Dosarul ”10 august” va fi întârziat o lună la Instanța supremă. Care este motivul real pentru amânare

Robert Cristea   
în HotNews
12/08/2020, 20:45
Dosarul ”10 august” va fi întârziat o lună la Instanța supremă. Care este motivul real pentru amânare
Dosarul ”10 august” va fi întârziat o lună la Instanța supremă. Care este motivul real pentru amânare. Sursa Foto: Hepta.ro

Dosarul ”10 august” va fi întarziat o lună la Instanța supremă. Cererea DIICOT de a se redeschide ancheta în acest dosar nu va ajunge direct la Tribunalul Bucureşti. El va fi  întârziat cel puțin 30 de zile la Instanţa supremă pentru soluţionarea unui recurs la o solicitare de sesizare a Curţii Constituţionale.

Curtea de Apel Bucureşti a decis la începutul săptămânii că nu are competenţa materială să judece cererea de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei. Astfel, procesul a fost mutat la Tribunalul Bucureşti.

Tot la începutul săptămânii, Curtea de Apel a respins ca inadmisibilă o cerere formulată de colonelul Sebastian Cucoş. Cum decizia de respingere a sesizării Curţii Constituţionale nu este definitivă, Sebastian Cucoş a făcut un recurs. Acesta va fi soluţionat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul ”10 august” este întârziat la Instanța supremă

Soluţionarea recursului făcut de Sebastian Cucoş a fost stabilită pentru 17 septembrie de Instanţa supremă. Dosarul va fi trimis la Tribunalul Bucureşti abia după soluţionarea acestui recurs.

Giorgiana Hosu, procurorul şef al DIICOT, a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Aceştia vor fi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Este vorba de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române; comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Giorgiana Hosu susține că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar. Ei ar fi trebuit însă citaţi la DIICOT, după ce dosarul a fost preluat de la procurorii militari.

Giorgiana Hosu mai spune că nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică. Asta în condiţiile în care o parte din înregistrările video de la dosar nu au putut fi accesate.

În plus, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT. Au fost chemați câțiva oficiali: Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

 

Închide ×