News

Dominic Fritz, despre centrele de vaccinare din Timișoara: “Nu decidem noi câte avem”

21.01.2021 | 21:48
Dominic Fritz despre centrele de vaccinare din Timisoara Nu decidem noi cate avem
ADVERTISEMENT

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a oferit joi explicații despre campania locală de vaccinare declarând la Digi24 că “nu decidem noi la nivelul orașului câte centre vom avea, noi le punem la dispoziție în funcție de ceea ce se hotărăște la nivel național”.

Edilul a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus în urmă cu câtea zile, starea lui de sănătate fiind una stabilă în prezent.

ADVERTISEMENT

La nivel național, programarea la vaccinare este una extrem de anevoioasă în acest moment, existând puține lucruri disponibile.

Fritz: “Nu decidem noi câte centre de vaccinare avem”

“Nu ne descurcăm cu două centre de vaccinare, eu nu am decis, atât ni s-a dat, de ieri avem opt fluxuri deschise și așteptăm să se dea drumul.

ADVERTISEMENT

Am înțeles că momentan nu sunt doze, mâine-poimâine vom avea probabil 11 centre gata, dar încă o dată nu decidem noi câte se deschid, noi le punem la dispoziție.

Eu sunt foarte mândru că avem o comunitate de companii care se implică și când le-am rugat să ne ajute, să pună la dispoziție și ei spații, să avem o distribuție mai bună în tot orașul, au răspuns pozitiv.

ADVERTISEMENT

Mă bucur foarte mult că anumite companii ne-au sărit în ajutor. Primăria reușește după mult timp să coaguleze comunitatea locală, dar avem evident și centre în spații ale primăriei.

Noi am primit o adresă din partea nucleului județean, asta a fost vineri, în 15.01, să punem la dispoziție două centre de vaccinare și ne-am conformat.

ADVERTISEMENT

Este un nucleu județean în care sunt Prefectura, Consiliul Județean, Direcția de Sănătate Publică, Institutul pentru Situații de Urgență, ține de nucleul național de vaccinare, unde este domnul Gheorghiță coordonator.

Bineînțeles mi s-a părut straniu să avem doar două centre, am luat legătură cu doamna prefect și ea este revoltată, de aceea cred că ni s-au alocat ulterior mai multe fluxuri, dar încă acestea nu s-au deschis. Sunt absolut de acord că avem nevoie de mai multe centre de vaccinare”, a declarat Dominic Fritz la Digi24.

Primarul Timișoarei: “Noi testăm foarte mult, de aceea avem o rată de infectare mai mare”

“Am înțeles că astăzi a venit un comunicat de presă de la Comitetul Național de Coordonare care a spus că în 31 de județe nu mai sunt doze, tocmai de asta cer ca aceste informații să fie făcute publice, nu știm nici noi. Am înțeles azi că Vlad Voiculescu a zis că vor fi publicate imediat aceste date.

I-am scris o scrisoare domnului Gheorghiță pe care o voi publica mâine cu mai multe întrebări, avem nevoie de mai multă predictibilitate în această campanie de vaccinare, de mai multe date, poate și de alte criterii de alocare a dozelor de vaccin.

Nu cunosc criteriile pe baza cărora se alocă fiecărui județ dozele, cererea oamenilor și rata de infectare ar trebui să joace un rol în decizia de acordare, momentan cred că nu sunt criterii. În Timiș testăm foarte mult, de aceea avem o rată ridicată în Timișoara, aproape de 5%.

Sunt mulți mai mulți doritori să se vaccineze decât sunt locuri, asta este partea bună a poveștii, aceasta este șansa noastră, dacă ne vaccinăm putem să ieșim din această pandemie.

În momentul în care în 31 de județe nu mai sunt locuri pentru că nu mai sunt doze nu este o problemă specifică Timișoarei, tocmai Pfizer a anunțat că dozele sunt înjumătățite, așteptăm să se revină la normal, noi suntem pregătiți.

De săptămâna viitoare noi putem să punem la dispoziție toate cele 11 centre care ni s-au cerut, ele în sine sunt gata, dar asta nu înseamnă că vor fi deschise, este o decizie care nu ține de mine, este luată la nivel național.

În Timișoara am avut azi 8% din testele din țară și 6% din infectări, stăm puțin mai bine la numărul de teste, ceea ce înseamnă că în restul țării se testează mai puțin.

Pentru Timișoara rata este realistă, a scăzut numărul de persoane care ajung la spital, avem două-trei locuri libere la ATI pentru prima dată după mult timp, dar medicii spun că persoanele care ajung la spital sunt cazuri mai grave”, a adăugat primarul Timișoarei.

Edilul Timișoarei despre pașaportul european de vaccinare: “Eu sunt mai degrabă sceptic momentan”

“Eu sunt mai degrabă sceptic, nu este nevoie ca cei vaccinați să fie tratați altfel decât cei care nu s-au vaccinat, trebuie să ne facem noi temele și să vaccinăm cea mai mare majoritate a oamenilor.

Dacă atingem o rată de 70-80% vaccinați, poate nu mai este nevoie de acest certificat, este încă mult prea devreme, momentan cei care vor să se vaccineze nu au posibilitatea”, a declarat Dominic Fritz.

Fritz despre coaliția de guvernare: “La nivel național eu cred că funcționează”

“Coaliția funcționează, de săptămâna aceasta avem un al doilea vice-primar din partea PNL, mă bucur foarte mult că acest coleg a început să lucreze cu noi, avem și în Consiliu Județean o majoritate care funcționează și cred că și la nivel național există o conștientizare legată de administrarea pandemiei și de pregătirea pentru criza economică.

Trebuie să livreze coaliția de guvernare chiar acum, când vorbim despre campania de vaccinare, acesta este cel mai important lucru pentru România acum, aici mă aștept să avem o comunicare mai transparentă cu cetățenii.

De asemenea, momentul bugetului va fi unul foarte important, trebuie să avem un buget realist și responsabil, dar care să și răspundă la marile provocări cu care se confruntă oamenii.

Noi la Timișoara ne așteptăm ca primăriile să primească bani pentru sarcinile lor, pentru asistenții sociali, guvernul ne-a zis că 90% dintre asistenți vor fi plătiți de către centru, ceea ce este un lucru foarte bun.

Avem multe proiecte de infrastructură, centura Timișoarei, racordarea la autostradă, avem un proiect nou pentru o linie de tren între Reșița și Timișoara și noi vom fi capitala culturală în 2023 și acesta este un proiect național, avem nevoie de susținere financiară”, a explicat Fritz.

ADVERTISEMENT