News

Marcel Ciolacu cere interzicerea făinii din insecte. Liderul PSD, mesaj tranșant: ”Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi!”

Marcel Ciolacu cere interzicerea făinii din insecte. Liderul PSD crede că ar trebui încurajate produsele tradiționale și nu cele din insecte, ultima modă în lumea ”modernă”.
13.04.2023 | 14:31
Marcel Ciolacu cere interzicerea fainii din insecte Liderul PSD mesaj transant Asa cum au facut si alte tari europene la fel trebuie sa facem si noi
Marcel Ciolacu cere interzicerea făinii din insecte. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu cere interzicerea făinii din insecte. Liderul PSD crede că ar trebui încurajate produsele tradiționale și nu cele din insecte, ultima modă în lumea ”modernă”. E neclar cum ar putea făina din greieri să pună în pericol producătorii locali de cozonaci, în condițiile în care 100 de grame de făină din greieri costă 100 de lei, deci un produs de lux pe care oricum majoritatea românilor nu și l-ar permite.

Marcel Ciolacu cere interzicerea făinii din insecte

”Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi!

ADVERTISEMENT

În plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse. Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești”, a scris Ciolacu pe Facebook.

În luna ianuarie Uniunea Europeană a aprobat vânzarea acestor produse din insecte, valide pentru consum uman, astfel că e de așteptat ca aceste produse să ajungă și pe rafturile din România. Cu toate acestea, produsele sunt scumpe și exclusiviste, deci oricum nu s-ar adresa populației largi.

ADVERTISEMENT

Așa cum se poate observa, Marcel Ciolacu a făcut referire la ”alte țări europene”, însă cel mai probabil vorbește de diverse personaje controversate sau partide conspiraționiste din UE. Un exemplu ar fi euroscepticul de extremă-dreapta Nigel Farage, cel care spunea: ”Nu vreau lăcuste la micul-dejun”. Totodată, senatorul Laurent Duplomb s-a plâns că cetățenii vor consuma insecte fără voia și știrea lor. De altfel, conspiraționiștii au trecut de la teoriile 5G sau ale vaccinului anti Covid-19 la teoria conform căreia se pregătește exterminarea populației lumii (din nou), de data aceasta prin consumul de insecte.

“Cum am ajuns aici, să trebuiască să consumăm greieri, în timp ce Franţa este ţara gastronomiei şi a terenurilor (agricole)?”, s-a plâns politicianul francez. Oricum, UE obligă prin lege ca ingredientele atipice, din insecte, să fie menționate clar pe ambalaje, cu denumirea lor șființifică. Rămâne neclar momentan ce-i deranjează pe oameni referitor la consumul de insecte, o practică comună în Asia, însă cei mai mulți politicieni par să se simtă amenințați de modul în care alimentele tradiționale ar putea fi înlocuite cu insecte, astfel că agricultura locală ar avea de suferit.

ADVERTISEMENT

Alții au o problemă de nivel dogmatic, religios, în ciuda faptului că Biblia încurajează consumul de insecte. Potrivit Marcu 1:6, ”Ioan era îmbrăcat cu o haină de păr de cămilă şi împrejurul mijlocului era încins cu un brâu de curea. El se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică”. Același lucru e prezentat în Matei 3:4: ”Ioan* purta** o haină de păr de cămilă şi la mijloc era încins cu un brâu de curea. El se hrănea cu lăcuste† şi miere sălbaticㆆ”. Totodată, în Levitic 11:12 e prezentat următorul îndemn: ”Iată pe care să le mâncaţi: lăcusta*, lăcusta solam, lăcusta hargol şi lăcusta hagab, după soiurile lor”.

Ministrul agriculturii Petre Daea este cel mai cunoscut dușman al greierilor, făcând de-a lungul timpului mai multe afirmații semi-adevărate și deseori amuzante. “Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci nici o lingură de făină, ce tot ne învârtim în jurul acestei probleme.

ADVERTISEMENT

Gândiţi-vă dumneavoastră, ca să faci o pâine din făină de lăcuste îţi trebuie un vagon de lăcuste, să le macini, să le faci. Haideţi să fim serioşi”, declara Petre Daea. În realitate insectele sunt probabil cea mai sigură și ieftină sursă de proteină din lume, mult mai puțin toxică raportată la carnea de animal.

ADVERTISEMENT