Sport

Doliu în sportul românesc! Un fost campion olimpic s-a stins din viaţă la doar 72 de ani

Gheorghe Berceanu (72 de ani), fostul campion olimpic al României la lupte greco-romane, categoria 48 de kilograme, a încetat din viață în urma unui infarct.
30.08.2022 | 14:58
Doliu in sportul romanesc Un fost campion olimpic sa stins din viata la doar 72 de ani
72 de ani avea Gheorghe Berceanu. Sursă foto: Facebook @Steaua București
ADVERTISEMENT

Sportul românesc a pierdut încă unul dintre marii campioni: „uriașul” Gheorghe Berceanu și eroul luptelor românești.

Gheorghe Berceanu, „Hercule de buzunar” al României, a încetat din viață

Gheorghe Berceanu a reușit să cucerească medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Munchen și a fost nefrânt timp de trei ani la categoria de 48 de kilograme. Patru ani mai târziu, a mai cucerit argintul la Olimpiada de la Montreal.

ADVERTISEMENT

Deși avea doar 1,50 metri, luptătorul a dat de pământ cu adversarii săi și a cucerit și două titluri mondiale în 1969 și în 1970, precum și trei titluri de campion european: 1970, 1972, 1973 și opt de campion național.

După retragerea din activitate, „uriașul” Gheorghe Berceanu a fost antrenor la CSA Steaua București. A primit titlul de Sportiv Emerit, iar din anul 2000 și Ordinul național „Pentru Merit” în grad de cavaler.

ADVERTISEMENT

CSA Steaua București, omagiu pentru Gheorghe Berceanu: „S-a stins o stea!”

CSA Steaua București a anunțat trista veste printr-un comunicat și un material special dedicat fostului mare campion: „S-a stins o stea! A murit Gheorghe Berceanu, ”Hercule de buzunar”! Un om plin de viață, un caracter puternic, inima uriașului Gheorghe Berceanu a încetat să mai bată azi, 30 august.

Condoleanțe familiei îndoliate! Pentru Steaua, Gheorghe Berceanu va rămâne un erou, un model al sportului românesc. Rezultatele sale vor păstra vie pentru totdeauna imaginea unuia dintre cei mai valoroși luptători ai României”, a fost mesajul postat pe site-ul oficial al clubului.

ADVERTISEMENT

Federația Română de Lupte, mesaj emoționant pentru regretatul Gheorghe Berceanu: „O veste tragică pentru sportul romanesc!

Federația Română de Lupte a transmis de asemenea un mesaj la trecerea în neființă a lui Gheorghe Berceanu. FRL a dezvăluit că fostul campion olimpic urma să participe la un eveniment special în luna septembrie: „Cu ocazia Campionatului Mondial de Lupte Seniori de la Belgrad, Gheorghe Berceanu urma să fie inclus în Hall of Fame-ul Federației Internaționale de Lupte”.

„O veste tragică pentru sportul romanesc! Maestrul Gheorghe Berceanu, campionul olimpic al luptele românești s-a atins azi din viață. Federația Română de Lupte își exprimă regretul față de pierderea uriașă a celui care a scris o însemnată parte a istoriei luptelor românești. Sincere condoleanțe familiei și apropiaților!”, a mai transmis FRL într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Gheorghe Berceanu a început sportul de performanță la Clubul Electroputere din Craiova, cu antrenorul Ilie Marinescu. S-a transferat apoi la Steaua București, unde a activat până la finalul carierei de luptător și mai apoi de antrenor.

ADVERTISEMENT