News

DNA cere redeschiderea dosarului Ferma Dacilor-ISU Prahova. Controale superficiale ale inspectorilor

DNA cere dedeschiderea dosarului Ferma Dacilor-ISU Prahova, pe care tot ea l-a clasat. Vin și mese de protocol pentru inspectorii ISU Prahova
30.12.2023 | 18:37
DNA cere redeschiderea dosarului Ferma DacilorISU Prahova Controale superficiale ale inspectorilor
DNA redeschide un dosar clasat tot de DNA / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut redeschiderea dosarului Ferma Dacilor-ISU Prahova care vizează controalele superficiale făcute de inspectorii ISU la pensiunea turistică care a fost mistuită de flăcări.

Nereguli cumpărate cu vin și mese de protocol

Dosarul a fost clasat tot de DNA în acest an. Ordonanța de redeschidere a dosarului a fost semnată chiar de procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, în urma tragediei soldate cu șapte morți de la Ferma Dacilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit DNA, inspectorii ISU au primit diverse recompense în bunuri (vin, mese de protocol) pentru a nu închide pensiunea Ferma Dacilor, deși era evident că au existat nereguli grave în această unitate.

Este vorba de „șase nereguli sau încălcări ale situaţiei specifice apărării împotriva incendiilor pentru care au aplicat doar sancţiunea avertismentului”, potrivit anchetatorilor.

ADVERTISEMENT

„Printre neregulile constatate, inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U. Prahova au constatat încălcarea prevederilor art. 19 lit. d din Legea nr. 307/2006, reţinându-se că nu au fost puse la dispoziţie documente din care să rezulte dacă a fost solicitată/obţinută autorizaţia de securitate la incendiu, pentru construcţia cu destinaţie de alimentaţie publică şi cazare, scd 1200 mp, abatere care constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit art. 45 pct. IV lit. d din Legea nr. 307/2006 cu amendă în cuantum de la 5.001 lei la 10.000 lei”.

Fără autorizație de incendiu, fără autorizație de construire

„Totodată, punerea în funcţiune a construcţiilor şi amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare şi/sau s-a schimbat destinaţia acestora, fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, se sancţionează cu amendă in cuantum de la 20.000 lei la 50.000 lei (conf. art. 45 pct. V lit. b din aceeaşi lege).

ADVERTISEMENT

Se constată astfel ca această sancţiune este mai severă şi trebuie aplicată distinct faţă de abaterea sancţionată potrivit art. 45 pct. IV lit. d din Legea nr. 307/2006, reţinută de inspectorii de prevenire.

Din datele şi informaţiile apărute recent în spaţiul public rezultă ca atât la data faptelor, cât şi la momentul incendiului produs în data de 26.12.2023, societatea FERMA DACILOR PRODUCTION S.R.L. nu solicitase şi nici nu deţinea autorizaţie de securitate la incendiu, precum şi nici autorizaţie de construire pentru unitatea controlată în cauză.

ADVERTISEMENT

Or, potrivit art. 45 pct. VI din Legea nr. 307/2006, se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei şi oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor, ca sancțiune contravențională complementară, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieții ocupanților şi forţelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagarii focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăți, potrivit criteriilor stabilite prin hotărâre a Guvemului”, spun anchetatorii.

Anterior, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, în primele concluzii după controlul făcut de ISU Prahova la pensiunea Ferma Dacilor, că  centrala de alarmă în caz de incendiu nu era activată și că unitatea trebuia închisă încă din 2019 din cauza neregulilor.

 

 

ADVERTISEMENT