News

Doliu în Armata Română: a murit cel mai longeviv veteran. Constantin I Năstase avea 108 ani

Este doliu în Armata Română: Constantin I Năstase, cel mai longeviv veteran, a murit la vârsta de 108 ani. Vorbim de o personalitate remarcabilă.
30.10.2023 | 10:15
Doliu in Armata Romana a murit cel mai longeviv veteran Constantin I Nastase avea 108 ani
Constantin I Năstase, cel mai longeviv veteran al Armatei Române, a murit. Sursa foto: universulargesean.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Doliu în Armata Română: Constantin I Năstase, cel mai longeviv veteran din țara noastră, a încetat din viață la vârsta de 108 ani. Odată cu el, ”o pagină impresionantă de istorie s-a închis”, precizează autoritățile locale din Mioveni.

Constantin I Năstase, cel mai longeviv veteran al Armatei Române, a murit. ”Suntem mai săraci de astăzi!”

Ajuns, pe 3 iunie, la venerabila vârstă de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume în debutului săptămânii. S-a stins la Mioveni, locul în care s-a născut, în 1915. Acesta are o poveste de viață de-a dreptul impresionantă.

ADVERTISEMENT

Generalul de brigadă în retragere prof. Constantin Năstase este cunoscut ca fiind cel mai longeviv veteran al Armatei Române. Născut la Mioveni (județul Argeș), este absolvent al Şcolii Normale ”Carol I” din Câmpulung Muscel.

În anul 1938 a obținut diploma de învățător în Piteşti. Dar viața sa este legată în mare parte de Armata Română. A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din est de la început, în iunie 1941, şi până la întoarcerea în ţară, în anul 1944.

ADVERTISEMENT

A fost ofițer în bătălia pentru Odesa (1941). Apoi, a scăpat cu viaţă din cumplita încercuire de la Cotul Donului. A parcurs mii de kilometri prin stepa din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius.

După asaltul de la Odesa, a strâns încă şapte camarazi din pluton și a revenit spre casă. La finele a 75 de zile de marş, a ajuns în ţară. Aici, a fost internat de urgenţă la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă şi bolnav, notează Wikipedia.

ADVERTISEMENT

Constantin I Năstase, o carieră impresionantă și după război

După încheierea războiului, Generalul Năstase și-a dedicat viața educației. A devenit profesor de matematică și fizică. Astfel, și-a lăsat o amprentă puternică asupra generațiilor de elevi pe care le-a format. În 1977, ca titular al catedrei la Școala din Racoviţa, a ieşit la pensie.

În 2023, a fost avansat la gradul de General-Maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume. Printre realizările sale notabile se numără și înființarea ”Colecției Etnografice Profesori C-tin Năstase”, cu peste 1800 de exponate, aducând o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale.

ADVERTISEMENT

Am mulțumirea sufletească că mi-am făcut datoria față de neamul meu, cu prisosință, atât în plan profesional, cât și cultural. Urmașii mei au, la rândul lor, datoria de a păstra cu sfințenie, respect și responsabilitate această moștenire, pentru generațiile viitoare”, spunea, în urmă cu câțiva ani, generalul Constantin I. Năstase.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink