News

Doliu în lumea filmului! A murit actrița Olivia de Havilland, deținătoarea a două premii Oscar

26.07.2020 | 20:45
Doliu in lumea filmului A murit actrita Olivia de Havilland detinatoarea a doua premii Oscar
A murit actrița Olivia de Havilland. Avea 104 ani. Sursa foto: People.com
ADVERTISEMENT

De astăzi, lumea filmului este mult mai săracă, întrucât s-a stins din viață actrița Olivia de Havilland, una dintre cele mai cunoscute și apreciate figuri ale Hollywood-ului de altădată, la venerabila vârstă de 104 de ani. Potrivit presei de peste ocean, aceasta a suferit un stop cardio-respirator în locuința sa din Paris, unde era stabilită încă din 1953.

Alături de Kirk Douglas, născut tot în 1916, Olivia de Havilland a fost cel mai longeviv star de la Hollywood. A lucrat cu producători celebri, precum David O. Selznick, regizori ca Michael Curtiz şi Anatole Litvak, dar și cu actori ca Errol Flynn şi Mickey Rooney.

ADVERTISEMENT

Premiată de două ori cu Oscar, în 1947 şi în 1950, pentru rolurile principale din „To Each His Own” (1946) şi „The Heiress” (1949), de Havilland s-a născut în Japonia, într-o familie britanică, pe 1 iulie 1916, dar ulterior a devenit cetățnea american. Era cunoscută publicului larg și pentru roluri din filme ca „Pe aripile vântului/ Gone With the Wind”, „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood”, „Moştenitoarea/ The Heiress” şi serialul „Nord şi Sud/ North and South”.

Veste tristă din lumea filmului. A murit actrița Olivia de Havilland

Cu un tată avocat, Walter de Havilland, descendent al unei familii britanice din Guernesey şi o mamă actriţă de teatru cu o scurtă carieră în cinema în anii 1940, Olivia de Havilland a fost verişoara lui Sir Geoffrey de Havilland, unul dintre pionierii aviaţiei. În 1919, părinţii s-au despărţit, iar mama a avut ideea de a se muta la Saratoga, aproape de San Francisco.

ADVERTISEMENT

În 1934, pe când se pregătea să devină profesoara de limba engleză și nici măcar nu îndrăznea să viseze la cariera strălucitoare ce avea să urmeze, tânăra Olivia a fost remarcată de regizorul Max Reinhardt în „Visul unei nopţi de vară”, după William Shakespeare, în care juca alături de o trupă de amatori.

Cucerit de talentul său, acesta a angajat-o imediat pentru o adaptare filmată, semnând un contract pe cinci ani cu studiourile Warner Brothers. În anii următori, a apărut în „Căpitanul Blood/ Captain Blood” (1935), alături de australianul Errol Flynn, care în acea perioadă nu era atât de cunoscut publicului, iar cei doi au devenit cel mai îndrăgit cupluri de pe ecran.

ADVERTISEMENT

A fost cea mai longevivă actriță de la Hollywood și laureată a două premii Oscar

Au urmat apoi alături de Errol Flynn, opt filme nu mai puțin de opt producții celebre, printre care amintim „Atacul brigăzii uşoare/ The Charge of the Light Brigade” (1936) şi „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood” (1938). În 1939, Olivia de Havilland a jucat în „Pe aripile vântului”, produs de influentul David O. Selznick, unde i-a dat viață cu măiestrie tinerei Melanie Hamilton, cea care devine soţia lui Ashley Wilkes (interpretat de Leslie Howard) și iubit de Scarlett O’Hara (Vivien Light).

Legendarul film a fost recompensat cu nouă premii Oscar şi cele mai mari încasări ale acelor vremuri. Din palmaresul actriței fac parte două Globuri de Aur, precum şi un premiu pentru interpretare primit la Veneţia, pentru „The Snake Pit” (1948).

ADVERTISEMENT

Printre producțiile în care a jucat se numără „Dublă enigmă/ The Dark Mirror” (1946), „Verişoara mea Rachel/ My Cousin Rachel” (1952) şi thrillerul psihologic „Secretul verişoarei Charlotte/ Hush… Hush Sweet Charlotte” (1964), alături de Bette Davis. De asemenea, a făcut parte din distribuţia „Al cincilea muschetar/ The Fifth Musketeer”, alături de Ursula Andreess şi Beau Bridges, după care au urmat filme şi seriale de televiziune precum „Nord şi Sud”, cu Patrick Swayze, Kirstie Alley şi Lesley-Anne Down.

Olivia de Havilland a declarat că a văzut „Pe aripile vântului” de câteva zeci de ori şi „de fiecare dată, îmi aduce bucurie, dar Din fericire, nu mă face melancolică“. Cât despre foștii colegi, „când îi văd cum vibrează pe ecran, că am experimentat o astfel de reuniune cu ei, mă bucură“.

În 1960, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 2008, Olivia de Havilland a fost recompensată de preşedintele George W. Bush cu US National Medal for the Arts. Totodată, a fost cea mai longevivă actriță de la Hollywood și laureata a două premii Oscar.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților