News

Documentele necesare și calcularea pensiei pentru anii lucraţi în străinătate. Românii trebuie să urmeze câțiva pași

Românii care au lucrat în străinătate pot beneficia de pensie pentru anii lucraţi în străinătate. Conform ghidului pus la dispoziție pe site-ul europa.eu, procesul este simplu.
30.12.2021 | 08:43
Documentele necesare si calcularea pensiei pentru anii lucrati in strainatate Romanii trebuie sa urmeze cativa pasi
ADVERTISEMENT

Persoanele care au lucrat în străinătate în țările Uniunii Europene pot avea drepturi de pensie, dar procesul de prin care se obțin documentele necesare poate fi de multe ori anevoios.

Documentele necesare pentru obținerea dreptului de pensie diferă de la o țară la alta, însă, în general, se solicită furnizarea datelor bancare și a unui document de identificare. Pentru detalii, este necesară contactarea casei de pensii din țara unde s-au depus actele pentru pensionare, conform ghidului pus la dispoziție pe site-ul europa.eu.

ADVERTISEMENT

Cum poți beneficia de pensie pentru anii lucraţi în străinătate

În primul rând trebuie menționat faptul că cererea de pensionare se depune la casa de pensii din țara în care locuiesc sau din ultima țară în care au lucrat. Dacă nu au lucrat niciodată în țara în care locuiesc, aceasta va înainta cererea către țara în care au lucrat ultima dată.

Țara respectivă se va ocupa de cerere și va aduna dovezile care atestă contribuțiile pe care le-au plătit în toate țările în care au lucrat.

ADVERTISEMENT

Românii nu vor putea primi pensia de stat din țara în care locuiesc sau în care au lucrat ultima dată decât din momentul în care au împlinit vârsta legală de pensionare din acea țară. De asemenea, dacă au dobândit drepturi de pensie și în alte țări, vor putea primi părțile corespunzătoare doar în momentul în care au împlinit vârsta legală de pensionare din țările respective.

În unele țări din UE, este obligatoriu să fi lucrat o anumită perioadă pentru a dobândi dreptul la pensia corespunzătoare. În asemenea cazuri, casa de pensii trebuie să aplice principiul cumulării perioadelor, adică să ia în calcul toate perioadele lucrate în alte țări din UE, ca și cum ar fi fost lucrate pe teritoriul țării în cauză.

ADVERTISEMENT

Calcularea pensiei pentru anii lucraţi în străinătate

Casele de pensii din fiecare țară din UE în care au lucrat vor analiza contribuțiile pe care le-au plătit la fondul de pensii din țara respectivă, dar și durata și valoarea contribuțiilor plătite în alte țări.

Fiecare țară calculează ce pensie ar trebui să plătească ținând cont de toate perioadele lucrate în orice țară din UE. Pentru aceasta, cumulează perioadele lucrate în toate țările din UE și stabilește pensia teoretică, adică pensia pe care ar trebui să o plătească dacă toate contribuțiile ar fi fost vărsate în fondul său de pensii, pe toată durata. Valoarea rezultată se ajustează apoi pentru a reflecta durata efectivă a perioadelor de cotizare din țara respectivă („prestație pro-rata”), conform ghidului publicat pe site-ul europa.eu.

ADVERTISEMENT

Dacă sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate pentru a primi o pensie de stat într-o anumită țară, indiferent de perioadele în care s-a cotizat la fondurile de pensii din alte țări, casa de pensie calculează și pensia națională, cunoscută drept „prestație autonomă”.

Autoritatea națională compară apoi prestația pro-rata și prestația autonomă și oferă prestația care are valoarea mai mare în țara respectivă. În cele din urmă, se trimite un formular P1, care va justifica decizia fiecărei țări cu privire la cererea de pensionare.

În general, țările care plătesc pensii transferă sumele datorate într-un cont bancar din țara de reședință, dacă este una dintre țările UE. Dacă se află în afara UE, ar putea fi necesară deschiderea câte unui cont bancar în fiecare dintre țările care plătesc pensiile.

ADVERTISEMENT