News

Doliu în lumea filmului: A murit regizorul “Exorcistului”, William Friedkin

Regretatul cineast american William Friedkin, cunoscut pentru regia unor filme remarcabile precum "Filiera" și "Exorcistul" s-a stins din viață.
08.08.2023 | 09:11
Doliu in lumea filmului A murit regizorul Exorcistului William Friedkin
Lumea filmului, din nou, în doliu. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea filmului: Încă un regizor a plecat la ceruri. Willliam Friedkin s-a stins din viață la vârstă de 87 de ani. Cineastul  este cunoscut după producțiile sale nemuritoare precum “Exorcistul”, “Filiera”, “Încrucișarea”, “Jocuri periculoase”. Vestea tragică a fost anunțată de soția artistului, Sherry Lansing. Friedkin a murit în Los Angeles.

William Friedkin s-a stins din viață

William Friedkin este  un regizor american renumit pentru contribuțiile sale semnificative în industria cinematografică. Născut pe 29 august 1935, Friedkin a devenit faimos pentru filmele sale inovatoare și captivante, care au acoperit o gamă largă de genuri și teme.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai notabile lucrări ale sale se numără “Filiera” (1971) și “Exorcistul” (1973), care au avut un impact semnificativ asupra cinematografiei și au consolidat statutul său ca un regizor de talie mondială.

“Filiera” a fost un film de acțiune și crimă care a marcat cariera lui Friedkin. Acesta a fost apreciat pentru realismul său captivant și pentru secvențele de urmărire pline de tensiune. Filmul a câștigat cinci premii Oscar, inclusiv trofeul pentru “cel mai bun regizor”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, poate cel mai cunoscut film al celebrului regizor este “Exorcistul”, un horror psihologic care a devenit un adevărat fenomen cultural. Cu elemente de suspans și teroare, Friedkin a reușit să creeze o atmosferă de neliniște și teamă care a redefinit genul horror.

Regizorul a câștigat cinci premii Oscar pentru un singur film

Filmul a generat numeroase discuții și dezbateri, dar și-a câștigat un loc în istoria filmului ca unul dintre cele mai înfricoșătoare și importante filme din toate timpurile.

ADVERTISEMENT

În cariera sa, Friedkin nu s-a limitat doar la un gen anume. A explorat subiecte diverse, de la crime și război la drame psihologice și mistere. Chiar și după succesul inițial, el și-a continuat activitatea de regizor, aducând contribuții valoroase și în deceniile următoare.

Friedkin a explorat subiecte provocatoare și adesea controversate, menținându-și reputația de regizor inovator. Chiar și după anii ’70, artistul a continuat să regizeze filme notabile, cum ar fi “Viață și moarte în L.A.” (1985) și “Omul cu gândacii” (2006).

ADVERTISEMENT

Cu o carieră cinematografică extinsă și diversificată, William Friedkin rămâne un nume iconic în lumea filmului. Munca sa a lăsat o amprentă  durabilă asupra cinematografiei, iar filmele sale continuă să fie studiate și apreciate pentru impactul lor cultural și artistic.

 

ADVERTISEMENT
Tags: