News

Doriţi să primiţi bani să vă mutaţi în Spania, Italia sau Elveţia? Iată localităţile care au nevoie de oameni, unele oferă până la 50.000 de euro

Italienii, spaniolii şi elveţienii sunt disperaţi să-şi umple depopulate. Le oferă zeci de mii de euro străinilor care se stabilesc aici.
15.04.2023 | 13:42
Doriti sa primiti bani sa va mutati in Spania Italia sau Elvetia Iata localitatile care au nevoie de oameni unele ofera pana la 50000 de euro
Spania se numără printre ţările care au mare nevoie de locuitori în mediul rural Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Depopularea satelor în statele din vestul Europei este o realitate pe care autorităţile încearcă să o gestioneze prin adoptarea unor hotărâri care în urmă cu un deceniu sau două păreau utopice. Oamenii din alte localităţi sau chiar ţări sunt ademeniţi cu bani pentru a se muta în satele ameninţate cu dispariţia.

Calabria, Puglia şi Sardinia îi aşteaptă cu bani pe noii locuitori

Multe zone rurale se confruntă cu o populație îmbătrânită, pe măsură ce tinerii se mută în orașe sau, din diverse motive, nu au copii. Ca o soluție la problemă, unele guverne locale încurajează concetățenii și străinii să se mute aici, ademenindu-i cu mari beneficii în numerar. Euronews a făcut recent o selecţie a unor astfel de localităţi, din Italia, Spania şi Elveţia.

ADVERTISEMENT

Albinen din Alpii elvețieni are în momentul de faţă o populație de mai puțin de 250 de oameni. Pentru a crește numărul, autorităţile locale au decis să le plătească cuplurilor în jur de 50.000 de franci elvețieni (50.735 euro) pentru a se muta aici.

Cocoțat pe un versant de munte din cantonul Valais, satul pitoresc se află la puțin peste o oră de celebra stațiune de schi Verbier. Adulții sub 45 de ani vor primi 25.000 de franci (25.300 euro) pentru mutare, plus 10.000 de franci (10.120 euro) pentru fiecare copil.

ADVERTISEMENT

Programul este deschis doar cetățenilor elvețieni sau străinilor care au locuit în țară suficient de mult timp pentru a obține un permis de ședere. De asemenea, solicitanții trebuie să se stabilească într-o casă în valoare de cel puțin 200.000 de franci (202.310 euro) și să se angajeze să locuiască în Albinen timp de cel puțin 10 ani. În caz contrar, banii vor trebui returnați.

Ponga, un oraș cu 600 de locuitori din nord-vestul Spaniei, le va plăti britanicilor 2.600 de lire sterline (2.971 de euro) fiecare pentru a se muta în localitate. Alţi bani, 2.600 de lire sterline,vor fi alocaţi pentru fiecare copil născut acolo.

ADVERTISEMENT

Regiunea găzduiește o Rezervație a Biosferei UNESCO. Munții Cantabrici sunt grozavi pentru drumeții, iar coasta Golfului Biscaya este la doar o oră distanță. Cetățenii Regatului Unit trebuie să se angajeze să locuiască în Ponga timp de cel puțin cinci ani pentru a profita de ofertă.

Satul spaniol Rubia din Galicia le plătește expaților până la 150 de euro pe lună pentru cazare. Acest program se adresează familiilor cu copii în speranța creșterii numărului de înscrieri în școlile locale. Rubia este situată în nord-vestul Spaniei, la două ore şi jumătate est de Santiago de Compostela.

ADVERTISEMENT

În Calabria, regiune din sud-vestul Italiei, mutarea într-un sat cu o populație de două mii de locuitori sau mai puțin îți va permite să câștigi până la 28.000 de euro. Cei care doresc să aplice trebuie să aibă sub 40 de ani și să ajungă în regiune în termen de 90 de zile de la acceptarea cererii. De asemenea, trebuie să-și deschidă propria afacere sau să-și găsească un loc de muncă.

Municipalitatea din Presicce Aquarica din regiunea Puglia, din sudul Italiei, este dispusă să le plătească noilor rezidenți până la 30.000 de euro pentru a se muta aici. Municipiul este format din două orașe – Presicce și Aquarica del Capo – înconjurate de un peisaj rural cu plantații de măslini.

Pentru a fi eligibil să aplicați pentru aceşti bani trebuie să vă mutați oficial în Italia. Fondurile puse la dispoziție de autorități ar trebui folosite pentru achiziționarea și repararea imobilelor nerezidențiale din zonă, iar pentru fiecare copil nou-născut se vor plăti încă o mie de euro.

De asemenea, autoritățile insulei italiene Sardinia oferă 15.000 de euro celor ce se mută aici. Cunoscută pentru plajele sale cu nisip, cerul albastru și apele turcoaz, Sardinia se confruntă cu o populație rurală în scădere, pe măsură ce tinerii pleacă la muncă în străinătate.

Pentru combaterea exodul populației, guvernul a alocat 45 de milioane de euro pentru trei mii de granturi de relocare. Pentru a fi eligibil pentru un astfel de grant, trebuie să te muți într-una dintre municipalitățile insulei cu o populație de mai puțin de 3.000 de oameni.

Aceşti bani trebuie folosiți pentru cumpărarea sau renovarea unei locuințe, dar valoarea grantului nu poate depăși jumătate din costul total al locuinței sau al renovării. Aceasta înseamnă că, în unele cazuri, suma poate fi mai mică. Destinatarii se angajează să locuiască permanent în Sardinia și trebuie să se înregistreze în termen de 18 luni de la sosire.

ADVERTISEMENT