilizată în panificație datorită amidonului pe care îl conține. “Sistemul reulogic al pâinii este dat de proteina numită gluten. Structura și învechirea pâinii este dată de starea amidonului. Nicio proteină din insecte nu poate înlocui proprietățile formidabile de formare reovâscoelastică a făinii de grâu.

În schimb, fâina de insecte poate fi folosită pe alte zone, ca adaosuri în paste, mâncăruri și inclusiv în dulciuri”, a mai spus medicul Petru Alexe, care este, totodată, unul dintre cei mai buni și mai premiați specialiști în inginerie alimentară de la noi din țară.

ADVERTISEMENT

Cu ce riscuri vine făina de insecte

Produsele pe bază de insecte nu sunt nici ele lipsite de riscuri. De altfel, se folosesc sute sau chiar mii de insecte, care conțin acidul formic și acidul fitic, mai mulți factori antinutriționali, aspectul alergenic, precum și factorii microbiologici. Pentru ca insectele să nu fie dăunăoare, acestea trebuie să fie tratate termic foarte bine.

“Aceste insecte pot fi purtătoare de germeni microbiologici, asta însemnând bacterii și virusuri care pot afecta sănătatea umană.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea recomandarea noastră este ca aceste insecte să fie tratate termic foarte bine fie în fabrică, în ciclul de producție, fie la nivel gastronomic. Ideea este să hrănim, nu să îmbolnăvim lumea”, a mai explicat medicul.

În acest moment, peste 2 miliarde de oameni, adică 25% din populația lumii, consumă în mod curent insecte. Acestea reprezintă “nu numai o sursă de proteine, ci și o sursă de minerale și de vitamine”, a mai adăugat medicul Petru Alexe.

Mai mult, insectele conțin chitină, care nu se poate digera, însă funcționează ca o fibră alimentară și poate asigura o echilibrare a sistemului digestiv.

Cu toate acestea, sunt și țări în care consumul de insecte este privit cu scepticism. De exemplu, Italia a interzis acum o lună utilizarea făinii fabricate din greieri, lăcuste și larve de insecte în pizza și paste.

Comercianților din Italia li se va cere ca aceste produse să fie delimitate clar pe rafturile magazinelor. Autoritățile italiene au interzis și carnea cultivată din celule stem în laborator.

ADVERTISEMENT
Tags:
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”