În calendarul ortodox există două sărbători cu același nume, Sfânta Maria. Una este pe 15 august, iar a doua pe 8 septembrie. De aceea cei mai mulți români sunt în dilemă și nu știu când ar trebui să ureze “La mulți ani”.
Sunt voci care susțin că nu este bine să faci urări în luna august, însă Biserica nu consideră acest lucru greșit.
Peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria.
Pe 15 august se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare). Multe voci susțin că nu este bine ca în această zi să se facă urări. Și asta pentru că este ziua în care Fecioara Maria a trecut în neființă.
Se spune că pe data de 8 septembrie ar trebui să fie serbată onomastica, atunci sărbătorindu-se Nașterea Maicii Domnului.
Totuși, reprezentanții Bisericii susțin că nu este greșit să urezi “La mulți ani” în oricare dintre cele două zile. Și asta pentru că de fapt, Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață. De aceea nu este o sărbătoare tristă.
După credință, trupul ei nu a putrezit după moarte și nu a rămas în mormânt. Cu trupul schimbat, Maica Domnului a fost dusă în ceruri de îngeri, iar de acolo se roagă pentru noi.
Peste 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria. 1,8 milioane sunt femei (aproximativ 1.400.000 se numesc Maria, aproximativ 270.000, Mariana, și în jur de 51.000 poartă numele de Marinela.). Numele vine din ebraică și înseamnă cea iubită.
Nume care se sărbătoresc de Sf. Maria: Maria, Mari, Meri, Marioara, Măriuța, Marița, Mara, Mariana, Marilena, Marina, Marinela, Marița, Marusia, Măriuca, Maricica, Mia, Mioara, Marian, Marin.
Atenție. Cei cu numele Marius nu își serbează onomastica de Sfânta Maria.
În calendarul popular de Sfânta Maria Mare se face trecerea de la vară la toamnă. Tot atunci este sărbătorită și Ziua Marinei.
15 august este sărbătoare legală și în acea zi nu se lucrează la fel ca în mai multe state europene precum Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria sau Polonia.