LIVE Actualizat 13-10-2023
14:34

Război în Israel. Sudul orașului Tel Aviv, lovit de rachetele Hamas. Ursula Von Der Leyen şi Roberta Metsola au fost duse în adăposturi

Armata Israelului le-a transmis oficialilor ONU aflați în Fâșia Gaza să evacueze populația din nord, aproximativ 1.1 milioane de oameni, în 24 de ore.
13.10.2023 | 17:24
Razboi in Israel Sudul orasului Tel Aviv lovit de rachetele Hamas Ursula Von Der Leyen si Roberta Metsola au fost duse in adaposturi
A fost emis un ordin de evacuare a palestinienilor din nordul Fâșiei Gaza, în 24 de ore / ONU protestează. Foto: Al Jazeera
ADVERTISEMENT
13-10-2023
14:34

Rachetele trimise de Hamas au explodat la sud de Tel Aviv

Orașul Tel Aviv a fost ținta rachetelor trimise de Hamas din Fâșia Gaza, cel puţin una dintre ele provocând distrugeri.

https://twitter.com/rdooan/status/1712837562144850040

Nu este încă foarte clar dacă şi-a atins ţinta sau distrugerile au fost provocate de resturi ale sale, după ce a fost doborâtă de apărarea anti-aeriană.

Serviciul de Ambulanță Israelian a anunțat că un număr de israelieni au fost răniți în urma căderii unei rachete în Rehovot, la sud de Tel Aviv.

În timpul alarmei aeriene la Tel Aviv se aflau preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, şi cea a Parlamentului European, Roberta Metsola, care au fost duse de urgenţă în adăposturi.

13-10-2023
13:47

Peste 1.800 palestinieni au murit în Gaza şi Cisiordania

Ministerul Sănătăţii din Palestina a publicat cel mai recent bilanţ al victimelor, numărul total al morţilor, începând de sâmbătă, fiind de peste 1.800. Dintre aceştia, în Fâșia Gaza au murit 1.799 de palestinieni, iar 6.388 au fost răniţi, iar în Cisiordania au murit 44 de palestinieni și peste 700 sunt răniți.

În acelaşi timp, Amnesty International a transmis că “pedeapsa colectivă aplicată civililor din Gaza este inumană și echivalează cu o crimă de război”. În plus, organizaţia suspectează că unitățile militare israeliene care lovesc Gaza sunt echipate cu obuze de artilerie cu fosfor alb.

Există temeri că s-ar putea deschide un front şi în nordul Israelului, gruparea Hezbollah fiind “pe deplin pregătit” să intervină împotriva Israelului la momentul potrivit, după cum a declarat vineri numărul doi al organizaţiei paramilitare libaneze în faţa a peste o mie de susţinători ai grupării care au manifestat în sprijinul palestinienilor, la Beirut.

“Hezbollah urmăreşte mişcările inamicului. Suntem pe deplin pregătiţi şi vom lua măsuri la momentul potrivit”, a avertizat şeicul Naim Qassem.

13-10-2023
12:56

Nouă palestinieni împușcați în Cisiordania, confruntări și la Ierusalim

Ministerul Palestinian al Sănătății a anunțat vineri că opt adulți și un copil au fost uciși în Cisiordania de gloanțele israelienilor, în timpul unor manifestații în sprijinul locuitorilor din Gaza. Copilul, Amir Raafat Militat, a fost omorât în Beit Furik, lângă Nablus, iar la Hebron a fost împușcat tânărul Issa Maher Al-Amleh, în vârstă de 21 de ani.

De asemenea, trei tineri palestinieni au fost uciși în Tulkarm.

Cei nouă palestinieni ucişi vineri în Cisiordania
Cei nouă palestinieni ucişi vineri în Cisiordania

În total, începând de sâmbătă, 44 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania.

În același timp, postul israelian de televiziune Canal 12 relevă o nouă dimensiune a atrocităților comise în kibuzz-ul Be’eri, unde s-au descoperit cadavrele a încă 30 de coloniști evrei și soldați israelieni.

Agențiile de presă scriu și despre confruntări care au avut loc și în apropierea Orașului Vechi din Ierusalim, unde poliția s-a confruntat cu mai multe grupuri de musulmani, după rugăciunea de vineri.

Între timp, Ministerul Comunicațiilor de la Ierusalim se pregătește să închidă birourile postului de televiziune din Qatar „Al-Jazeera”, pe motiv că ar coopera cu Hamas și servește drept purtător de cuvânt al organizației teroriste. Ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karai, a prezentat un plan de închidere a canalului care ar trebui să fie aprobat de cabinetul de securitate politică.

13-10-2023
11:28

Ministrul iranian de externe amenință Israelul: "Dacă sioniştii nu se opresc, ne putem imagina orice"

Ministrul de externe al Iranului a avertizat că violența s-ar putea răspândi în alte părți ale Orientului Mijlociu dacă atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza nu se opresc imediat.

Hossein Amir-Abdollahian a vorbit cu reporterii la Beirut, după o întâlnire cu omologul său libanez în timpul căreia cei doi oficiali au cerut încetarea atacurilor israeliene asupra Gaza. El s-a întâlnit, de asemenea, cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, precum și cu premierul interimar, Najib Mikati, și cu președintele parlamentului.

„Ceea ce este ridicol este că America, într-un moment în care cere auto-reținere, le permite criminalilor din falsa entitate sionistă să ucidă femei, copii și civili în Gaza”, a spus Amir-Abdollahian.

AP relatează că acesta a avertizat că „dacă aceste crime de război comise de entitatea sionistă nu încetează imediat, atunci ne putem imagina orice posibilitate”. de asemenea, Amir-Abdollahian a mai spus: „SUA nu poate trimite arme și bombe care ucid femei, copii și civili în Gaza și, în același timp, să ceară tuturor părților să-și exercite reținerea”.

13-10-2023
08:14

Hamas acuză Israelul că a ucis 13 ostatici în bombardamentele aeriene

Hamas susține că 13 ostatici au fost uciși în atacurile aeriene israeliene asupra Fâşiei Gaza, adăugând că printre aceştia se află și cetățeni străini.

Israelul a anunțat vineri că militanții Hamas au luat cel puțin 97 de ostatici în atacul de sâmbătă, ascunzându-i pe cei mai mulți dintre ei în tunelurile subterane de sub Fâşia Gaza.

Printre ostatici se numără americani și britanici. Hamas amenințase anterior că va ucide ostaticii dacă Israelul ar bombarda case din Gaza.

13-10-2023
07:54

Peste 1.500 de morți și 7.200 de răniți în Gaza

Ministerul Sănătății de la Ramallah a anunțat că bilanțul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza și Cisiordania a crescut la 1.572 de morţi și 7.262 de răniți. Ministerul a precizat, într-o actualizare emisă vineri dimineaţă, că numărul morților în Fâșia Gaza a crescut la 1.537, în timp ce 6.612 palestinieni sunt răniţi, în timp ce numărul morților în Cisiordania a ajuns la 35 și peste 650 de răniți.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra situației din Fâșia Gaza, afirmând că “Spitalele din Gaza ajung într-un punct de pre-colaps, iar accesul echipelor medicale de urgență în zonă este grav îngreunat din cauza avariilor aduse infrastructurii. Organizația a documentat 34 de atacuri asupra unităților de sănătate din Gaza, începând de sâmbăta trecută, care au dus la moartea a 11 lucrători sanitari, în timpul muncii lor, și la rănirea altor 16”.

De partea sa, biroul umanitar al ONU (OCHA) a declarat vineri dimineaţa că peste 400.000 de persoane şi-au părăsit casele în Fâşia Gaza şi 23 de lucrători umanitari au fost ucişi de la începutul represaliilor israeliene ca răspuns la incursiunea mortală a Hamas în Israel. 

Agenţia a lansat un apel umanitar, spunând că are nevoie de 294 de milioane de dolari pentru a ajuta aproximativ 1,3 milioane de persoane din Gaza şi Cisiordania. Aproape jumătate din sumă este necesară pentru ajutor alimentar, deoarece proviziile s-au epuizat.

Liderii ONU au protestat și au anunțat că este imposibil să facă acest lucru, pentru că s-ar produce o catastrofă umanitară. În schimb, israelienii au anunțat că după aceste 24 de ore nu mai sunt răspunzători de ceea ce se întâmplă, mai ales că este așteptat ca invazia terestră din Gaza să înceapă.

A fost emis un ordin de evacuare a palestinienilor

Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, a făcut din nou apel la Israel să oprească bombardamentele și să nu forțeze evacuarea civililor din Gaza. ”Acestea se ridică la aproximativ 1,1 milioane de oameni. Același ordin se aplică tuturor personalului ONU și celor adăpostiți în facilitățile ONU – inclusiv școli, centre de sănătate și clinici.

ADVERTISEMENT

ONU consideră că este imposibil ca o astfel de mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare. ONU face un apel ferm ca orice astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând ceea ce ar putea transforma ceea ce este deja o tragedie într-o calamitate”, au transmis reprezentanții ONU.

În timp ce Fâșia Gaza este bombardată fără milă, teroriștii Hamas neagă că ar fi ucis și decapitat bebeluși sau copii, așa cum anunțaseră jurnaliștii și autoritățile israeliene. Hamas a negat ferm implicarea sa în uciderea și decapitarea bebelușilor, declarând că acuzațiile au fost ”adoptate în mod neetic și neprofesionist de către instituțiile de presă occidentale”.

ADVERTISEMENT

”Negăm ferm aceste acuzații în timp ce respingem această părtinire mediatică și facem apel la mass-media să respecte codul de etică jurnalistic”, a declarat Basim Naim, un oficial al biroului de informare al Hamas, într-o declarație video. Oficialul a numit atacul surpriză pe scară largă al Hamas asupra Israelului de sâmbătă drept ”operațiune defensivă”.

La fel ca și Rusia în Ucraina, teroriștii Hamas anunță că nu au ucis civili, doar au atacat baze și complexe militare israeliene, deși e evident că situația e total diferită și peste 1.000 de civili au fost masacrați. ”Operațiunea a vizat doar bazele și complexele militare israeliene”, a susținut Naim, în ciuda dovezilor contrare.

ADVERTISEMENT

”Au fost instrucțiuni clare de la comandanții superiori ai Brigăzilor Al Qassam pentru a evita țintirea civililor sau uciderea lor”, a transmis oficialul Hamas. CNN a raportat anterior că la câteva zile după ce Hamas și-a lansat atacul surpriză pe scară largă asupra Israelului, încă mai apăreau detalii înfiorătoare.

În Kfar Aza, un kibbutz din sudul Israelului, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat pentru CNN că militanții au efectuat un ”masacrul” în care femei, copii, copii mici și bătrâni au fost ”măcelăriți brutal într-un mod de acțiune asemănător cu ISIS”. Tal Heinrich, purtătorul de cuvânt al premierului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri că bebeluși și copii mici au fost găsiți cu ”capetele decapitate” în Kfar Aza, în sudul Israelului, după atacurile Hamas în kibbutz din weekend.

ADVERTISEMENT

Biroul lui Netanyahu a lansat joi ”fotografii îngrozitoare” cu doi bebeluși ale căror trupuri fuseseră arse fără a fi recunoscute și corpul unui copil pătat de sânge. Militanții Hamas țin ostatici până la 150 de persoane în locații din Gaza, după raidurile lor din sudul Israelului sâmbătă, a declarat luni ambasadorul Israelului la ONU.

ADVERTISEMENT