News

Români din Italia, despăgubiți cu sute de mii de euro după moartea copilului lor, diagnosticat greșit. “Banii nu contează, am vrut doar dreptate”

După 8 ani, familia unui adolescent mort la doar 14 ani după un diagnostic greșit a fost despăgubită de o Autoritate Locală de Sănătate din Italia.
06.03.2023 | 13:21
Romani din Italia despagubiti cu sute de mii de euro dupa moartea copilului lor diagnosticat gresit Banii nu conteaza am vrut doar dreptate
Andrei Claudiu Tiseanu și-a pierdut viața la doar 14 ani Foto: Corriere Fiorentino
ADVERTISEMENT

Andrei Claudiu Tiseanu avea doar 14 ani și era în primul an de liceu când i s-a făcut rău în drum spre școală. A făcut o disecție de aortă, iar la Urgențe l-au diagnostica inițial cu glicemie scăzută. O întârziere fatală pentru băiatul care a murit după o săptămână.

Un diagnostic greșit a fost fatal unui copil de 14 ani

După opt ani de lupte în justiție, judecătoarea Lucia Faltoni a condamnat Autoritatea Sanitară de Sud-Est la plata unei despăgubiri de 390.000 de euro către familia adolescentului. “Dar pe mine și pe soția mea nu ne interesează banii”, spune tatăl Edmond, un mic antreprenor în construcții din Camucia, principalul oraș al comunei Cortona, “mă interesează doar că s-a făcut dreptate”, relatează publicația Corriere Fiorentino.

ADVERTISEMENT

De aceea, tatăl, în vârstă de cincizeci de ani, român, aflat în Italia din 2000, când s-a născut fiul său, acceptă să povestească această poveste care, conform sentinței, este a unei asistențe medicale care nu funcționează.

“Andrei era un mic geniu la matematică și avea note strălucite, un băiat foarte bun care iubea taekwondo. În acea dimineață de 18 noiembrie 2018, ieșise ca de obicei pentru a lua autobuzul spre liceu, în Castiglion Fiorentino. S-a simțit rău în timp ce se afla împreună cu colegii săi de clasă pe stradă. M-a sunat imediat: ‘Vino să mă iei’ “, povestește tatăl băiatului.

ADVERTISEMENT

Între timp, însă, prietenii săi alertaseră deja 118: “Când am ajuns, l-am găsit așezat în ambulanță, era conștient. Asistenta ne-a liniștit: este doar un nivel scăzut de zahăr în sânge”. Cu toate acestea, s-a decis să îl ducă pe băiat la urgența San Donato din Arezzo.

Operat prea târziu

“A fost clasificat ca fiind cod galben, fără urgență. Între timp, el a continuat să spună că are dureri puternice în piept. Am așteptat o vreme, apoi ne-au trimis la urgențele pediatrice.

ADVERTISEMENT

Și acolo a trebuit să așteptăm în timp ce fiul meu se plângea. Apoi, în sfârșit, i-au făcut analizele, care au arătat că avea disecție de aortă. Abia atunci a devenit un caz de urgență și au chemat elicopterul pentru a-l duce la Careggi”, a continuat să-și amintească bărbatul.

La clinica florentină, sala de operație era pregătită. “Dar chirurgul a ieșit după operație, explicând că se pierduse prea mult timp, că dacă nu ar fi fost un băiat nici măcar nu ar fi început operația și că, în orice caz, chiar și în cea mai bună ipoteză, ar fi existat sechele grave. Andrei a murit după o săptămână, la 27 noiembrie, fără să-și mai recapete cunoștința.”

ADVERTISEMENT

Tocmai pe acest prea târziu s-a dus bătălia de la citația civilă din 2015, prezentată de avocatul Umberto Cocci, până la verdictul de acum câteva zile. Cazul a trecut prin trei judecători care au încercat o mediere imposibilă: unitatea sanitară locală, care are în vedere un recurs, nu a vrut niciodată să recunoască responsabilitatea.

“Banii nu au nimic de-a face cu asta”, spune tatăl, “m-a durut faptul că au vorbit de o practică corectă. Pentru numele lui Dumnezeu, toată lumea poate greși, dar aici a existat o eroare”.

ADVERTISEMENT