News

Document. Inspectorii ANAF au plan de amenzi când merg în control la firme. Nu fac planul, primesc notă mica

Inspectorii ANAF au un plan de sume suplimentare pe care trebuie să le stabilească firmelor la controale, pentru a nu risca o evaluare negativă din partea șefilor.
28.08.2023 | 12:46
Document Inspectorii ANAF au plan de amenzi cand merg in control la firme Nu fac planul primesc nota mica
Document. Inspectorii ANAF au plan de amenzi când merg în control la firme. Nu fac planul, primesc notă mica. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mitul conform căruia inspectorii ANAF ar avea un plan de sume pe care trebuie să le încaseze suplimentar de la firme în urma inspecțiilor nu este tocmai un mit. Potrivit unui document făcut public, un inspector are diverse ținte de atins referitor la numărul de controale, dar și în privința sumelor pe care trebuie să le obțină de la firme.

Document. Inspectorii ANAF au plan de amenzi când merg în control la firme

Conform Profit.ro, inspectorul care nu își face planul de sume suplimentare suficiente primește o notă proastă și riscă să pice evaluarea pe care i-o fac șefii. Specialiștii consideră că numărul de inspecții stabilit prin plan ar fi util, existând astfel de ținte prevăzute și în PNRR, însă impunerea unor sume de recuperat ar putea fi considerate abuzuri în anumite situații.

ADVERTISEMENT

”Profit.ro a confirmat cu persoane din interiorul ANAF utilizarea acestui tip de raport la nivelul agenţiei. Unii indicatori şi sumele pot fi diferite, în funcţie de administraţie sau direcţie/serviciu/etc. Obiectivele cum sunt numărul de inspecţii sau controale documentare sunt utile, astfel de ţinte fiind prevăzute şi în PNRR, dar impunerea şi a unor sume pe care inspectorii au obligaţia să le stabilească suplimentar firmelor riscă să îi împingă pe aceştia spre abuzuri, doar pentru a face planul stabilit de şefi”, a menționat sursa citată.

Planul inspectorilor ANAF
Planul inspectorilor ANAF

Între timp, Avocatnet.ro atrage atenția că greva angajaților ANAF și ai Ministerului de Finanțe este iminentă. Potrivit legii, acești bugetari îndeplinesc condițiile legale pentru o grevă generală încă din 25 august 2023, însă momentan nu s-a stabilit o dată concretă de începere. În paralel, protestele spontane deja afectează o parte a contribuabililor, care se plânge de această situație.

ADVERTISEMENT

”După cum știm cu toții, ieri (22 august – n. red.) am îndeplinit ultima acțiune cerută de lege premergătoare grevei, respectiv greva de avertisment. Asta înseamnă că după data de 24 august îndeplinim toate condițiile pentru declanșarea grevei propriu-zise. Cu toate piedicile puse de prietenii noștri, trebuie să arătăm că Solidaritatea este prima și singura organizație care a organizat vreodată o grevă în ANAF și MF.

Până acum au fost doar proteste spontane, pichetări sau proteste cu banderole. Pentru asta, vă mulțumesc încă odată. De-acum, trebuie să pregătim ultima etapă a acțiunilor de protest, respectiv greva propriu-zisă. Pentru aceasta, trebuie să stabilim împreună o dată certă de începere a grevei (legal, se poate începând cu 25 august, poate până atunci se încheie și concediile), să refacem listele de semnături pentru data respectivă, anunțăm din nou Guvernul, angajatorul și inspectoratele teritoriale de muncă”, a declarat Dorin Modure, președintele sindical al FSAF.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș, actualul ministru al finanțelor, a avut deja o serie de discuții cu sindicaliștii și le-a transmis că Guvernul nu vrea să le accepte niciuna dintre solicitări. ”Prin urmare, începând cu 25 august, vom începe să strângem semnături pentru greva propriu-zisă și să ne pregătim pentru aceasta. Vă rog să înțelegeți că dorim să facem totul absolut legal, motiv pentru care acest proces va dura câteva zile bune”, a precizat președintele sindicatului.

Liderii politici se bazează că o grevă generală nu ar putea efectul dorit pentru că în era digitalizării relația cu contribuabilul se face oricum prin sisteme informatice, astfel că depunerea declarațiilor fiscale sau plata obligațiilor nu ar avea de suferit în cazul unei greve. Problema mare ar fi cea a controalelor fiscale, a formalităților vamale și a asistenței fiscale.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii cer protejarea locurilor de muncă, în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat că vrea să facă curățenie în sistemul bugetar, dar și menținerea veniturilor și, ulterior, creșterea acestora conform noii legi. În final, sindicaliștii mai cer o protecție juridică performantă, care să-i protejeze pe angajații din domeniu în diverse situații critice.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
VESTE BUNĂ despre SCHENGEN! ANUNȚUL președintelui Italiei pentru ROMÂNIA
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”