News

Dispar concediile medicale pentru Covid-19 plătite 100%. Decizia luată de CNAS

Concediile medicale pentru Covid-19, plătite 100%, vor dispărea din această toamnă. Decizia luată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
01.11.2023 | 09:59
Dispar concediile medicale pentru Covid19 platite 100 Decizia luata de CNAS
Modificare importantă privind concediile medicale pentru pacienții cu Covid-19. Decizia CNAS. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Începând cu această toamnă, concediile medicale pentru pacienții infectați cu Covid-19, care erau plătite 100%, vor fi eliminate. Această decizie, luată de CNAS, ar avea la bază o ordonanță a Guvernului.

Modificare importantă privind concediile medicale pentru pacienții cu Covid-19. Decizia CNAS

Conform datelor oferite de Ministerul Sănătății, în cursul săptămânii precedente s-au raportat aproximativ 9.700 de infectări cu SARS-CoV-2. Au fost cu peste un sfert mai puține cazuri față de intervalul anterior.

ADVERTISEMENT

Bucureștiul și județele Timiș, Iași, Ilfov și Cluj cumulează 40% din totalul cazurilor diagnosticate. În toată această perioadă, alte 37 de decese la pacienți cu Covid-19 au fost înregistrate. Cele mai multe au fost în județele Vaslui, Bihor, Neamț, Olt și Teleorman.

În contextul în care pandemia și-a pierdut din gradul de gravitate, autoritățile au luat măsuri importante. Un medic de familie din Cluj a anunțat că, în urma unei ordonanţe de urgenţă emisă de Guvern săptămâna trecută, nu se mai acordă concedii medicale pentru pacienţii cu Covid-19 ca până acum, când se plătea 100%.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestui cadru medical, concediul se acordă acum ca pentru o boală obișnuită pentru care remunerația este de 75%. ”Pentru pacienţii care suferă de Covid-19 modificările aduse de ordonanţa de urgenţă 88, apărută săptămâna trecută, încă nu avem clarificări, nu avem informaţii clare de la Casa de Asigurări de Sănătate. Noi am solicitat, în acest sens, aici, la Cluj, prin patronatul medicilor de familie, lămururi de la CJAS, să ştim cum se acordă aceste concedii.

Am înţeles că în ţară câteva Case de Sănătate au înştiinţat deja medicii că din 24 octombrie nu se mai acordă pe stilul vechi, cum eram obişnuiţi, ci o să treacă pe boală obişnuită”, a declarat Mihai Mara, marţi seară, la Medika TV.

ADVERTISEMENT

Concediul medical pentru Covid-19 va fi plătit la 75% și acordat în prima zi de îmbolnăvire

Până în această toamnă, concediul medical pentru Covid – 19 a fost remunerat 100%. După ce infecția va fi catalogată ca o boală obișnuită, concediul va fi plătit doar 75%. De asemenea, el trebuie neapărat acordat în prima zi de îmbolnăvire, în ziua consultului la medicul de familie.

”Până acum concediul pentru Covid-19 se acorda la finalul perioadei de izolare, era plătit 100% şi era plătit direct din banii Casei de Sănătate. Dacă se trece pe boală obişnuită, concediul va fi plătit doar 75% şi trebuie neapărat acordat în prima zi de îmbolnăvire, în ziua consultului la medicul de familie.

ADVERTISEMENT

Astea sunt informaţii preţioase pentru medici, pacienţi şi pentru angajatori. Angajatorii plătesc primele 5 zile din concediul medical de boală obişnuită. Casa de Asigurări de Sănătate nu va mai plăti concediile pacienţilor cu Covid-19, nu va mai plăti testarea pacienţilor cu simptome de Covid şi nici moniorizările zilnice făcute de medicii de familie. Foarte multe costuri legate de Covid nu vor mai fi în cârca Casei de Sănătate”, a mai spus dr. Mara.

ADVERTISEMENT
Tags: