News

Din cauza unei greşeli, vieţile a sute de muncitori din Marea Britanie au fost distruse. Mulţi au intrat în închisoare, alţii s-au sinucis

Sute de lucrători ai Poştei britanice au fost acuzaţi de furt sau fals, însă ulterior s-a dovedit că oamenii erau nevinovaţi.
17.01.2024 | 14:58
Din cauza unei greseli vietile a sute de muncitori din Marea Britanie au fost distruse Multi au intrat in inchisoare altii sau sinucis
Sute de angajaţi ai Pştei britanice au fost condamnaţi pe nedrept Foto: eseller365.com
ADVERTISEMENT

Între 1999 și 2015, un număr mare de angajați ai oficiilor poștale din Regatul Unit au fost acuzați în mod fals de furt și fraudă, după ce erorile din sistemul Fujitsu Horizon au indicat în mod fals că banii, adesea de ordinul miilor de lire sterline, au dispărut din conturile companiei.

Aproximativ 700 de angajaţi ai Poştei au fost amendaţi şi chiar condamnaţi

“Compania noastră are datoria morală de a despăgubi victimele acestui scandal”, a declarat marți șeful filialei europene a Fujitsu, recunoscând erorile din sistem care au dus la acuzarea unor oameni nevinovaţi.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 700 de muncitori au fost reținuți pentru infracțiuni, iar unii dintre chiar au fost condamnaţi la închisoare. Mai mult, potrivit familiilor unora dintre ei, unii au fost atât de tulburați de acuzaţiile ce le-au fost aduse încât s-au sinucis. „Am avut câteva erori în sistem și am ajutat Oficiul Poștal să ia măsuri împotriva angajaților”, a declarat Peter Patterson, directorul Fujitsu Europa. „Ne pare foarte rău pentru asta”, a mai spus el, la CNN.

Peste 2.700 de foşti şi actuali angajați au primit compensații financiare de la guvern, dar mulți susțin că acest lucru nu este suficient. Mulți susțin că Fujitsu, o companie în valoare de aproape 29 de miliarde de dolari, care încă face afaceri cu guvernul britanic, ar trebui să fie cea care despăgubeşte direct victimele.

ADVERTISEMENT

O anchetă publică a început în 2020, pentru a afla persoanele și organizațiile care sunt vinovate de această situaţie. Patterson a spus că, odată ce ancheta va fi finalizată, se va întâlni cu guvernul britanic pentru a determina cât de mare ar trebui să fie valoarea despăgubirilor ce ar trebui plătite. „Nu pot să avansez încă o cifră”, a spus el.

Guvernul a descris condamnările drept „una dintre cele mai mari erori judiciare din istoria Marii Britanii”. Povestea a fost subiect periodic penztru presa britanică în ultimii ani, dar numai de când o dramă TV, la începutul acestei luni, axată pe impactul tragic asupra vieții celor acuzaţi a crescut conștientizarea şi gradul de indignare a opniei public.

ADVERTISEMENT

Reacţia publică a provocat un răspuns rapid din partea guvernului: săptămâna trecută, prim-ministrul Rishi Sunak a anunțat că parlamentul va adopta rapid o lege care să anuleze sutele de condamnări. Până în prezent, doar 93 dintre cei 700 de lucrători condamnați au fost achitaţi.

Unii dintre lucrătorii poştali condamnaţi pe nedrept au declarat pentru CNN că acuzaţiile ce le-au fost aduse le-au cauzat vătămări emoționale și fizice, le-au distrus mijloacele de existență, le-au tensionat relațiile familiale și i-au aruncat într-o criză financiară gravă și perpetuă.

ADVERTISEMENT

Atât Fujitsu, cât și Oficiul Poștal și-au recunoscut rolul în scandal și și-au cerut scuze victimelor, dar rămân multe întrebări despre cine știa, ce şi când, iar poliția britanică investighează persoane care au lucrat pentru ambele companii.

ADVERTISEMENT