News
notix pixel id

Cinci parlamentari, cercetați pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Unde a ajuns dosarul Dianei Șoșoacă

Parchetul General cercetează penal trei parlamentari pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Alte două dosare ale aleșilor neamului ajung la DIICOT pentru fapte care afectează siguranța națională.
27.11.2021 | 21:26
Cinci parlamentari, cercetați pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Unde a ajuns dosarul Dianei Șoșoacă
Cinci parlamentari sunt cercetați de autorități pentru împiedicarea combaterii pandemiei Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Trei parlamentari sunt vizați de cercetări penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, a precizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Parlamentari în vizorul autorităților pentru zădărnicirea combaterii bolilor

PÎCCJ mai precizează, pentru Newsweek România, că dosarul în care este vizată pentru zădărnicirea combaterii bolilor Diana Șoșoacă, ex-AUR, actualmente senator independent, a fost declinat către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

Un alt parlamentar care a intrat în vizorul autorităților este deputatul ex-AUR Ioan Mihai Lasca, care a susținut, în spațiul public, că vaccinurile anti-COVID „paralizează” și că în spitale „oamenii sunt omorâți”.

ADVERTISEMENT

Și dosarul acestuia va ajunge la DIICOT, după cum a declarat Alexandru Ionescu purtătorul de cuvânt al PÎCCJ pentru luju.ro.

Potrivit acestuia, dosarul întocmit de procurorul Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, infracțiunea de la art. 404 Cod Penal – comunicarea de informații false – este definită doar în legătură cu afectarea siguranței naționale și este în competența DIICOT să instrumenteze un astfel de dosar.

ADVERTISEMENT

Trei parlamentari au dosare la PÎCCJ

Parchetul General a dezvălui doar că are în lucru trei dosare în cadrul cărora alți parlamentari sunt vizați de cercetări penale pentru posibila săvârșire a infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor sau comunicarea de informații false.

„De asemenea, în referire la punctul 3 din solicitare, vă informăm că pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică sunt în curs de soluționare trei dosare penale cu obiectul indicat de dumneavoastră. 

ADVERTISEMENT

Art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală statuează caracterul nepublic al procedurii în cursul urmăririi penale, în același sens stipulând și art. 12 alin. 1 lit. e) și f) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.

De asemenea, în conformitate cu art. 62 alin. 3 teza a-II-a din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, cu modificările și completările ulterioare: ‘în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte prezumția de nevinovăție, caracterul nepublic al urmăririi penale și dreptul nediscriminatoriu la informare.’

ADVERTISEMENT

Având în vedere prevederile legale anterior menționate, precum și pe cele ale art. 25 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197 din 17 septembrie 2019, cu modificările și completările ulterioare, alte informații nu pot fi făcute publice în această fază a urmăririi penale”, a precizat PÎCCJ.

Instituția nu a comunicat nici măcar partidele politice din care provin cei trei parlamentari.

Unde a ajuns dosarul Dianei Șoșoacă

Senatorul independent Diana Șoșoacă, este cercetată de DIICOT, după ce a blocat activitatea unui centru de vaccinare din județul Iași.

ADVERTISEMENT

„Precizăm că dosarul (Dianei Șoșoacă n.r.) a fost declinat spre competentă soluționare către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism”, a precizat PÎCCJ referitor la stadiul dosarului penal deschis în luna septembrie.

În data de 8 septembrie, Diana Șoșoacă a blocat accesul într-un centru de vaccinare din Răchiteni, județul Iași, comună aflată atunci în scenariul roșu din cauza numărului ridicat de cazuri de Covid-19.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri