News

Doi spanioli au încercat să intre cu certificate false de vaccinare în România. Au fost prinși pe Aeroportul Otopeni

Doi spanioli au fost depistați cu certificate false de vaccinare anti-Covid pe Aeroportul Otopeni. Poliția s-a autosesizat în acest caz, iar acum spaniolii riscă dosar penal.
12.11.2021 | 19:23
Doi spanioli au incercat sa intre cu certificate false de vaccinare in Romania Au fost prinsi pe Aeroportul Otopeni
Într-un comunicat de presă remis joi de Comisia Europeană a fost anunțată prelungirea cu un an a perioadei în care certificatul Covid-19 va fi folosit pentru călătoriile în țările Uniunii Europene
ADVERTISEMENT

Spaniolii veneau din Turcia, Istanbul, iar la controlul de intrare în România li s-a depistat certificatul fals de vaccinare anti-Covid. Documentele lor aveau date diferite față de ceea ce apărea în actele personale de identitate.

Poliția de Frontieră s-a autosesizat de îndată și, conform legii, cei doi spanioli riscă amenzi sau dosar penal. Cert este că au început să fie cercetați sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals informatic.

ADVERTISEMENT

Reacția poliției în acest caz

Spaniolii au vârste de 25 și 26 de ani. Pe certificatele lor false apărea că sunt imunizați în țara de origine.

”În cursul zilei de ieri, în Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport “Henri Coandă” Bucureşti, s-au prezentat pentru a intra în România, cu o cursă din direcţia Turcia – Istanbul, doi cetăţeni spanioli, în vârstă de 25, respectiv 26 de ani.

ADVERTISEMENT

Cei doi pasageri au prezentat certificate digitale de vaccinare prevăzute cu cod QR, eliberate de autorităţile spaniole.

Acestea atestau faptul că sunt vaccinaţi împotriva virusului SARS-CoV-2 în Spania”,  informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

ADVERTISEMENT

Câte sancțiuni s-au aplicat în ultimele 24 de ore în România pentru nerespectarea regulilor anti-Covid

Conform Grupului de Comunicare Strategică (GCS), în ultimele 24 ore, polițiștii au aplicat pentru abaterea de la normele anti-Covid peste 2 mii de sancțiuni în valoare de peste 400 de mii de lei.

”Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 11 noiembrie, 2.761 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 463.825 lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal”, potrivit GCS.

Continuă ”vaccinarea la chiuvetă” în România

Între timp, noi cazuri de ”vaccinare la chiuvetă” au fost depistate, adică nu se administrează vaccinul anti-Covid, ci se aruncă și se eliberează adeverință falsă de imunizare.

O asistentă medicală din județul Gorj a fost joi reținută de poliție pentru că a eliberat zeci de acte false de vaccinare împotriva coronavirusului și percepea mită. Sumele solicitate oscilau între 1.000 și 2.000 de lei. Mai exact, femeia trecea datele pacienților în calculator, ca și când aceștia ar fi primit serul, pe care-l vărsa într-o bucată de vată.

” (…)A  pretins şi primit cu titlu de mită atât direct, cât şi prin intermediari, diferite sume de bani, între 500 şi 1.500 de lei de persoană, de la mai multe persoane, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu, a nu administra dozele de vaccin, introducând în sistemul informatizat date informatice necorespunzătoare adevărului, privind vaccinarea mai multor persoane, în scopul de a produce consecinţe juridice, eliberând în fals mai multe adeverinţe de vaccinare, consemnând în mod necorespunzător adevărului că persoanele respective ar fi fost vaccinate (…).

A introdus în evidenţa informatizată datele pentru şase persoane şi a emis în fals şase adeverinţe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti COVID 19, simulând administrarea acestora, prin eliminarea serului în vată (…) ”, au comunicat oamenii legii.

ADVERTISEMENT
Tags: