News

Atentat terorist la Ierusalim, un copil de 6 ani şi un tânăr de 20 au fost ucişi. Atacatorul a fost lichidat de trecători

Spirala terorii continuă la Ierusalim. Un palestinian din Ierusalimul de Est a intrat în plin cu maşina într-o staţie de autobuz, provocând mai multe victime
10.02.2023 | 15:17
Atentat terorist la Ierusalim un copil de 6 ani si un tanar de 20 au fost ucisi Atacatorul a fost lichidat de trecatori
Imagine de la locul atentatului terorist de la Ierusalim
ADVERTISEMENT

Un copil de 6 ani și un bărbat în vârstă de 20 de ani au fost uciși și alte cinci persoane au fost rănite, într-un atac terorist în care a fost folosită o maşină. Incidentul s-a petrecut în apropiere de cartierul Ramot, din Ierusalim, vineri după-amiază.

Netanyahu a ordonat demolarea casei teroristului

Teroristul, identificat drept Hossein Karaka, un locuitor în vârstă de 31 de ani din cartierul Isawiya, din Ierusalimul de Est, a intrat cu toată viteza în refugiul unei stații de autobuz, la intrarea în cartierul Ramot. Un polițist aflat în afara serviciului, dar care avea pistolul la el, a fost cel care l-a lichidat imediat pe atacator. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis la scurt timp după atentat să sigileze casa lui Karaka şi a ordonat ca ea să fie demolată.

ADVERTISEMENT

“Este o scenă greu de privit, un terorist care intră violent într-o stație de autobuz, în care se află mai multe familii”, a declarat Dovi Weinstern, membru al unei echipe de voluntari. “Când am ajuns acolo am văzut multă zarvă, imagini greu de descris, cu oameni și copii îmbrăcați în haine de Shabat, întinși în apropierea stației, suferind răni grave, strigând după ajutor din toate părțile”.

Primarul Ierusalimului, Moshe Lion, le-a mulțumit forțelor de securitate pentru munca depusă în investigarea incidentului, adăugând: “Inima doare în fața unor astfel de orori. Un terorist josnic ia viața copiilor și adulților nevinovați doar pentru că sunt evrei. Acesta este un alt eveniment care arată că traversăm o perioadă tensionată, care necesită vigilență”.

ADVERTISEMENT

Atentatul de vineri vine la exact două săptămâni după unul dintre cele mai sângeroase atentate care au avut loc la Ierusalim, în ultimii ani. Atunci, pe 28 ianuarie, un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat.

Acest atac armat, al cărei autor a fost împuşcat, a avut loc în cartierul Neve Yaakov, colonizat de evrei în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexată de Israel, în seara Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

ADVERTISEMENT

“Este deosebit de josnic faptul că acest atac s-a produs asupra unui lăcaş de cult şi în această zi de comemorare a genocidului evreilor de către nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

“Şapte oameni nevinovaţi au fost masacraţi” de atacator, un palestinian de 21 de ani rezident în Ierusalimul de Est, care a deschis focul în stradă în jurul orelor 20.15, a raportat poliţia. “Este unul din cele mai grave atacuri pe care le-am suferit în ultimii ani”, a declarat presei la faţa locului şeful poliţiei israeliene, Kobi Shabtai.

ADVERTISEMENT

Potrivit poliţiei, teroristul a fost neutralizat şi declarat mort după o urmărire cu maşina şi un schimb de focuri cu poliţişti. “L-am văzut pe terorist sosind cu maşina. S-a oprit în mijlocul intersecţiei, a deschis focul din maşina lui” şi a continuat să tragă în oamenii care se apropiau să-i ajute pe cei căzuţi, a declarat pentru AFP Shalom Borohov, un frizer de 48 de ani care locuieşte lângă sinagogă.

ADVERTISEMENT