News

Diplome false pentru profesia de asistent medical generalist, eliberate unor italieni. Percheziții în Mureș și Ilfov

Mai mulți italieni au primit diplome false pentru profesia de asistent medical generalist. Au fost eliberate de o postliceală din România.
19.02.2024 | 10:59
Diplome false pentru profesia de asistent medical generalist eliberate unor italieni Perchezitii in Mures si Ilfov
Diplome false pentru profesia de asistent medical. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Diplome false pentru profesia de asistent medical generalist. Mai mulți cetățeni italieni ar fi obținut ilegal diplome, cu scopul de a ocupa posturi de asistent medical generalist în spitale din Uniunea Europeană.

Mai mulți italieni au primit diplome false pentru profesia de asistent medical

Actele au fost eliberate de o școală postliceală din România. Faptele au avut loc încă din anul 2019 și până în prezent. Reprezentanții școlii ar fi gândit un mecanism ilegal prin care italienii erau școliți fictiv.

ADVERTISEMENT

Potrivit cercetărilor, persoanele în cauză nu cunoșteau limba română și nu participau la cursuri și ore de practică. Cu toate acestea, școala le-a eliberat diplome pentru exercitarea profesiei în spitale din UE.

Luni, 19 februarie, Direcția de Investigare a Criminalităţii Economice a organizat 12 percheziții domiciliare în județele Ilfov și Mureș. Cercetările sunt efectuate pentru infracțiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

ADVERTISEMENT

„La această oră, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuează 12 percheziţii domiciliare, în judeţele Ilfov şi Mureş, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, faţă de mai multe persoane cercetate”, a informat IGPR.

Opt oameni sunt audiați

Opt persoane vor fi aduse la audieri. News.ro precizează că 11 cetățeni italieni ar fi primit diplome false. Printre cei audiați se numără elevi din Italia, liderul grupului, care este tot italian, profesori și reprezentanți ai școlii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sursa citată notează faptul că sunt vizați și funcționari de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi o persoană de la Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, județul Mureș.

Amintim că în anul 2021, mai multe percheziții au avut loc la o asociație din București care organiza cursuri de masterat, deși nu beneficia de acreditări de la Ministerul Educației. Persoanele care finalizau programele primeau diplome false.

ADVERTISEMENT

Oamenilor li se promitea să odată ce vor termina studiile în cauză vor putea colabora cu universități importante din Europa. Cei înșelați plăteau pentru cursuri, iar apoi primeau diplome, însă nu știau că acestea erau false.

 

 

ADVERTISEMENT