News

Dosarul Colectiv. Andrei Găluț, la un pas să blocheze conturile Primăriei Sectorului 4 și ISU. Daniel Băluță cere suspendarea executării silite

Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye To Gravity, a început procedura de executare silită a Primăriei Sectorului 4 și a ISU București-Ilfov, pentru suma de 1,4 milioane euro, în dosarul Colectiv.
19.07.2022 | 09:03
Dosarul Colectiv Andrei Galut la un pas sa blocheze conturile Primariei Sectorului 4 si ISU Daniel Baluta cere suspendarea executarii silite
Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye to Gravity, se luptă în instanță cu Primăria Sectorului 4, condusă de Daniel Băluță / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Andrei Găluț nu a mai avut răbdare până când autoritățile române să facă rost de bani pentru a-i plăti despăgubirile din dosarul Colectiv și a trecut direct la executare silită. Același lucru l-au făcut și alți zeci de răniți și rude ale victimelor incendiului din octombrie 2015, cele două instituții putând să se trezească oricând cu conturile blocate.

Andrei Găluț a obținut în instanță executarea silită a PS4 și ISU pentru 1,4 milioane euro

La 10 zile după sentința definitivă din cazul Colectiv, Andrei Găluț a deschis un dosar de executare silită împotriva UAT Sector 4 și a cerut în instanță încuviințarea executării silite a acesteia. În aceeași zi, el a cerut executarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dealu Spirii” București-Ilfov. Ambele cereri au fost admise de Judecătoria sectorului 4, respectiv Judecătoria sectorului 5, prin două soluții definitive.

ADVERTISEMENT

Primăria Sectorului 4 a cerut, pe 10 iulie, suspendarea provizorie a dosarului de executare, dosarul urmând să intre pe rol marți, 19 iulie. Într-o altă acțiune, instituția a contestat executarea silită și a cerut suspendarea acesteia.

Prin acest demers, primarul Daniel Băluță încearcă să mai câștige timp, pentru a face rost de bani pentru plata despăgubirilor din dosarul Colectiv. Acestea se ridică la peste 60 de milioane de euro și ar putea fi plătite din Fondul de rezervă al guvernului, în cazul în care premierul Nicolae Ciucă va aproba acest lucru.

ADVERTISEMENT

Cine trebuie să plătească despăgubiri în dosarul Colectiv

Conform sentinței din dosarul Colectiv, despăgubirile trebuie plătite ”în solidar” de condamnații: Primăria Sectorului 4, ISU București-Ilfov, SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Viorel Zaharia, Marian Moise (pirotehniști), SC Colectiv Club, Paul Gancea, Costin Mincu și George Alin Anasatasescu (patroni Colectiv). Conform uzanțelor, în astfel de situații instituțiile sunt cele care achită despăgubirile, urmând ca ulterior acestea să recupereze în instanță banii de la ceilalți condamnați.

Alin Găluț trebuie să primească una din cele mai mari despăgubiri din dosarul Colectiv: 1.000.000 de euro – daune morale și 400.000 de euro – daune materiale.

ADVERTISEMENT

În decizia de fond, judecată la Tribunalul București, magistrații au vorbit și despre ”o culpă concurentă” a membrilor trupei Goodbye To Gravity, în condițiile în care aceștia au fost cei care au închiriat localul și au organizat evenimentul în seara tragediei.

Statul român caută soluții să plătească despăgubirile până la toamnă

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că executivul a urgentat problema despăgubirilor din dosarul Colectiv și că acestea vor fi achitate integral de Ministerul Finanțelor Publice.

ADVERTISEMENT

“Cu siguranţă, în perioada imediat următoare, cel mai probabil până la sfârşitul acestei veri, Guvernul, prin intermediul Ministerului de Finanţe, va găsi soluţia achitării acestor despăgubiri, cel mai probabil, prin intermediul ISU, pentru că şi aceasta a fost o discuţie legată de procedura de lucru, cum şi în ce manieră aceste despăgubiri să ajungă către cei care au primit prin acest proces îndelungat dreptul de a beneficia de ele.

Deci, pot să vă confirm că această discuţie va fi urmată, aşa cum deja s-a comunicat, de achitarea integrală a acestor despăgubiri, ca urmare a demersurilor pe care Ministerul de Finanţe le va face, iar Guvernul va transmite, prin intermediul ISU, aceste sume de bani beneficiarilor”, a declarat Dan Cărbunaru într-o conferință de presă.

Între timp, instanțele bucureștene au pe rol zeci de cereri de executare silită formulate de părțile civile din dosarul Colectiv. Până acum, toate acestea au fost admise.

ADVERTISEMENT