Life

Doliu în lumea muzicală. Pianistul și compozitorul Valentin Gheorghiu a murit la 95 de ani

Doliu în lumea artistică. Muzicianul Valentin Gheorghiu, născut pe 21 martie 1928, la Galați, a încetat din viață la 95 de ani.
17.07.2023 | 10:40
Doliu in lumea muzicala Pianistul si compozitorul Valentin Gheorghiu a murit la 95 de ani
Doliu în lumea artistică. Muzicianul Valentin Gheorghiu a încetat din viață la 95 de ani. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea muzicală. Pianistul și compozitorul Valentin Gheorghiu a murit la 95 de ani. Anunțul a fost făcut public pe rețelele de socializare, unde oamenii care l-au apreciat și i-au ascultat muzica au lăsat numeroase mesaje de condoleanțe.

Doliu în lumea artistică. Muzicianul Valentin Gheorghiu a încetat din viață la 95 de ani

Doliu în lumea artistică. Muzicianul Valentin Gheorghiu, cu o carieră de peste 7 decenii pe scena muzicală, a încetat din viață la vârsta de 95 de ani. Regretatul pianist a fost unul dintre cei mai mari artiști din România.

ADVERTISEMENT

Compozitorul originar din Galați a trecut în neființă în noaptea de 16 spre 17 iulie 2023. Cauza decesului nu a fost făcută publică până la acest moment. Trupul neînsufleţit al artistului urmează să fie depus la Ateneul Român.

Prietenii și cei care l-au apreciat îi pot aduce un omagiu începând de marți, 18 iulie, între orele 10:00 și 15:00. În altă ordine de idei, emisiunile care l-au avut în prim-plan pe regretatul pianist vor putea fi ascultate la Radio România Muzical.

ADVERTISEMENT

Regretatul artist a avut o logevivă activitate artistică și s-a făcut remarcat ca un excepțional pianist. Valentin Gheorghiu a fost unul dintre cei mai mari muzicieni contemporani și printre ultimii virtuoși ai claviaturii de tip pur romantic.

Cezar Ouatu, mesaj emoționant după moartea lui Valentin Gheorghiu

„Am avut onoarea să-l cunosc de mic copil, mergând la concertele sale alături de tatăl meu care îi era prieten la Filarmonica Paul Constantinescu – Ploiești! Pentru mine, unul dintre cei mai mari pianiști români, dacă nu chiar cel mai mare!

ADVERTISEMENT

Marele maestru, Valentin Gheorghiu, din păcate ne-a părăsit pentru o lume mai bună! Dumnezeu să-l odihnească în pace”, este mesajul transmis de Cezar Ouatu pe Facebook, după moartea lui Valentin Gheorghiu.

Cine a fost pianistul Valentin Gheorghiu

Regretatul pianist și compozitor Valentin Gheorghiu a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani. A studiat la Academia de Muzică Bucureşti și mai târziu a urmat cursurile Conservatorului Naţional de Muzică din Paris.

ADVERTISEMENT

A fost remarcat de George Enescu, care l-a considerat drept un „talent rar ce trebuie supravegheat îndeaproape”. La vârsta de 15 ani urca pentru prima oară pe scena Ateneului Român, împreună cu Orchestra Filarmonicii, sub conducerea dirijorului George Georgescu.

În anul 1950 a devenit solist al instituţiei. A susținut turnee de succes în țări europene, dar și în Statele Unite ale Americii, Israel şi Japonia. Regretatul artist român a explorat cu interes muzica de cameră și a primit numeroase premii.

Printre acestea se numără Ordinul Naţional Serviciul Credincios – în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru „contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României” şi Ordinul Naţional Steaua României, „în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor”.

Ambele titluri au fost oferite de Preşedinţia României. În 2021 a fost distins cu Marele Premiu al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru întreaga activitate componistică şi interpretativă. În 2014 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

De asemenea, a evoluat în compania unor orchestre prestigioase, printre care se numără Societatea de Concerte a Conservatorului din Paris, Gewandhaus sau Capella de Stat din Dresda. A colaborat cu dirijorii Antal Dorati, Kurt Masur, Rafael Kubelik, Constantin Silvestri, Georges Prêtre şi George Georgescu.

Totodată, pianistul Valentin Gheorghiu a cântat în ansamblul Trio Bucureşti, împreună cu fratele său şi cu violoncelistul Radu Aldulescu. A realizat înregistrări de o calitate excepţională – discografice, de radio şi televiziune.

ADVERTISEMENT