News

Doi români au murit în războiul din Israel. Anunţ oficial de la MAE

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat vineri că doi români au murit în confruntările din Israel, dintre armată şi teroriştii grupării Hamas.
13.10.2023 | 12:39
Doi romani au murit in razboiul din Israel Anunt oficial de la MAE
Doi români au murit până acum, ucişi de Hamas Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe informează cu regret că, până în prezent, se confirmă decesul a două persoane cu dublă cetățenie, israeliano-română, cu domiciliul în statul Israel, se arată într-un comunicat remis vineri.

Unul dintre români fusese dat dispărut joi

Persoana al cărei deces a fost anunțat de către autoritățile israeliene la data de 9 octombrie 2023, deținea cetățenie israeliano-română, cu domiciliul în Statul Israel. De asemenea, persoana pe care familia a declarat-o dispărută la data de 12 octombrie 2023 și al cărei deces a fost confirmat de autoritățile israeliene la data de 13 octombrie 2023.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiilor și își exprimă regretul profund pentru victimele acestor atacuri. De asemenea,  reiterează condamnarea fermă a terorismului în toate formele sale de manifestare.

Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin în permanență contactul cu autoritățile israeliene pentru verificarea informațiilor cu privire la cetățenii români.

ADVERTISEMENT

Totodată, MAE a anunţat vineri că alţi 127 de cetăţeni români au revenit în ţară din Israel, joi după-amiază şi în noaptea de joi spre vineri, cu trei curse aeriene.

Între timp, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a sosit vineri la Tel Aviv, pentru o vizită în semn de solidaritate cu Israelul. Austin urmează să aibă întrevederi cu prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, şi cu ministrul israelian al apărării Yoav Gallant.

ADVERTISEMENT

După cum transmite AFP, vineri dimineaţă, sute de rachete au fost lansate dinspre Gaza către Israel. Militanții au tras un număr mare de rachete, după ce Israelul a ordonat evacuarea a un milion de civili din orașul Gaza și a continuat să bombardeze ținte în Gaza. Hamas a anunțat că a lansat peste 100 de rachete în orașul Ashkelon „ca răspuns la exodul și atacurile asupra civililor”, relatează şi Reuters.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avut o primă reacție vizavi de ultimatumul dat de israelieni palestinienilor din nordul Fâşiei Gaza, de a-şi părăsi locuinţele până la miezul nopţii, declarând că a cere pacienților vulnerabili să evacueze un spital din Gaza echivalează cu o „condamnare la moarte”. În plus, directorul general al OMS a cerut Israelului să-și anuleze decizia de a ordona evacuarea.

ADVERTISEMENT

“Există persoane grav bolnave ale căror răni înseamnă că singura lor șansă de supraviețuire este menţinerea pe dispozitivele de susținere a vieții, cum ar fi ventilatoarele mecanice”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, el adăugând: „Mutarea acestor oameni este o condamnare la moarte. A le cere lucrătorilor din domeniul sănătății să facă acest lucru este dincolo de orice cruzime”.

ADVERTISEMENT