Cum să afli din ce generație faci parte. Unele categorii sunt ușor de recunoscut, însă altele nu sunt la fel de evidente. Acestea sunt împărțite în funcție de anul nașterii și nu sunt greu de reținut.
Cea care de la care a pornit termenul contemporan de generații a pornit de la poeta Gertrude Stein, care spus despre cei ajunși la maturitate în timpul Primului Război Mondial: „Sunteți cu toții o generație pierdută”.
Aproximativ o sută de ani mai târziu, cercetările, numele și etichetele ce țin de generații au crescut considerabil. Cercetătorii analizează și dezbat care sunt trăsăturile specifice ale fiecărei generații.
Totuși, normele și valorile comune sunt cele în funcție de care sunt gândite metodele de educație, se fac strategiile de marketing, deciziile de cumpărare, gusturile muzicale, preferințele de vot și lista poate continua.
Astfel că, generațiile pot fi grupate în funcție de anul nașterii după cu urmează, Marea generație: născuți între 1901 și 1924, Generația tăcută: născuți între 1928 și 1945, Baby Boomers: născuți între 1946 și 1964.
Generația Jones este reprezentată de cei născuți între 1955 și 1965, Generația X: născuți între 1965 și 1980, Xennials: născuți între 1977 și 1983, Milenialii: născuți între 1981 și 1996, Generația Z: născuți între 1997 și 2010. Iar în generația Alpha intră acei oameni născuți după 2011, notează euronews.ro.
Persoanele care fac parte din generația Baby Boomers au observat războaiele din Coreea și Vietnam. Generația Jones a cunoscut Watergate-ul, embargoul petrolier din 1979 și SIDA.
În același timă, cei din generația X sunt ultimii care mai știu ce înseamnă să citești și să împăturești un ziar, să primească o glumă și tot ei au aflat ce înseamnă să mergi la grădiniță și ce înseamnă un divorț.
Xennials au mers la școală și s-au angajat înainte de recensiune. Milenialii au prins începuturile televiziunii prin cablu și de aici au învățat ce înseamnă cultura populară, iar generația Z va avea mai mulți bani decât toate celelalte.