News

Doliu în Biserica Ortodoxă. Teologul Daniel Buda a murit după aproape un an de suferință grea

Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, a murit marți seara, după aproape un an de eforturi ale medicilor de a-i reface sănătatea.
27.12.2023 | 12:33
Doliu in Biserica Ortodoxa Teologul Daniel Buda a murit dupa aproape un an de suferinta grea
Preotul Daniel Buda a murit la 46 de ani/ Foto: Mitropolia Ardealului
ADVERTISEMENT

Preotul Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, a încetat din viață în cursul serii de marți, la numai 46 de ani. Preotul suferise un accident vascular în luna februarie care îi afectase grav starea de sănătate, iar sechelele provocate de accident nu au putut fi eliminate de către medici, scrie Turnul Sfatului.

Accidentul vascular al lui Daniel Buda a survenit în luna februarie în timp ce se afla la o conferință în Germania, împreună cu alți cinci colegi de facultate. Inițial, a fos tratat la Spitalul Barmeherzige Brüder din Regensburg, unde în urma drenajului, hematomul s-a resorbit, dar preotul a rămas în comă mai bine de o lună.

ADVERTISEMENT

Ulterior, starea lui a cunoscut o ușoară îmbunătățire, el reușind chiar mici mișcări și a început recuperarea neuromotorie. Însă succesele tratamentului au fost limitate, iar starea precară a sănătății sale i-a adus sfârșitul prematur.

Cu durere dar cu nădejde în Hristos Domnul anunțăm trecerea la cele veșnice a Pr. Prof. Univ. Dr. Daniel Buda, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. Dumnezeu să-i rânduiască parte cu aleșii Săi. Veșnica pomenire!”, a anunțat Mitropolia Ardealului, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Originar din Târgu Lăpuș, Maramureș, Daniel Buda s-a născut la data de 7 iunie 1977. A urmat cursurile secției de Teologie Pastorală de la Sibiu, iar apoi s-a specializat în Istoria Bisericii, în timpul studiilor aprofundate și doctoratului.

Pr. Prof. Dr. Habil. Daniel Buda era din 2020, decan al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna“ din Sibiu și cadru didactic al facultății din 2003. A lucrat peste 10 ani în cadrul departamentului de Relații Externe al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB) din Geneva.

ADVERTISEMENT

Părintele Daniel Buda a parcurs mai multe funcții și posturi didactice: preparator (2003-2007), lector (2007-2014), conferențiar (din anul 2014), iar până de curând a fost profesor universitar, îndrumător de doctorat, specializat în Istoria Bisericii Universale, iar din 2020 decan al facultății sibiene.

Preoţii sunt reprezentanţii ierarhului în comunităţile care le-au fost încredinţate şi au datoria de a-i învăţa pe credincioşi Evanghelia şi întreaga Sfântă Scriptură, de a purta această greutate şi în acelaşi timp dulceaţă a slujirii şi cu aceste două elemente să încerce să deschidă sufletele oamenilor către Hristos şi către Biserică”, spunea preotul Daniel Buda.

ADVERTISEMENT

După ce a preluat funcția de decan, Buda afirma că își dorește să fie un mediator între colegi, precum și între facultate și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și să promoveze transparența în actul conducător, reprezentativitatea și mai mult respect pentru lege.

ADVERTISEMENT