Fotbal intern

Dinamo-ACS Poli. Negoiţă, drumul de la Viscofil la primul TROFEU

Dinamo a ajuns la 90 de minute de Cupa Ligii. Patronul speră să „spargă gheaţa” după 4 ani de „domnie” în „Ştefan cel Mare”....
20.05.2017 | 15:46
DinamoACS Poli Negoita drumul de la Viscofil la primul TROFEU
ADVERTISEMENT

Dinamo a ajuns la 90 de minute de Cupa Ligii. Patronul speră să „spargă gheaţa” după 4 ani de „domnie” în „Ştefan cel Mare”.

Pe 14 martie 2013, presa anunţa că Dinamo Bucureşti are un nou patron. Ionuţ Negoiţă cumpăra acţiunile lui Nicolae Badea şi Dragoş Săvulescu, iar echipa din Şoseaua „Ştefan cel Mare” intra într-o nouă eră. Acum, după 4 ani, Negoiţă este la un pas de câştigarea primului trofeu, Cupa Ligii, finala disputându-se sâmbătă, de la ora 20:00, pe „Arena Naţională”, împotriva lui ACS Poli Timişoara.

ADVERTISEMENT

Primul sezon, prima contraperformanţă

În momentul în care Ionuţ Negoiţă devenea noul patron, Dinamo ocupa locul 4, calificant în cupele europene. Noul finanţator nu era un nume necunoscut fanilor, el fiind acţionar al clubului încă din august 2012. Rezultatele slabe ale formaţiei lui Cornel Ţălnar în acel retur au compromis, însă, şansele de a prinde Europa, Dinamo clasându-se la finalul sezonului 2012-2013 pe locul 6. Se încheia, astfel, trist, o perioadă de 15 ani consecutivi în care „câinii roşii” nu lipsiseră din cupele europene…
Contraperformanţa a dus la primele schimbări. Cornel Ţălnar a fost înlocuit cu o altă fostă „glorie” a clubului, Gheorghe Mulţescu. Lotul a suferit şi el modificări, la capitolul plecări fiind notabil transferul lui Constantin Nica la Atalanta pentru 1.500.000 de euro. La capitolul veniri, însă, Negoiţă s-a axat pe jucătorii liberi de contract sau pe cei proveniţi de la echipa a doua a clubului. Adică lipsă de valoare sau de experienţă…

„Câinii” intră în insolvenţă

Mulţescu nu a avut viaţă lungă pe banca tehnică, fiind demis în septembrie 2013 în urma unui egal, 1-1 cu Petrolul Ploieşti. „Era nevoie de un şoc la echipă. Pe jucători îi felicit pentru cum au evoluat în ultimele meciuri. Avem o problemă că în repriza a doua nu mai există aceeaşi energie ca în prima. Dar o să lucrăm la partea fizică”, declara Ionuţ Negoiţă.
În locul lui Mulţescu a venit Flavius Stoican, care a reuşit să termine campionatul 2013-2014 pe locul 4, însă patronul anunţase pe 14 mai 2014 intrarea clubului în insolvenţă şi dinamoviştii ratau din nou cupele europene. Fanii au digerat greu această veste, dar nici un posibil faliment nu-i încânta…

ADVERTISEMENT

Cea mai slabă clasare din ultimii 43 de ani

Flavius Stoican a continuat pe banca tehnică şi în toamna lui 2015, dar politica clubului a rămas în continuare cooptarea unor jucători liberi de contract. Mai clar, pe care nu-i mai voia nimeni… Rezultatele slabe au fost consecinţa şi au dus la demiterea antrenorului, echipa fiind pe locul 5 în acel moment. În locul său a fost numit, interimar, Ionel Dănciulescu, Dinamo suferind cu el pe bancă una dintre cele mai drastice înfrângeri din istorie, 1-6 cu Astra la Giurgiu.
În ianuarie 2015, Mihai Teja devenea al treilea tehnician în sezonul 2014-2015. După doar 5 meciuri şi acesta a fost demis, ratarea calificării în finala Cupei Ligii fiindu-i fatală. În locul său era readus Flavius Stoican, dar rezultatele au fost dezastruoase. Din 10 meciuri de campionat, Dinamo a câştigat doar două, iar la echipă a venit Mircea Rednic. La finalul sezonului, echipa din Şoseaua „Ştefan cel Mare” termina pe locul 7, cea mai slabă clasare din ultimii 43 de ani…

Un sezon bun terminat cu o dramă

Venirea lui Mircea Rednic a produs o emulaţie, iar jocul începea să se lege. Dinamo a continuat să caute jucători liberi, dar antrenorul ultimului titlu (2007) reuşea să transfere câţiva fotbalişti valoroşi. Rezultatele nu au întârziat, Dinamo reuşea să învingă marea rivală Steaua după o pauză de 4 ani şi jumătate, iar la finalul sezonului regulat, era pe 2, la doar 3 puncte în spatele Astrei Giurgiu.
Dezamăgirea a venit în play-off, unde „câinii” au reuşit doar două victorii în 10 meciuri, însă adevărata dramă s-a consumat în ultima etapă. Patrick Ekeng se prăbuşea pe gazonul din „Groapă” şi murea ulterior la spital. Dinamoviştii retrăiau tragedia cu „Unicul căpitan” Cătălin Hîldan, iar impactul emoţional s-a văzut în finala Cupei României, pierdută în faţa lui CFR Cluj la loviturile de departajare după 2-0 în minutul 36 şi 2-2 cu gol clujean în minutul 89…

ADVERTISEMENT

Podium după 8 ani

Rednic a plecat după câteva contre cu Negoiţă legate de prelungirea contractului. În locul „Puriului” a venit Ioan Andone, aflat la al treilea mandat de antrenor al „câinilor”. Fluctuaţia din jocul echipei a dus echipa la un pas de ratarea play-off-ului. Cu două etape înainte de terminarea sezonului regulat, Andone a fost înlocuit de Cosmin Contra. Care a reuşit să revitalizeze echipă şi s-o urce în primele 6. Mai mult, Dinamo a ajuns să se bată la titlu în ultima etapă, chiar dacă avea a treia şansă…
Acum, „câinii roşii” joacă a doua finală din „epoca” Negoiţă, având şanse mari să câştige primul trofeu după 5 ani în sezonul în care au terminat pe locul 3, cea mai bună clasare din ultimii 7 ani.

A pornit din Liga 4!

Ionuţ Negoiţă a cochetat prima oară cu ideea de a investi la o echipă în 2008. Prima opţiune a fost… Dinamo, dar tratativele au picat în scurt timp. A preluat atunci pe Viscofil Popeşti Leordeni (Liga 4). În pauza de iarnă a sezonului 2009-2010, Negoiţă îşi retrăgea susţinerea financiară şi după câteva luni, în septembrie 2010, o prelua pe ACSMU Politehnica Iaşi (Liga 2). Aventura a ţinut puţin, în decembrie luând decizia să plece şi de acolo, după ce a dat în judecată clubul pentru nişte datorii din perioada în care fotbaliştii au fost cazaţi la unul dintre hotelurile sale. În 2012, reuşea să „pătrundă” la Dinamo…

ADVERTISEMENT

2012 este anul în care Dinamo cucerea ultimele trofee, Cupa şi Supercupa României, cu Dario Bonetti pe banca tehnică

400.000 de euro va încasa câştigătoarea Cupei Ligii, în timp ce învinsa va lua 175.000 de euro

„Dinamo rămâne prioritaea mea. Clubul e pe plus. Important e că avem stabilitate. Lucrurile merg într-o direcţie bună” (Ionuţ Negoiţă)