News

Doi coloniști israelieni uciși într-un atentat, comis în răspuns la un raid ce a ucis 11 palestinieni

Doi frați israelieni au fost împușcați și uciși duminică în Cisiordania într-un atentat terorist ce marchează o escaladare a violențelor din regiune
26.02.2023 | 19:18
Doi colonisti israelieni ucisi intrun atentat comis in raspuns la un raid ce a ucis 11 palestinieni
Atac terorist în Cisiordania. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Incidentul a avut loc în Huwara, la sud de Nablus, în Cisiordania ocupată, la doar câteva zile după ce un raid militar israelian masiv în Nablus, în căutarea unor militanți căutați, s-a soldat cu cel puțin 11 palestinieni morți.

Atac terorist în Cisiordania

Coloniștii uciși duminică sunt doi frați, Hillel Menachem Yaniv, în vârstă de 21 de ani, și Yagel Yaakov Yaniv, în vârstă de 19 ani, au precizat autoritățile locale, citate de CNN. “Detaliile funeraliilor vor fi anunțate ulterior. Îmbrățișăm familia și vom fi alături de ea atât cât va fi necesar”, a declarat Consiliul regional Shomron (Samaria). Aceștia erau din așezarea Har Bracha, a declarat liderul consiliului, Yossi Dagan.

ADVERTISEMENT

O înregistrare video de la fața locului a arătat că mașina lor a lovit o mașină care mergea în direcția opusă, ceea ce sugerează că au fost împușcați în timp ce conduceau. Forțele de Apărare ale Israelului au declarat anterior că un “terorist a ajuns la intersecția Einbus și a deschis focul spre un vehicul israelian”.

Cei doi bărbați israelieni au fost transportați la spital după atac, au precizat Forțele de Apărare israeliene, dar au murit ulterior, a anunțat agenția medicală Magen David Adom. IDF a adăugat că îl urmărește pe atacator.

ADVERTISEMENT

Un alt lider local al coloniștilor a declarat că a fost prezent atunci când cei doi au fost împușcați. “Împușcăturile au avut loc chiar în spatele meu. A arătat groaznic – împușcăturile au fost trase de la distanță mică”, a declarat Shai Alon, șeful consiliului din Beit El, adăugând că Israelul trebuie să “intre în război împotriva celor care ne doresc răul”.

Atentat în răspuns pentru un raid israelian

Niciun grup nu a revendicat imediat responsabilitatea pentru atac, dar grupul militant palestinian „Lion’s Den” promisese răzbunare după raidul de miercuri din Nablus. Șase dintre cei care au murit acolo erau membri ai grupului militant palestinian, care a apărut în oraș anul trecut.

ADVERTISEMENT

“Oricât de mare ar fi durerea care umple Nablus, ocupația va gusta o durere de două ori mai mare”, a declarat gruparea militantă. “Ei vor ști că luptătorii grupurilor onorabile din Nablus nu vor face niciun pas înapoi”.

Dagan, șeful Consiliului Regional Samaria, a cerut, după crimele de duminică, ca Israelul să întrerupă discuțiile de securitate în curs de desfășurare cu palestinienii, negociate de Iordania, Egipt și Statele Unite, spunând: “Nu este nevoie de o declarație de pace: “Cer ca premierul, ministrul apărării și toți miniștrii să întoarcă delegația de la discuțiile inactive din Aqaba…. Trebuie să lansăm o operațiune împotriva terorismului!”

ADVERTISEMENT

Israelul și Autoritatea Palestiniană au confirmat mai devreme duminică că se află în discuții în cinci părți în Iordania, în urma unuia dintre cele mai violente începuturi de an din ultimele două decenii. Egiptul și Statele Unite participă alături de gazdele iordaniene.

Un oficial israelian a declarat că participanții “vor discuta modalități de a calma tensiunile de securitate din regiune înainte de luna Ramadanului”, care începe în martie. Delegația palestiniană “va sublinia necesitatea de a opri toate acțiunile unilaterale israeliene și de a respecta acordurile semnate”, a relatat duminică agenția oficială palestiniană de presă WAFA.

Hamas, mișcarea militantă palestiniană care guvernează Gaza, a condamnat participarea Autorității Palestiniene, calificând-o drept o “mișcare inutilă”. O declarație a Hamas a îndemnat AP “să pună capăt în mod irevocabil coordonării în materie de securitate” cu Israelul, pe care Autoritatea Palestiniană a întrerupt-o oficial în ianuarie, după un raid israelian în Jenin care s-a soldat cu 11 palestinieni morți. Lion’s Den și Inițiativa Națională Palestiniană, un partid politic independent, au îndemnat, de asemenea, AP să nu participe.

Peste 60 de palestinieni au fost ucişi de la începutul anului. Chiar dacă majoritatea în timp ce comiteau atacuri sau în timpul confruntărilor cu forţele de securitate, unii dintre aceștia erau civili neimplicaţi, iar alţii au fost ucişi în circumstanţe care sunt în curs de investigare.

ADVERTISEMENT