Publicarea marți a rechizitoriului întocmit în dosarul lui Donald Trump a confirmat informația potrivit căreia cele 34 de capete de acuzare împotriva fostului președinte au implicat plăți către Stormy Daniels, vedeta de filme pentru adulți, pentru ca aceasta să nu dezvăluie aventura cu fostul lider de la Casa Albă. Dar procurorii au încercat, de asemenea, să facă legătura între această schemă și alte relații extraconjugale, inclusiv presupusa relație a lui Donald Trump cu fostul model Playboy Karen McDougal.
Compania-mamă a publicației National Enquirer, care a susținut prima candidatură prezidențială a lui Trump, a fost de acord să îi plătească lui McDougal 150.000 de dolari pentru povestea ei despre o presupusă aventură cu Trump începând din 2006, după cum a relatat pentru prima dată Wall Street Journal în 2016. Dar tabloidul nu a publicat în cele din urmă relatarea lui McDougal, anulând efectiv povestea într-o tactică a industriei cunoscută sub numele de “catch and kill”.
În prima sa apariție televizată din 2018, McDougal a detaliat relația sa cu Donald Trump, spunând că acesta o ducea la casa sa din Manhattan, în Trump Tower, pe la intrarea din spate și îi arăta care este camera Melaniei. Ea a mai spus că aventura a avut loc în mai multe locații, inclusiv la Lake Tahoe, la clubul de golf privat al lui Trump din New Jersey și la hotelul Beverly Hills.
Incidentul prezintă asemănări esențiale cu modul în care a fost tratată povestea lui Daniels despre presupusele sale întâlniri sexuale cu Trump începând din 2006. Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump, i-a dat lui Daniels 130.000 de dolari pentru povestea ei în 2016, iar această tranzacție nu a fost făcută publică decât în 2018. Cohen a declarat că Trump i-a rambursat plata, dar fostul președinte neagă orice ilegaitate pentru tăcere și a respins acuzațiile că ar fi avut relații cu Daniels sau McDougal.
Un juriu special a votat pentru inculparea lui Trump săptămâna trecută, iar acuzațiile au fost desecretizate marți, când fostul președinte s-a predat la biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, la New York și a apărut în fața instanței, pledând nevinovat la 34 de acuzații de infracțiune de falsificare a documentelor de afaceri. Bragg a declarat că presupusa falsificare a înregistrărilor cu privire la plățile către Daniels a fost făcută pentru a acoperi alte infracțiuni, încălcând legile statului privind finanțarea campaniilor electorale.
Modelul Karen McDougal, a revenit în atenția presei după ce a fost și ea menționată în expunerea faptelor publicată de procurorul districtului Manhattan, care instrumentează cazul. Karen McDougal, în vârstă de 52 de ani, este un fost model Playboy cunoscut pentru aparițiile sale de la sfârșitul anilor 1990 și este un editorialist de sănătate, stil de viață și frumusețe.
Karen McDougal s-a născut în Indiana și și-a început cariera la 20 de ani ca model de fitness și a apărut în campanii publicitare și reclame naționale, potrivit site-ului său oficial. Ea a devenit Playmate Playboy în 1997 și a obținut distincția de Playmate a anului în 1998. De asemenea, a apărut pe coperta revistei Men’s Fitness în 1999.
Karen McDougal este o susținătoare a conștientizării bolilor cauzate de implanturile mamare, după ce și-a îndepărtat implanturile în 2017, precum și a trombozei venoase profunde și a drepturilor animalelor.
McDougal susține că a avut o “relație romantică” consensuală de 10 luni cu Trump, despre care a spus că a început în 2006 într-un bungalow de la Beverly Hills Hotel și a dus la întâlnirea lor “de multe zeci de ori” până în 2007 – acuzații pe care Trump le neagă.
Într-un interviu acordat CNN în 2018, McDougal a declarat că ea și Trump au avut o relație de 10 luni, întâlnindu-se frecvent la diverse proprietăți ale lui Trump – inclusiv în apartamentul pe care acesta îl împărțea cu soția sa, Melania.
“După ce am avut relații intime, a încercat să mă plătească”, a spus McDougal despre Trump, dar a negat că a luat bani. Ea a descris relația ca fiind serioasă și plină de iubire. “Am fost atrasă de el, da. Este un bărbat care arată bine. Și, știți, mi-a plăcut carisma lui”, a declarat ea pentru CNN. “Întotdeauna mi-a spus că mă iubește.”
McDougal a mai spus că nu a recunoscut personalitatea publică a lui Trump ca președinte, dar că a votat pentru el. “Ceea ce toată lumea vede la televizor, eu nu am văzut în acel om, pentru că acel om era foarte dulce, foarte respectuos, foarte iubitor, foarte bun și grijuliu”, a spus McDougal.
De asemenea, ea și-a cerut scuze în mod public Melaniei Trump. “Îmi pare rău. Nu aș fi vrut să mi se facă asta. Îmi pare rău”, a spus ea. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat la acea vreme că Trump a negat că a “avut vreodată o relație cu McDougal” și a respins povestea ca fiind “doar alte știri false”.
National Enquirer, un tabloid american, a cumpărat drepturile exclusive pentru povestea lui McDougal în august 2016, dar nu a publicat-o – o practică denumită uneori “catch and kill”, care are ca scop să îngroape o poveste. Tabloidul i-a plătit lui McDougal 150.000 de dolari în timpul campaniei prezidențiale a lui Trump în 2016, precum și faptul că a fost de acord să o lase să scrie rubrici de fitness și să pozeze pentru coperte.
Ulterior, McDougal a intentat un proces împotriva American Media Inc. (AMI), editorul National Enquirer, în încercarea de a scăpa de un acord de confidențialitate, susținând că fostul avocat personal al lui Trump, Michael Cohen, și alte persoane au “lucrat în secret” cu AMI ca parte a unui “efort amplu de a o reduce la tăcere și de a o intimida”, potrivit documentelor judiciare. Părțile au ajuns la o înțelegere amiabilă în aprilie 2018.
În 2021, Comisia Electorală Federală a amendat AMI cu 187.500 de dolari pentru încălcarea legilor electorale, considerând că plata pentru McDougal a fost efectiv o contribuție corporativă ilegală în natură la campania prezidențială a lui Trump. Organismul de supraveghere care a depus plângerea împotriva AMI a declarat că plata ar fi adus beneficii campaniei lui Trump prin suprimarea poveștii lui McDougal înainte ca alegătorii să meargă la urne.
Donald Trump a fost acuzat marți, la New York, de falsificare a registrelor de afaceri, iar biroul procurorului districtual din Manhattan l-a acuzat, de asemenea, pe Trump de implicare într-un plan de mare amploare pentru a influența ilegal alegerile prezidențiale din 2016 prin suprimarea informațiilor potențial negative despre el însuși. Acuzația se concentrează pe plata de 130.000 de dolari către Daniels, plătită de Cohen, pe atunci avocatul personal al lui Trump, pentru a îngropa o poveste care susținea o relație extraconjugală între Trump și Daniels.
Plățile către McDougal nu fac parte din acuzațiile penale, dar au fost citate în declarația publicată de procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, ca dovadă a unui model de comportament. Declarația nu o numește pe McDougal, dar se referă la ea ca fiind “Femeia 1”.
“AMI a plătit în cele din urmă 150.000 de dolari către Femeia 1 în schimbul acordului acesteia de a nu vorbi despre presupusa relație sexuală, precum și pentru două coperte de revistă cu Femeia 1 și o serie de articole care urmau să fie publicate sub semnătura ei”, se arată în declarație. “AMI a caracterizat în mod fals această plată în registrele și evidențele AMI, inclusiv în registrul general.”
Documentele instanței spun că, într-o conversație captată într-o înregistrare audio în 2016, Trump a întrebat despre Femeia 1: “Deci, ce trebuie să plătim pentru asta? Unu cincizeci?” și a sugerat să plătească în numerar. Trump a declarat mai târziu, marți, în fața unei mulțimi de susținători la proprietatea sa din Mar-a-Lago, Florida: “Singura crimă pe care am comis-o este aceea de a apăra fără teamă națiunea noastră de cei care caută să o distrugă”.