News

Donald Trump a crescut vertiginos în sondaje, după punerea sub acuzare. A câştigat 10% în doar trei zile

Intenţiile de vot pentru Donald Trump, în cursa pentru nominalizarea republicanilor la alegerile din 2024, au crescut de la 48% la 58%, de luni până joi.
07.04.2023 | 18:02
Donald Trump a crescut vertiginos in sondaje dupa punerea sub acuzare A castigat 10 in doar trei zile
Donald Trump are un avantaj zdrobitor în faţa lui DeSantis şi 7% peste Joe Biden Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Americanii sunt împărțiți în privința urmăririi penale a fostului președinte Donald Trump , dar cazul intens mediatizat în ultimele săptămâni pare să fi crescut șansele acestuia de a câștiga nominalizarea republicană pentru alegerile din 2024. Astfel, rezultatele unui sondaj de opinie publicat de Reuters și Ipsos indică o creştere semnificativă a intenţiilor de vot pentru Trump.

Donald Trump are un avans de 37% în faţa lui Ron DeSantis

Sondajul a fost efectuat miercuri și joi, la o zi după ce procurorii din New York au depus un rechizitoriu cu 34 de capete de acuzare împotriva lui Donald Trump. Rezultatele arată că 49% dintre americani consideră că este corect ca procurorii să inițieze primul dosar penal împotriva fostului președinte al SUA, însă doar 16% dintre republicani sunt de acord cu acest lucru, în timp ce democraţii aprobă demersul procurorilor în procent de 84%.

ADVERTISEMENT

Evenimentele din ultimele zile îndreptate împotriva lui Trump îi îndeamnă pe aproximativ 40% dintre republicani să voteze cel mai probabil pentru Trump în 2024, în timp ce doar 12% au spus că acuzaţiile îi îndeamnă să nu-l mai susţină pe acesta. Alți 38% au spus că tot ce s-a întâmplat cu Trump nu a avut niciun efect asupra părerii lor.

Capitalul de simpatie al lui Trump a crescut semnificativ în rândul propriului partid, în urma înfăţişării la Tribunalul din Manhattan. Acesta conduce cursa pentru nominalizarea republicană cu o marjă semnificativă, 58% dintre republicani spunând că el este candidatul lor favorit. Creşterea faţă de un alt sondaj, publicat luni, este de 10%, anunţă Reuters.

ADVERTISEMENT

Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida, care nu a intrat încă oficial în cursa pentru nominalizare, se află pe locul doi în preferinţele alegătorilor republicani, la mare distanţă în urma lui Donald Trump, cu o susţinere de 21%. Până în prezent patru politicieni sunt înscrişi oficial în cursă, alături de Trump mai fiind înregistraţi şi admişi Nikki Haley, fosta ambasadoare a SUA la ONU, Asa Hutchinsin, fost guvernator al statului Arkansas, şi antreprenorul Vivek Ramaswamy.

În timp ce democrații și republicanii sunt profund divizați în ceea ce privește gestionarea cazului în care este inculpat fostul preşedinte, ancheta a arătat o convingere puternică în rândul opiniei publice că Trump a aranjat plăți către starul porno Stormi Daniels și modelul Karen McDougal pentru a păstra tăcerea despre presupusele relații extraconjugale.

ADVERTISEMENT

Aproximativ 73% dintre americani cred acest lucru, inclusiv 55% dintre republicani. Cu toate acestea, 76% dintre republicani cred că unele autorităţi din poliţie şi magistratură lucrează intens pentru a-l delegitima pe Trump, prin investigații motivate politic.

De altfel, aproximativ jumătate dintre respondenții, însă doar 18% dintre republicani, au spus că acuzațiile aduse de procurori ar trebui să-l descalifice pe Donald Trump să candideze din nou la președinție, la scrutinul programat în toamna anului viitor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, de la punerea sa sub acuzare, un nou sondaj Rasmussen arată că Donald Trump a preluat conducerea în faţa lui Joe Biden, în cursa pentru președinţie. Într-un sondaj efectuat pe 2 și 3 aprilie, imediat după anunțul rechizitoriului, dar înainte de acuzarea de marți, Trump avea un avans de şapte procente în faţa lui Joe Biden 47% față de 40%. Sondajul Rasmussen este primul indiciu al unui câștig major al lui Trump, într-o potențială confruntare la alegerile generale împotriva lui Biden.

ADVERTISEMENT
Tags: