News

Marcel Ciolacu și trei miniștri, discuții la Bruxelles în privința PNRR. Negocieri pe deficit și pensiile speciale

În această lună, Marcel Ciolacu și trei miniștri se vor afla la Bruxelles pentru a discuta modificări în PNRR. Vor avea loc negocieri pe deficit și pe pensiile speciale.
14.08.2023 | 08:54
Marcel Ciolacu si trei ministri discutii la Bruxelles in privinta PNRR Negocieri pe deficit si pensiile speciale
Premierul Marcel Ciolacu și trei miniștri importanți ajung la Bruxelles pentru a încerca modificări în PNRR. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Premierul Marcel Ciolacu, însoțit de trei miniștri importanți din cabinetul său, vor ajunge la Bruxelles pentru a avea discuții pe tema PNRR-ului. Vor fi negocieri în privința deficitului bugetar și a pensiilor speciale.

Premierul Marcel Ciolacu și trei miniștri importanți ajung la Bruxelles pentru a încerca modificări în PNRR

Guvernanții au planuri importante legate de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și încercarea de a nu pierde banii alocați de UE. Astfel, premierul Marcel Ciolacu și trei dintre miniștrii săi: Marcel Boloș (Finanțe), Simona Bucura-Oprescu (Muncă) și Adrian Câciu (Proiecte Europene), vor ajunge la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Deplasarea are loc în această lună. Cei trei vor încerca să convingă Comisia Europeană să accepte un deficit bugetar majorat pentru România. Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost semnat în 2021.

De asemenea, noul ministru al Muncii, Simona Bucura Oprescu, va discuta modificările la legea pentru eliminarea pensiilor speciale, după decizia CCR. Din informațiile Antena 3, aceasta va încerca să îi convingă pe responsabilii de la Bruxelles să nu ne taie fondurile din cauza depășirii termenului prevăzut în PNRR pentru adoptare.

ADVERTISEMENT

”Avem termen până pe 31 august să terminăm renegocierea PNRR. Ne-am asumat 4,4%, suntem singurul stat din UE care acord în ceea ce privește deficitul.

Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei făcute în doi ani de zile. Toate pensiile din România au o anvelopă de 100 de miliarde. Toate aceste capitole trebuie închise până la 31 august”, a declarat premierul, în urmă cu câteva zile.

ADVERTISEMENT

Reforma fiscală gândită de Guvernul PSD – PNL, prezentată la Bruxelles

În Capitala Uniunii Europene, Marcel Ciolacu și ministrul de finanțe, Marcel Boloș, vor prezenta planul de măsuri fiscale ce urmează să fie aprobate până în luna septembrie.

Printre ele se remarcă eliminarea unor facilități fiscale, impozitarea veniturilor în domeniul IT care depășesc 10.000 de lei și eliminarea scutirii la plata CASS în construcții, agricultură și industria alimentara.

ADVERTISEMENT

Vorbim de o reformă a aparatului bugetar care nu este unanim acceptată în coaliție. De altfel, măsurile au iscat schimburi dure de replici între cei de la PSD și partenerii de la PNL.

ADVERTISEMENT