News

Doliu în Armata Română. A murit ultimul veteran de război al Forțelor Navale

Este doliu în Armata Română. Statul Major al Forțelor Navale anunță cu regret decesul lui Mircea Caragea, cel mai longeviv marinar militar.
06.10.2022 | 17:35
Doliu in Armata Romana A murit ultimul veteran de razboi al Fortelor Navale
A murit ultimul veteran de război al Forțelor Navale Române. Mircea Caragea avea 103 ani. Sursa foto: ct100.ro
ADVERTISEMENT

Mircea Caragea, cel mai longeviv marinar militar și ultimul veteran de război al Forțelor Navale, a murit.

A murit ultimul veteran de război al Forțelor Navale Române. Mircea Caragea avea 103 ani

Într-un comunicat emis în cursul acestei zile de Statul Major al Forțelor Navale se arată că viceamiralul în retragere Mircea Caragea a decedat în seara zilei de miercuri. Acesta avea vârstă de 103 ani.

ADVERTISEMENT

”În numele echipajului Forţelor Navale, cu profund regret, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, transmite condoleanţe familiei îndoliate şi, totodată, îşi exprimă recunoştinţa pentru importantele servicii pe care le-a adus ţării noastre tânărul locotenent Mircea Caragea, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, precum şi pentru vitejia şi spiritul său de sacrificiu de care a dat dovadă în cariera sa militară, la bordul navelor militare şi în alte structuri ale Marinei Regale Române”, se arată pe site-ul Forţelor Navale.

Regretatul cadru militar s-a născut pe 18 ianuarie 1919, în comuna Șelari, județul Dâmbovița. Încă de la 11 ani a îmbrăcat uniforma militară.

ADVERTISEMENT

A urmat cursurile Liceului Militar ”Dimitrie Sturza” din Craiova (1930-1938). Pentru că iubea marea, în 1938 a optat pentru cursurile Școlii Navale ”Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Viceamiralul a fost ultimul veteran de război al Forțelor Navale Române. El ”a slujit țara, cu onoare și cu cinste, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la bordul navelor militare”.

ADVERTISEMENT

Din 1940, după absolvirea școlii navale, a ocupat funcția de ofițer a fost la bordul canonierei ”Eugen Stihi”.

Mircea Caragea a participat la numeroase acțiuni de luptă în Al Doilea Război Mondial

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Caragea a participat la numeroase acțiuni de luptă. A fost ambarcat, succesiv, la bateria de coastă ”Vulturul” și la bordul distrugătoarelor ”Mărăști” și ”Regina Maria”.

ADVERTISEMENT

A mai luat parte la operaţiunile navale împotriva sovieticilor în perioada 1941-1944, inclusiv la evacuarea trupelor combatante şi a civililor români din Peninsula Crimeea (aprilie – mai 1944).

A fost decorat de Regele Mihai I al României cu “Steaua României” şi Ordinul “Coroana României”.

La doar 28 de ani se lovește de epoca cenușie a regimului comunist. Cariera tânărului ofițer de marină a fost curmată brusc, iar pe data de 1 septembrie 1947 a fost trecut în rezervă.

Au fost ani grei pentru Caragea, care cu greu își găsea un loc de muncă. A muncit pe șantiere, ca muncitor necalificat, și, după multe încercări, a fost acceptat, în anul 1955, pe o funcție de grafician la Muzeul de Artă Populară și Folclor.

A ajuns la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, unde a rămas până în anul 1982, când a ieșit la pensie.

După Revoluția din 1989, veteranului marinar Mircea Caragea i-a fost acordat, în anul 1991, gradul de comandor în rezervă. Ulterior, a fost înaintat, succesiv, în gradele de contraamiral de flotilă, contraamiral, respectiv viceamiral.

Pentru meritele sale din cel de-Al Doilea Război Mondial, președintele României i-a conferit, în anul 2019, viceamiralului Mircea Caragea Ordinul ”Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer cu însemn de pace.

Viceamiralul în retragere Mircea Caragea va fi înhumat sâmbătă, 8 octombrie, ora 13.00, la Cimitirul Bellu din București, cu onorurile militare cuvenite, conform regulamentelor militare, se mai arată pe site-ul Forțelor Navale Române.

ADVERTISEMENT